Asunnot

Airbnb – vuokraajan ja vuokralaisen opas

Muista siivota ennen vuokralaisen tuloa (Kuva: Paul Knittel CC BY 2.0)

Airbnb on palvelu, jonka avulla voi omaa kotiaan tai osaa siitä vuokrata matkustajille tai vaihtoehtoisesti vuokrata itselleen asunto reissussa ollessaan. Airbnb tarjoaa paitsi perinteisiä asuntoja, myös erikoisempia ratkaisuja majoituksesta linnassa aina igluun asti. Tässä oppaassa kerrotaan Airbnb-palvelun käytöstä niin vuokralaisen kuin vuokraajankin näkökulmasta.

Asunnon vuokraaminen Airbnb-käyttäjältä

Kun haluaa majoittua Airbnb:n kautta, tarvitsee hakukoneeseen syöttää ainoastaan matkakohde ja matkustuspäivät. Hakua voi rajata hinnan, sijainnin ja majoitustyypin mukaan. Majoitustyypiksi voi valita koko asunnon tai pelkästään huoneen. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa usein vuokraaja on itse paikalla asunnossa myös, jolloin toiseen kulttuuriin ja ihmisiin tutustuminen on helpompaa.

Vuokralaisen tärkein työkalu on oma profiili, jonka mahdollisimman tarkasti täyttämällä kerrot potentiaalisille vuokraajille millainen vuokralainen olet. Myös aikaisemmista vuokrauksista saadut arvostelut toimivat hyvinä suosituksina tulevia majoituksia varten, sillä palvelussa voi antaa arvosteluja niin vuokralaisesta kuin vuokraajastakin ja vuokrakohteesta.

Kun sopiva vuokrakohde löytyy, voi laittaa varauspyynnön tai kysyä tarkempia kysymyksiä kohteesta palvelun kautta. Majoittaja vahvistaa tai hylkää hakemuksen tai kysyy halutessaan tarkentavia kysymyksiä. Onnistuneesta varauksesta saa vahvistuksen sähköpostilla. Joissakin vuokrakohteissa on käytössä myös pikavaraus-toiminto, jolla kohteen saa vuokrattua samantien ilman vuokraajan manuaalista hyväksymispäätöstä. Maksaminen onnistuu siten, että maksaa Airbnb:lle, joka tilittää rahat eteenpäin vuokraajalle 24 tuntia sisäänkirjautumisesi jälkeen. Tämä on turvallisin tapa, sillä Airbnb:n sivusto on turvallinen niin maksamisessa kuin viestinnässäkin.

Oman kodin tai loma-asunnon vuokraaminen

Avaintenluovutuksesta tulee sopia hyvissä ajoin (Kuva: Brenda Clarke CC BY 2.0)

Avaintenluovutuksesta tulee sopia hyvissä ajoin (Kuva: Brenda Clarke CC BY 2.0)

Oman asunnon vuokraaminen onnistuu ilmaiseksi Airbnb:n sivujen kautta. Airbnb veloittaa 3 % suuruisen palvelumaksun, kun varaus on vahvistettu. Asuntoaan vuokraamalla on mahdollista tienata paitsi rahaa, mutta myös tutustua uusiin ihmisiin eri kulttuureista. Asuntoaan vuokratessa kannattaa päivittää kalenteriaan ahkerasti, jotta mahdolliset vuokralaiset tietävät asunnon käytettävyydestä.

Kohteesta on hyvä olla laadukkaat kuvat. Mikäli et saa itse otettua kuvia, voi Airbnb tarjota ilmaista kuvausapua useimmilla alueilla. Myös kohteen tarkka kuvailu on tärkeää: esimerkiksi ilmainen Wi-Fi ja nähtävyyksien läheisyys on tärkeää monille matkalaisille. Hinnoittelun saa päättää itse ja esimerkiksi viikonlopuille voi asettaa eri hinnat kuin viikolle.

Vuokraajan turvallisuus

Ennen asunnon vuokrausta kannattaa kuitenkinn keskustella vuokranantajan tai asunto-osakeyhtiön kanssa. Myös naapurit voivat haluta tietää vieraistasi. Kaikki nämä asiat kannattaa selvittää ennen asunnon vuokrausta, jotta myöhemmiltä ongelmilta vältyttäisiin. Vuokralaista valitessa kannattaa tutkia vuokralaisen profiili ja hänen saamansa arvostelut, sekä keskustella vuokralaisen kanssa etukäteen.

Ongelmatilanteissa Airbnb:n tukitiimiin voi olla yhteydessä 24 tuntia vuorokaudessa. Airbnb tarjoaa lisäksi takuun aina 800 000 euroon asti, mikäli vieraan aiheuttamia mahdollisia vahinkoja ei saada sovittua. Takuu ei kuitenkaan kata käteistä, arvopapereita, lemmieläimiä, jaettuja tiloja tai henkilökohtaista vastuuta. Lisäksi esimerkiksi maksaminen onnistuu Airbnb:n oman palvelun kautta, joten se on turvallista.

Ennen vuokralaisen saapumista & vuokra-ajan aikana

Tienaa ylimääräistä (Kuva: 401(K) 2012 CC BY-SA 2.0)

Tienaa ylimääräistä (Kuva: 401(K) 2012 CC BY-SA 2.0)

On hyvä sopia käytännönasiat, kuten avaintenluovutusaika, hyvissä ajoin ennen vuokralaisen saapumista. Asunnosta tai huoneesta tulee tehdä myös majoittumiskelpoinen: siisti, miellyttävä ja luvatut asiat kattava. Mikäli asuntosi kuvauksessa luki, että vuokraan sisältyy puhtaat pyyhkeet tai vaikkapa hiustenkuivain, niiden on syytä olla kunnossa ja hyvin esillä asunnossa. Mikäli et itse ole asunnossa vuokran ajan, kannattaa vuokraajalle antaa puhelinnumero, jotta hän tavoittaa tarvittaessa. Halutessaan tutustua uusiin ihmisiin voi tarjoutua vaikkapa matkaoppaaksi kohteessa.

Vuokraamisen jälkeen

Jotta Airbnb-palvelu toimisi mahdollisimman hyvin ja majoittaminen ja majoittuminen olisi mahdollisimman sujuvaa kaikille osapuolille, kannattaa vuokralaisesta kirjoittaa arvostelu palveluun. Vuokralainen kirjoittaa myös vuokraajasta ja asunnosta arvostelun. Näin palvelu pysyy turvallisena, kaikki saavat käytännön vinkkejä ja aidot kokemukset tulevat julkisuuteen.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia