Asuntokauppa

Asunnon stailaus

asunnon-stailaus-maalit

Asunnon myyminen voi olla vaikeaa, jos asunto sijaitsee esimerkiksi vähemmän suositulla alueella. Stailaaminen tuo apua tällaisten asuntojen myyntiin ja stailaaminen saattaa nostaa jopa asunnon myyntihintaa. Kerromme pieniä vinkkejä, joilla asunnon myyminen nopeutuu ja myyntihinta saattaa jopa nousta.

Miksi ehostaisin?

Asunnon stailaamisella ennen myyntiä on kaksi etua: myynnin nopeutuminen ja myyntihinnan nouseminen. Jos asuntoa ei saa myydyksi, se voi muodostua rasitteeksi. Pienellä stailauksella ostajat kiinnostuvat varmemmin asunnosta ja asunnosta tehdään enemmän ostotarjouksia. Ostotarjousten määrän kasvaminen tarkoittaa taasen sitä, että myyjä voi valikoida suuremmasta joukosta parhaimman ostotarjouksen. Tällöin myyntihinta todennäköisesti on korkeampi, kuin jos ostotarjouksia olisi vähemmän.

Siivoaminen on ensimmäinen askel stailaamisessa

Sotkuinen asunto ei herätä kenessäkään ostohaluja. Perusteellinen siivoaminen ennen asuntovalokuvien ottamista ja asuntonäyttöjä onkin tärkein asia. Siivoamisessa kannattaa kiinnittää huomiota tavaroiden ja huonekalujen järjestämiseen sekä kaikenlaisen lian puhdistamiseen.

Mieti, kenelle asuntoasi myyt

Asuntoa on hyödyllistä stailata kohderyhmää ajatellen. Tällöin myyjän tulee miettiä, ketkä ovat todennäköisimpi asunnon ostajia. Jos esimerkiksi kohderyhmä on lapsiperheet, asunnon huoneiden muuttaminen siten, että lapsilla on omat huoneensa, nostaa todennäköisyyttä, että lapsiperheet kiinnostuvat kohteesta.

Asunnon pinnat ovat helppo stailauksen kohde

kuva: Monsterdog77 CC-BY-SA

kuva: Monsterdog77 CC-BY-SA

Pinnat ovat iso ja näkyvä osa asunnon sisätiloja. Mitä uudemmilta ja puhtaimmilta pinnat näyttävät, sitä paremmalta asuntokin näyttää. Tummuneiden pintojen maalaaminen uudelleen on helppo ja halpa tapa ehostaa asuntoa, jonka osaa tehdä kuka vain. Värejä valittaessa kannattaa kuitenkin olla varovainen, jotta asunnon ilmeestä ei tule liian räikeä ja epäyhtenäinen.

Vaihda vanhentuneet tekstiilit, huonekalut ja valaisimet

Ajatus vanhojen huonekalujen vaihtamisesta juuri ennen myyntiä voi vaikuttaa omituiselta, koska uudet huonekalut luonnollisesti maksavat. Huonekalujen vaihtamisen ideana on kuitenkin sijoitus. Myyjä sijoittaa uusiin huonekaluihin, jotka nostavat asunnon myyntihintaa. Huonekaluja vaihdettaessa kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus, sillä kaikkia huonekaluja ei tarvitse vaihtaa eikä niitä tarvitse vaihtaa kaikista kalleimpiin.

Jätä tilaa ostajan mielikuvitukselle

Tärkeä piirre asunnon stailauksessa on tilan luominen asuntoon fyysisesti ja tilan luominen ostajan mieleen, jolloin hän voi kuvitella itse asuvansa myytävässä asunnossa. Asuntoon kannattaa järjestää vapaata tilaa huoneisiin ja lattialle, jotta tunnelma asunnossa ei olisi ahdas. Myöskin henkilökohtaisten pikkutavaroiden vähentäminen asunnosta on tärkeää.

Muista näköaistin lisäksi myös muut aistit

Tuoksuilla voi myös stailata. Vanha kikka on pullan paistaminen ennen näyttöä, joka varmasti tuo kotoisen tunnelman asuntoon. Myöskin kukat tuovat hyvää tuoksua asuntoon ja antavat ostajalle mielikuvan, että asunnosta pidetään huolta. Siivous on tärkeä osa myös hyvän tuoksun luomista.

Sisustussuunnittelijat auttavat stailaamisessa

Jos silmää asunnon stailaamiselle ei löydy, sisustussuunnittelijan käyttäminen asunnon stailaamisessa helpottaa. Sisustussuunnittelija antaa neuvoja stailaamisesta ja tarvittaessa tekee itse kokonaan asunnon stailaamisen. Sisustussuunnittelijan kautta myyjä voi myös vuokrata tekstiilejä ja huonekaluja, jolloin myyjän ei tarvitse ostaa asuntoon uusia.

Stailauspalvelun kuluja voi vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä. Tämä pätee myös kaikkeen asunnossa teetettyyn remonttiin. Myyjän kannattaakin ottaa yhteyttä alueensa sisustussuunnittelijoihin ja kysellä heiltä, mitä palveluita he tarjoavat asunnon stailaamisen suhteen.

Nostaako stailaus asunnon myyntihintaa?

Kuningaskuluttajassa kerrotaan, että asuntostailaajien ja kiinteistönvälittäjien mukaan stailaus voisi nostaa asunnon myyntihintaa jopa 10 prosenttia. Esimerkiksi 100 000 euron arvoisen asunnon myyntihinta nousisi näin 10 000 euroa. Mitään takuuta tästä myyntihinnan nousemisesta ei kuitenkaan ole, joten stailaamisessa on kyse todellakin sijoituksesta, josta voi olla hyötyä tai sitten ei. Asunnon stailaaminen on kuitenkin suosittua Euroopassa ja Yhdysvalloissa, ja asunnon stailaaminen ennen myyntiä on tulossa suosioon myös Suomessa.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia