Sisustaminen

Design-valaisimet – ajatonta valoa kotiin

(Kuva: régine debatty CC BY-SA 2.0)

Design-valaisimet tuovat ajatonta tyylikkyyttä kotiin. Klassisten design-valaisimien arvo ei laske, joten niitä voi pitää myös sijoituksena. Niin suomalainen kuin ulkomainenkin design pitää arvonsa. Verkkokaupoista design-valaisimia voi saada edullisemmin ja vaivattomammin, vaikka kotiovelle kannettuna. Toimiva design on myös toimivaa: muoto ja funktio kulkevat sujuvasti käsi kädessä.

Suomalaiset design-lamput

Yki Nummen Lokki-valaisin (Kuva: Jonas Forth CC BY-ND 2.0)

Yki Nummen Lokki-valaisin (Kuva: Jonas Forth CC BY-ND 2.0)

Suomalainen design on tunnettu pelkistetyistä, puhtaista linjoistaan. Suomalaiset design-valaisimet ovat klassisen skandinaavisia, selkein linjoin ja muodoin varustettuja tyylikkäitä valaisimia, jotka eivät kuitenkaan unohda päätehtäväänsä, valon tuomista pimeyteen. Kotimaisen designin klassikkoja ja kärkinimiä ovat esimerkiksi Eero Aarnio, Lisa Johansson-Pape ja Yki Nummi.

Eero Aarnio – leikkisyyttä ja käytännöllisyyttä

Aarnion tunnetuimpia valaisimia ovat muun muassa Tupla Kupla, Origo, Swan ja Flamingo. Aarnion tyylissä käytännöllisyys ja leikkisät muodot kohtaavat. Aarnion laadukkaita lamppuja myy esimerkiksi Laatuvalaisin-verkkokauppa. Tupla Kupla on muovivalutekniikalla valmistettu lamppu, josta on saatavilla kolmea eri kokoa sekä myös ulkokäyttöön soveltuva valaisin. Kaksi pienintä kokoa ovat pöytävalaisinkokoisia, suurin on näyttävä lattiavalaisin. Origo on taas paitsi tyylikkäästi muotoiltu lamppu, myös kirkasvalolaite samaan aikaan. Origoa on helppo liikutella, sillä sen päässä oleva reikä on kuin kantokahva. Swan taas on joutsenen kaulaa muistuttava hienostunut pöytävalaisin ja Flamingo taas on kotonaan niin lattialla kuin pöydälläkin, valaisten tasaisena ja veistoksellisena.

Lisa Johansson-Pape – funktio edellä muotoilua

Johansson-Papen valaisimet taas ovat hyvin funktionaalisia ja pelkistettyjä. Suunnittelijan uran keskeisin fokus löytyi juurikin valaisimien suunnittelusta. Johansson-Papen valaisinsarjoja ovat esimerkiksi Laura, Lisa ja Belle. Klassikkovalaisin Lisa on koristeltu vähäeleisesti rei’in. Sen valo suuntautuu alaspäin. Laura taas on riippuvalaisin, jota on saatavilla valkoisena, mustana ja pienempää kokoa myös tyylikkään messinkisen värisenä. Herkullisesti muotoiltu lamppu Belle on yksinkertainen, mutta myös katseenvangitseva yhtä aikaa.

Yki Nummi – suomalaisen muotoilun pioneereja

Yrjö ”Yki” Nummen tuntee parhaiten ikonisesta Lokki-valaisimesta, joka tunnetaan myös nimellä Lentävä lautanen, sekä Modern Art -pöytälampusta. Nummea pidetään yhtenä niistä suomalaisista muotoilijoista, jotka toivat Suomen design-maailmankartalle 1950-luvulla. Nummea ja myös monia muita kotimaisia design-valaisimia löytyy Laatuvalaisin-verkkokaupasta. Lisää kotimaisia design-valaisimia löytyy myös Finnishdesignshop-verkkokaupasta. Lokki on ehkä Suomen suosituin design-valaisin. Nummen vuonna 1960 suunnittelema lamppu valaisee sekä suorasti että epäsuorasti, kuitenkaan häikäisemättä. Modern Art taas on yksi suomalaisen muotoilun kruununjalokiviä, joka valittiin myös New Yorkin nykytaiteen museon valikoimaan vuonna 1957.

Kansainväliset design-valaisimet

Tarpeellista, käytännöllistä ja kaunista = Design House Stockholm (Kuva: Josh Evnin CC BY-SA 2.0)

Tarpeellista, käytännöllistä ja kaunista = Design House Stockholm (Kuva: Josh Evnin CC BY-SA 2.0)

Design House Stockholm on taas naapurimaan ylpeys, ruotsalainen design-yritys, jonka tunnetuimpia lamppuja lienee Block. Lampun suunnittelija on Harri Koskinen ja lasitiilen sisällä oleva kekseliäs lamppu on kuulunut New Yorkin modernin taiteen museon, MoMA:n pysyvään valikoimaan vuodesta 2000 asti. Block-valaisinta saa esimerkiksi RoyalDesign-verkkokaupasta.

Work-valaisin taas tuo rouheaa industrial-tyyliä sisustukseen: Work on moderni näkemys perinteisestä työmaalampusta. Work-lamppua löytyy esimerkiksi Room21-verkkokaupasta.

Muita kansainvälisen design-valaisimien tähtimerkkejä ovat esimerkiksi italialainen Kartell, tanskalainen Verner Panton ja ruotsalainen Calabaz. Kartell on yksi kansainvälisesti arvostetuimpia design-brändejä. Se on pitkän historiansa aikana voittanut jo yhdeksän kertaa muotoilupalkinto ’Compasso d’Oro’n.

Verner Panton taas on yksi merkittävimpiä tanskalaisen muotoilun nimiä. Pantonin motto oli: ”Työni päällimmäinen tarkoitus on provosoida ihmisiä käyttämään mielikuvitustaan.” Panthonin klassisin lamppu on Panthella. Calabaz-merkin valaisimet on valmistettu pohjoismaalaisista materiaaleista, skandinaavisin muodoin. Lamppujen materiaalit on valittu siten, että ne on helppo kierrättää pitkän valaisu-uran jälkeen.

Lamppukauppoja suunnitellessa kannattaa vilkaista, olisiko uusin design-valaisin alennuskoodi voimassa:

Säilytyskampanja: -10%

Katso alennus »

Säilytyskampanja: -10% esivalituista tuotteista

Kartell 15%

Katso alennus »

15% alennus esivalituista tuotteista merkiltä KARTELL

10% DECOTIQUE & DEPARTMENT

Katso alennus »

10% alennus koko DECOTIQUE & DEPARTMENT valikoimasta

KEVÄTALE!

Katso alennus »

Jopa 60% alennus. Nappaa parhaat päältä jo tänään!

Kera Interior

SUOMIVALAISIMET

Suomisisustus.fi -verkkokaupasta laadukkaat kotimaiset Kera Interior-valaisimet -20% alennuskoodilla SUOMIVALAISIMET.

Alennus voimassa 31.7.2016 saakka tai niin kauan kun tuotetta on varastossa.

Outlet

OUTLET10

Outlet-valaisimet -10%, alennuskoodilla OUTLET10 . Alennuskoodi voimassa 30.6.2016 tai niin kauan kuin tuotteita riittää.

Matrolight

LAATUMATRO

-20% Matrolight-valaisimista alennuskoodilla LAATUMATRO. Tarjous voimassa 31.5.2016 tai niin kauan kun tuotetta löytyy varastosta.

-10 yli 50

APRIL10EUR

Alennuskoodilla APRIL10EUR saa 10 euroa alennusta yli 50€ ostoksesta. Voimassa 30.4. saakka.

20€ alennusta

GIFT20

Finnish Design Shop alennuskoodilla 20€ alennusta yli 150€ ostoksista

40% alennusta

Katso alennus »

Finnish Design Shopin Outlet-osastolla tuotteita jopa 40% alennuksella

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia