Asuntokauppa

Asunnon ostaminen

asunnon-ostaminen-talon-sivu

Asunnon ostaminen on kohtuullisen vakaa sijoitus, jolla voi kohottaa omaa varallisuutta. Tietämätön asunnonostaja voi kuitenkin tehdä ostamisen kannalta pahoja ja kalliita virheitä, joita on vaikea korjata jälkeenpäin. Tämän artikkelin vinkkejä noudattamalla asunto-ostaja voi välttää suurimpien virheiden tekemisen ja asunnon ostaminen sujuu helpommin.

Ei kannata hätäillä

Asunnon ostaminen on vähintään kymmenien tuhansien eurojen sijoitus, joten asunnon ostamista ei kannata tehdä hetken mielijohteesta. Asunnon ostamista harkittaessa kannattaa ottaa kaikki mahdolliset kulut huomioon.

Lainan takaisinmaksun lisäksi kuluja aiheuttaa muun muassa yhtiövastike ja mahdolliset remonttikulut. Tästä syystä kuluja laskettaessa täytyy budjettiin jättää liikkumavaraa, jotta yllättävät kulut tai kulujen muuttuminen eivät heti kaada omaa taloutta.

Asunnon ostaja aikoo yleensä asua asunnossa useamman vuoden. Jo oman viihtyvyyden kannalta asunnon ostamista kannattaa harkita rauhassa. Kukaan ei halua ostaa asuntoa ja huomata heti ostamisen jälkeen, että asunnossa on lukuisia kalliita toimenpiteitä vaativia vikoja tai muuta sellaista, mikä tekee asumisesta kalliimpaa ja asunnon eteenpäin myymisestä vaikeaa.

Tutustu asuntomarkkinoihin kunnolla

asunnon-ostaminen-talo

Juuri sopiva asunto harvemmin löytyy heti, vaan asuntoa joutuu etsimään pidemmän aikaa. Rauhallisuus ostopuuhissa ja kunnollinen perehtyminen asuntomarkkinoihin on myös ostajan etu. Mitä paremmin tutustuu asuntomarkkinoihin ja mitä enemmän vertailee erilaisia asuntoja, sitä todennäköisemmin löytää hyvän asunnon eikä asunnosta tule maksettua liikaa.

Kannattaa myös pyytää esimerkiksi kiinteistönvälittäjän apua, kun vertailee eri asuntoja ja niiden hintoja. Kiinteistönvälittäjä nimittäin on usein hyvin perille eri alueiden asuntomarkkinoista ja asuntojen järkevistä hinnoista. Omaa maailaisjärkeä kannattaa tietenkin myös käyttää ja ottaa huomioon, että kiinteistönvälittäjä yrittää saada kaupaksi juuri niitä kohteita, joita itse välittää.

Asunto ostetaan usein lainalla

Asuntoa varten joutuu yleensä hakemaan pankista asuntolainaa. Pankit ovat muutenkin hyvä apu asunnon ostamisessa. Pankit antavat asiantuntija-apua sen suhteen, minkälaiseen asuntoon ostajalla on varaa ja miten asuntolainan korot voidaan vähentää verotuksessa.

ASP-tili eli asuntosäästötili on hyvä vaihtoehto varsinkin ensiasunnon ostajille. ASP-tilille täytyy kerryttää rahaa vähintään kaksi vuotta ennen kuin asuntolainan voi ottaa. Oma pankki kertoo myös tarkemmin asuntosäästämisestä ja erilaisista lainavaihtoehdoista.

Mistä etsiä myytäviä asuntoja?

Asuntoja kannattaa etsiä mahdollisimman monipuolisilla tavoilla. Asuntoja voi etsiä asuntojen myyntiin keskittyneiltä internetsivuilta ja sanomalehdistä. Kannattaa ehdottomasti katsoa läpi useat eri internetsivut ja sanomalehdet.

Internetin asuntomyyntisivut

Internetistä löytyy monia sivuja, joista voi etsiä myynnissä olevia asuntoja. Asunnon etsiminen internetin kautta on nopeaa ja näet yleensä useita kuvia asunnosta. Saman asuntokohteen ilmoitus saattaa kuitenkin löytyä useammalta eri sivulta ja usea sivu lähinnä kokoaa eri kiinteistönvälittäjien myyntikohteita. Internetsivuille myynti-ilmoitukset päivittyvät reaaliaikaisesti, joten näet helposti aina uusimmat asuntokohteet alueellasi.

Hyviä internetsivuja asuntojen etsimiseen ovat:

Kiinteistönvälittäjillä on myös omia internetsivuja, joilta voi etsiä asuntoja. Alueesi kiinteistönvälittäjiä voi etsiä esimerkiksi Google-hakukoneen kautta.

Sanomalehtien asuntomyynti-ilmoitukset

kuva: Ilya CC-BY-SA

kuva: Ilya CC-BY-SA

Sanomalehtien ilmoitusosastoilta on hyödyllistä etsiä asuntoja. Kaikki eivät käytä internetiä asuntojen myymiseen, joten lehdistä saattaa löytyä hyviä asuntotarjouksia, jotka ovat menneet ohi niiltä, jotka ovat yksinomaan etsineet asuntoja internetin kautta.

Alueelliset sanomalehdet ovat erittäin hyvä apu asunnon ostajalle, koska niistä näkee helposti eri alueiden tarjolla olevat asunnot. Sanomalehtiä kannattaa lukea päivittäin, jos on aktiivisesti asuntoa hakemassa, sillä uusia ilmoituksia lisätään jatkuvasti.

Ole kriittinen

Myyntikohteita tarkastellessa kannattaa olla hyvin kriittinen. Myyntikohteen kuvauksen tarkoitus on saada kohde myytyä, joten osa asioista jätetään kertomatta ja osa kerrotaan kaunistellen.

Kaikkea et saa selville pelkän myynti-ilmoituksen avulla, mutta kattava myynti-ilmoitus on hyvä alku ja yleensä hyvät asuntoilmoitukset tarkoittavat vierailemisen arvoisia kohteita. Niiden myyntiin halutaan panostaa ja ihmisiä halutaan houkutella asuntoesittelyyn.

Asuntoesittelyissä käyminen on ehdotonta

Parhaimman kuvan asunnosta saa, kun käy asuntoesittelyissä. Asuntoesittelyissä kannattaakin käydä ahkerasti, kun kiinnostavat asuntokohteet on kartoitettu internetin ja sanomalehtien ilmoitusten kautta.

Asuntoesittely näyttää kaiken senkin, mitä ilmoituksesta et näe. Kuvat ilmoituksessa ovat yleensä suuntaa-antavia, koska asunnosta on haluttu näyttää parhaat puolet. Kuvissa ei siis esinny jokaista pientä epäkohtaa, joita asunnossa ehkä on.

Tarkasta asunnon kunto hyvin ennen ostamista

Selvästi havaittavista vioista ei voi asunnon ostamisen jälkeen vaatia myyjältä korvauksia. Tästä syystä asunto on syytä tarkastaa huolellisesti ennen ostamista ja pohtia, ovatko viat sellaisia, että ne voi helposti korjata. Monet ostavat tarkoituksella paljon remontoimista vaativan asunnon, koska haluavat laittaa sen kuntoon itse. Tällaiset asunnot saa yleensä edullisemmin, mutta silloin kannattaa muistaa, että remontista tulee omat lisäkustannuksensa.

Asunnon kosteus- ja homevauriot ovat asunnon piileviä vikoja. Piilevien vikojen korjaamiskuluihin myyjäkin saattaa osallistua, mutta ei välttämättä aina. Kuluttajaneuvonta sovittelee piilevien vikojen korjaamiskulujen jakamista myyjän ja ostajan välillä.

Naapurit tietävät paljon asuntokohteesta

Naapurit ovat arvokas tietolähde asunnon ostajalle. Naapurit saattavat kertoa asuntoyhtiöstä ja alueesta rehellisemmin kuin kiinteistövälittäjä tai asunnon myyjä.

Naapurit ovat myös asuneet asuntoyhtiössä todennäköisesti kauan aikaa. Tästä syystä he osaavat kertoa sellaisista asioista, joita asuntoon vasta tutustunut ei huomaa ajatella.

Pyydä kaikki asunnon asiakirjat kirjallisina

Tutustu asiakirjoihin huolellisesti. Jos myyjä ei suostu antamaan tarvittavia asiakirjoja, kannattaa harkita kaupan tekemisen keskeyttämistä.

Esimerkiksi kerrostaloasuntoa ostettaessa myyjältä pitäisi saada nähtäväksi seuraavat asiakirjat:

 • asunnon myyntiesite
 • isännöitsijäntodistus
 • pohjapiirros
 • asuntoyhtiön tilinpäätös ja talousarvio
 • tiedot tulevista korjauksista ja kustannuksista

Esimerkiksi omakotitaloa ostettaessa myyjältä pitäisi saada nähtäväksi seuraavat asiakirjat:

 • kiinteistörekisteriote
 • kiinteistökartta
 • lainhuudatustodistus
 • kiinteistön rasitustodistus ja oikeudet
 • selvitys muista rasituksista ja rasitteista sekä oikeuksista
 • selvitys kaavoituksesta ja rakennuskelpoisuudesta
 • rakennuksen tai rakennuksien piirustukset
 • tieto kuntotarkastuksesta
 • tieto vesi- ja jätevesihuollon järjestämisestä

Ota mukaan ostajan muistilista

Asuntoa ostettaessa on paljon asioita, mitä pitää muistaa. Muistilistojen avulla vähennät riskiä, että unohdat kysyä tai selvittää jotain tärkeää.

Ostajan muistilistoja voit tulostaa ainakin seuraavilta sivuilta:

Nordean muistilista
Nicehouse.fi:n muistilista

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia