Asuntokauppa

Asunnon myyminen

asunnon-myyminen-talo

Aivan kuin asunnon ostaminen, asunnon myyminen on iso prosessi. Asunnon myynnissä tehdyillä väärillä valinnoilla asunnon myyntihinta saattaa jäädä alhaiseksi tai myyjä joutuu selvittämään ostajan kanssa asuntoon liittyviä asioita vielä kaupan jälkeenkin. Nämä vinkit ohjaavat myyjää oikeaan suuntaan asunnon myymisessä.

Kiinteistönvälittäjä helpottaa myymistä

Iso osa suomalaisista myy asuntonsa kiinteistönvälittäjän avulla. Kiinteistönvälittäjän välityspalkkio on muutamia prosentteja asunnon myyntihinnasta. Asunnon myyminen kiinteistönvälittäjän kanssa tarkoittaa yhteistyötä, joten kannattaa valita sellainen kiinteistövälittäjä, jonka kanssa luulet, että yhteistyö sujuu.

asunnon-myyminen-etupiha

Asunnon myyminen kiinteistönvälittäjän avulla on helpoin vaihtoehto. Monet valitsevat kiinteistönvälittäjän, koska saavat asunnosta sitä kautta parhaan mahdollisen hinnan. Tällöin ei haittaa maksaa välityspalkkiotakaan.

Myyjän puolesta kiinteistönvälittäjä tekee ainakin seuraavat asiat:

  • asunnon hinnan arviointi
  • välityssopimuksen tekeminen
  • myyjän neuvonta ja opastaminen
  • lehti-ilmoittelu ja muu markkinointi
  • asunnon esittely
  • tiedonanto ostajaehdokkaalle
  • tarjousten ja mahdollisen käsirahan vastaanottaminen
  • kauppakirjan laatiminen

Asunnon myyminen itse

On mahdollista, että säästät rahaa, kun myyt asunnon ilman kiinteistönvälittäjää. Säästö on keskimäärin välityspalkkion verran, mikä tarkoittaa esimerkiksi 100 000 euron asunnon myymisessä noin 3000 euroa. Rahallisen säästön lisäksi asunnon myyminen itse maksaa hieman enemmän vaivaa. Asunnon myyminen kannattaa hoitaa perusteellisesti, jotta siitä ei jää tappiolle.

Käytännössä myyjä joutuu huolehtimaan niistä asioista, jotka kiinteistönvälittäjä yleensä hoitaa. Kokemattomalle tämä tarkoittaa paljon lisätyötä. Seuraavaksi on ohjeita niille, jotka harkitsevat asunnon myymistä ilman kiinteistönvälittäjää.

Pankki ja verot asunnonmyynnissä

Pankissa on hyvä käydä ensimmäiseksi keskustelemassa asunnon myymisestä. Pankista saa hyviä neuvoja asunnon myymiseen ja esimerkiksi asunnon osakekirjat. Erityisesti silloin on syytä käydä pankissa, jos asunto on lainan panttina.

Asunnon myyntivoitosta joutuu maksamaan veroa, jos asunnossa on asuttu alle kaksi vuotta. Myyntivoittoon sovelletaan pääomatulon veroprosenttia, joka on 28 %. Kahden vuoden asumisen jälkeen asunnon myyminen on järkevämpää, sillä myyntivoitoista jää enemmän myyjän taskuun.

Asunnon hinnan arviointi

Asunnon hinnan arviointi on ehkä ensimmäinen asia, jota myyjä joutuu miettimään. Hintaa arvioidessa kannattaa tutustua kattavasti oman alueensa samantyyppisten asuntojen hintatasoon.

Paras tapa määrittää samantyyppisten asuntojen hintataso on tarkastella asuntojen myymiseen keskittyneitä internetsivuja ja sanomalehtien myynti-ilmoituksia. Vaikka asunto olisikin rakas, hinta määräytyy loppujen lopuksi markkinoiden mukaan.

Asunnon myynti-ilmoituksen tekeminen

Puskaradio ei ole paras tapa ilmoittaa asunnon myynnistä, vaikka senkään merkitystä ei kannata väheksyä. Ostaja saattaa löytyä naapuristakin.

Asunnon myymisestä voi ilmoittaa internetissä tai sanomalehdissä. Internetsivujen avulla tavoitat todennäköisesti suurimman mahdollisen ostajaryhmän. Ilmoituksia kannattaa kuitenkin jättää kaikkiin mahdollisiin paikkoihin ja ilmoittaa kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Internetin asuntomyyntipalvelut

asunnon-myyminen-keittio

Myynti-ilmoituksen internetsivuille voi olla maksullista tai maksutonta. Maksullisten palveluiden etuna on se, että palvelut markkinoivat itseään näkyvämmin ja ilmoitusten jättäjät ovat myymässä tositarkoituksella.

Maksuttomien palveluiden etu on itsestään selvä: ilmoituksen jättäminen ei maksa mitään. Maksuttomilla palveluilla tavoittaa kuitenkin pienemmän ostajaryhmän kuin maksullisilla.

Alla on joitakin sivuja, joihin voi jättää asuntomyynti-ilmoituksen:

http://asunnot.oikotie.fi/ (maksullinen)

http://www.keltainenporssi.fi/ (osittain maksuton)

http://www.asuntoilmoitukset.com/ (maksuton)

http://www.tori.fi/ (maksuton)

http://ostamyy.com/ (maksuton)

Sanomalehtien asuntomyyntipalvelut

Sanomalehtiin kannattaa myös laittaa asuntomyynti-ilmoitus, sillä kaikki eivät käytä internetiä asuntoja etsittäessä. Lehti-ilmoitusten tekemisessä kannattaa välttää liiallista lyhenteiden käyttöä, sillä nämä heikentävät ilmoituksen luettavuutta. Kannattaa käyttää ainoastaan hyvin tunnettuja lyhenteitä.

Millainen asuntomyynti-ilmoitus on hyvä?

Ilmoituksen tarkoitus on saada lukija kiinnostumaan myyntikohteesta. Tästä syystä ilmoitus kannattaa kirjoittaa siten, että asunnon parhaimmat puolet tulevat esiin.

Ilmoituksessa ei kannata valehdella, sillä mahdollinen ostaja huomaa asunnon todellisen tilan viimeistään esittelyssä. Ilmoitukseen kannattaa liittää perustiedot asunnosta, kuvia ja pohjapiirros. Sotkuisen ja tukkoisen asunnon kuvat eivät herätä ostointoa.

Asuntoesittelyt

Esittelyjä kannattaa pitää paljon, vaikka niiden pitäminen tuntuisikin raskaalta. Pitämällä paljon esittelyjä saa mahdollisimman paljon ostotarjouksia ja asunnosta saa parhaimman mahdollisen hinnan.

Esittelyä varten asunnon on oltava siisti ja edustuskunnossa. Ostajia varten kannattaa varata kaikki mahdolliset asiakirjat, jotta asunnon myyminen ei jäisi niiden puuttumisesta kiinni. Osakeyhtiön ja omakotitalon ostajalle varattavat asiakirjat ovat lueteltuina kuluttajaviraston kotisivulla.

Asuntokauppa viimeistellään pankissa

Asunnon myyntiä varten tehty kauppakirja on hyvä tarkistaa pankissa. Pankissa myyjä ja ostaja tekevät varsinaisen kauppasopimuksen. Ennen kauppasopimuksen tekemistä ostajalle on hyvä kertoa muista kauppaan liittyvistä kuluista (esimerkiksi varainsiirtoverosta).

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia