Asuminen

Aurinkopaneelit – uusiutuvaa energiaa kotiin tai mökille

(Kuva: Suomen Lähienergialiitto CC BY 2.0)

Aurinkopaneeli on laite, jolla auringon säteily muutetaan sähköksi tai sillä lämmitetään käyttövettä tai asuintiloja. Aurinkosähkö on uusiutuvaa energiaa, josta ei vapaudu ilmakehään kasvihuonekaasuja: se ei siis saastuta. Aurinkopaneeli tarvitsee riittävästi valoa tuottaakseen energiaa, minkä vuoksi energian määrä vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Energiaa voidaan kuitenkin kerätä talteen akkuihin aurinkoisempien kuukausien aikana.

Ennen kuin hankit aurinkosähköjärjestelmän

Aurinkokennot valmistetaan yleensä joko yksikiteisinä tai monikiteisinä, piistä tai galliumarsenidista. Aurinkopaneelit muodostetaan sarjaan kytketyistä aurinkokennoista. Ennen aurinkosähköjärjestelmän hankintaa kannattaa mitata sen kannattavuus, mihin vaikuttaa auringon säteilymäärä, järjestelmän mitoitus ja hinta, kulutuspaikan sähkön hinta sekä paneelien asennus.

Ylijäämäsähkö

Vaikka ylijäämäsähköä voi myydäkin, kannattaa järjestelmä mitoittaa niin, että sähkö menee mahdollisimman tarkasti omaan käyttöön, sillä sähkönsiirto ja verot voivat tuoda yllättävän paljon kuluja. Ylimenevää sähköä voi myös varastoida akkuihin, esimerkiksi kesämökeillä, jotka eivät ole muuten kytkettynä verkkoon. Taas verkkoon kytketyissä aurinkosähköjärjestelmissä, kuten kodeissa akkuja käytetään vähän, sillä ne ovat usein kalliimpia kuin tavallisen verkkosähkön käyttö.

Aurinkopaneelien turvallisuus

Aurinkopaneelien tyypillinen käyttöikä on 30 vuotta, mutta paneeleita hankkiessaan kannattaa sen todellinen takuuaika selvittää. Takuun sisältö ja kuka siitä vastaa on hyvä tietää myös. Lisäksi paneelin tulee olla turvallinen: varmista, että siinä on CE-merkintä, joka tarkoittaa sen olevan hyväksytty EU-alueella markkinoitavaksi. Paneelin tulee olla EN 60904-3/EN 61215 standardien ja II-suojaluokan mukainen. Lisäksi paneelin tulee täyttää Suomen oloihin sopivat lumikuormavaatimukset. Ja ennen sopivan aurinkopaneelin metsästystä tulee myös selvittää asuinpaikkasi rakennusvalvontaviranomaisilta, onko aurinkopaneelin asentaminen luvallista.

Mistä aurinkopaneeli?

Aurinkopaneelit voi hankkia itse esimerkiksi eri verkkokaupoista tai hankkia paketin sähköyhtiöiltä. Esimerkiksi Grillikaupasta saa erilaisia aurinkopaneeleita. Grillikaupassa on myös myynnissä erityisesti mökille sopivia aurinkopaneeli + jääkaappi – ja aurinkopaneeli + tv -paketteja. Vaivattomin ratkaisu taas on tilata valmis aurinkopaketti sähköyhtiöltä. Esimerkiksi Fortum toimittaa aurinkopaketteja. Fortumin sivuilla voi testata laskurilla, kuinka suuri tuotantomahdollisuus tulevalla järjestelmälläsi olisi.

Tampereen asuntomessuilla vuonna 2012 nähtiin aurinkoenergiaa hyödyntävä talo. (Kuva: Suomen Lähienergialiitto CC BY 2.0)

Tampereen asuntomessuilla vuonna 2012 nähtiin aurinkoenergiaa hyödyntävä talo. (Kuva: Suomen Lähienergialiitto CC BY 2.0)

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia