Asuminen

Asuntomessut – sisustamisen ja rakentamisen uusia tuulia

(Kuva: Maria Morri CC BY-SA 2.0)

Asuntomessut on jokakesäinen tapahtuma, jonka järjestää Suomen Asuntomessut -osuuskunta yhteistyössä joka vuosi vaihtuvan isäntäkunnan kanssa. Asuntomessuilla voi haistella asuntorakentamisen ja sisustamisen uusimpia tuulia, inspiroitua sekä ostaa vaikkapa asunnon.

Asuntomessuilla isäntäkunnan tehtävä on hoitaa alueen kaavoitus ja kunnallistekniikka, rakennuttajat vastaavat asuntomessukohteiden rakentamisesta, esittelystä ja rahoituksesta. Suomen Asuntomessut hoitaa tapahtuman markkinoinnin ja yleisöpalvelut. 2000-luvun alusta on järjestetty erikseen myös loma-asuntomessuja. Messuilla kannattaakin pyörähtää hakemassa uusimmat ideat korvan taakse ja virkistäytymässä messutunnelmassa.

Asuntomessut tuovat alan toimijat yhteen

Värikkyys ja kierrätys oli tämän asunnon kulmakiviä (Kuva: Antti Väyrynen CC BY 2.0)

Värikkyys ja kierrätys oli tämän asunnon kulmakiviä (Kuva: Antti Väyrynen CC BY 2.0)


Asuntomessujen taustavoimissa oleva Suomen Asuntomessut -osuuskunta pyrkii parantamaan suomalaisen asumisen laatua ja tuomaan kuluttajat ja tuottajat yhteen. Samalla messut näyttävät konkreettisesti asumiseen ja rakentamiseen liittyvän tutkimuksen tuloksia hyvästä asumisesta, niin rakentajille kuin uudesta kodista haaveilevillekin.

Messupaikkakunnat ja Suomen Asuntomessut järjestävät yhdessä myös arkkitehtuuri- ja laatukilpailuja. Kilpailujen tulokset näkyvät niin alueen taloissa kuin myös asuinalueen suunnittelussa. Asunnoista osa on myynnissä, joten ihastumaansa taloon voi päästä muuttamaan myöhemmin.

Vantaan asuntomessut 2015

Asuntomessuilla saa uusia ideoita (Kuva: Antti Väyrynen CC BY 2.0)

Asuntomessuilla saa uusia ideoita (Kuva: Antti Väyrynen CC BY 2.0)


Vuoden 2015 asuntomessut järjestetään Vantaalla. Alue on Kivistö, joka sijaitsee Hämeenlinnanväylän, Kehäradan ja Kehä 3:n solmukohdassa, lentokentän läheisyydessä. Kivistö on rauhallinen, kehittyvä mutta kuitenkin luonnonhelmassa paistatteleva alue. 10.7-9.8.2015 pidettävät asuntomessut levittäytyvät kymmenen hehtaarin alueelle, kangasmetsien ja puistojen lomaan. Alueelle nousee kolme kerrostaloa, 37 pientaloa sekä pysäköintitalo. Alue on ympyränmuotoinen, Tiikerinsilmäksi nimetyn pisteen ympärille rakennettu kompakti asuinalue.

Jyväskylän asuntomessut 2014

Pienet yksityiskohdat viimeistelevät kodin (Kuva: Antti Väyrynen CC BY 2.0)

Pienet yksityiskohdat viimeistelevät kodin (Kuva: Antti Väyrynen CC BY 2.0)


Vuoden 2014 asuntomessut pidettiin Jyväskylän Äijälänrannan alueella. Messujen teema oli Kasvimaa ja kaupungin valot – Northern gardens & City lights. Teema yhdisteli alueen pitkää puutarhahistoriaa ja Alvar Aaltoa sekä hänen tapaansa yhdistää vanhaa & uutta. Alueen talojen sisustuksessa nähtiin pitkästä aikaa väriä sekä kierrätyselementtejä.

Hyvinkään asuntomessut 2013

Vuoden 2013 messut olivat taas Hyvinkään Kravunharjussa. Alue on siitä mielenkiintoinen, että se sijaitsee auringonvalossa kylpevässä, laskevassa rinteessä – alueen nimi onkin Metsäkalteva. Tämän ansiosta taloista on huikaisevia näköaloja ympäristön luontoon. Ja koska luonto alkaa kotiovelta, on alue erinomainen esimerkiksi juoksua ja hiihtoa harrastaville.

Tampereen asuntomessut 2012

Tämän asunnon teema oli rustiikkisesti musiikia rakastava Äijä isolla Ä:llä (Kuva: Antti Väyrynen CC BY 2.0)

Tämän asunnon teema oli rustiikkisesti musiikia rakastava Äijä isolla Ä:llä (Kuva: Antti Väyrynen CC BY 2.0)


Tampereen Vuores oli vuoden 2012 messujen näyttämö. Alueen 30 omakotitalon kahdeksalla talolla on oma ranta. Alue yhdisteli asumisen monimuotoisuutta luonnon ja palvelujen läheisyydessä. Lisäksi messuilla nähtiin ekotehokasta rakentamista, modernia arkkitehtuuria sekä uusia teknologisia ratkaisuja.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia