Sisustaminen

Huonekalun entisöinti ja uudistus

(Kuva: French Finds CC BY 2.0)

Huonekalujen entisöinti ja uudistus ovat ekotekoja ja säästävät usein myös rahaa. Entisöinnin voi tehdä joko huonekalun alkuperäistä ulkonäköä kunnioittaen tai uudistaa huonekalun kokonaan. Huonekalu saa lisää elinvuosia ja itse välttyy huonekalukaupoissa ravaamiselta.

Huonekalun pinnan voi laittaa uusiksi tai entisöidä eri tavoin. Pinnan käsittely onnistuu maalilla, öljyllä, vahalla, lakalla tai petsaamalla. Mikäli huonekalua ollaan nimenomaan entisöimässä, voi pinnan karhennukselta välttyä myös esimerkiksi poistamalla maalia tai lakkaa kerroksittain maalin- ja lakanpoistoaineella, jolloin pinnan alkuperäinen väri saattaa löytyä.

Maalaaminen

(Kuva: French Finds CC BY 2.0)

(Kuva: French Finds CC BY 2.0)


Huonekalun uudistaminen maalaamalla peittää kalusteen hyvin. Toisaalta maalissa saattaa näkyä kalusteen kolhut ja kuopat saattavat näkyä helposti. Maalauksessa tärkeintä onkin pohjatyö: huonekalu puhdistetaan ensin huolellisesti ja karhennetaan. Maaleja on sekä öljymaaleja että vesiohenteisia maaleja, joista vesiohenteinen kuivuu nopeammin eikä haise häiritsevästi. Öljymaali taas tasoittuu helpommin, mutta sen kuivuminen vie pidempään aikaa. Lisäksi öljymaali haisee voimakkaammin. Maali ei pysy öljytyllä tai vahatulla pinnalla, joten käsiteltävän pinnan tulee olla joko puupuhdas, lakattu tai aiemmin maalattu. Myös huonekalujen entisöinti onnistuu maalaamalla, mutta entisöinnissä on tavoitteena jättää vanhaa maalia mahdollisimman paljon näkyviin.

Petsaus

Petsauksessa puu värjätään. Petsaaminen tehdään puunsyiden mukaisesti. Petsi pitää suojata joko öljyllä, vahalla tai lakalla. Petsejä on olemassa sekä liuotin- että vesiohenteisia. Petsaus tummentaa puuta: sitä voi olla joskus vaikea saada tasaisesti.

Öljyäminen

(Kuva: Horia Varlan CC BY 2.0)

(Kuva: Horia Varlan CC BY 2.0)


Öljyäminen onnistuu joko aiemmin öljytylle pinnalle tai puupuhtaalle. Öljy kuluu käytössä, joten se saattaa vaatia uusintakäsittelyjä myöhemmin. Öljyjä on värittömiä ja värillisiä, mutta niitä yhdistää se, että puu kuultaa niistä kauniisti läpi. Öljyämisen jälkeen työvälineistä pitää hankkiutua oikein eroon, sillä itsesyttymisvaara on mahdollinen.

Lakkaus

Lakalla saa pinnasta kiiltävän tai himmeän. Lakkaus onnistuu aiemmin lakatulle tai puupuhtaalle pinnalle. Myös lakkaus tapahtuu puunsyiden mukaisesti. Lakkoja on olemassa värittömiä ja sävytettyjä. Vanhojen huonekalujen kanssa kannattaa olla tarkkana: mikäli huonekalussa on entuudestaan vanha nitroselluloosalakka, se ei kestä vettä eikä vesiohenteisia tuotteita, kuten vesiohenteista lakkaa. Vesiohenteinen lakka kuivuu nopeammin ja on värittömämpi kuin liuotinohenteinen lakka, joka on sävyttämättömänäkin hieman kellertävä sävyltään.

Vahaus

Vahaus säilyttää kalusteen tyylin helpoiten, sillä vahatun pinnan värierot ja puunsyyt kuultavat vahan lävitse. Vahaus onnistuu puupuhtaalle tai aikaisemmin vahatulle pinnalle. Vahaus tosin vaikuttaa tuleviin käsittelyihin siten, että sen päälle soveltuu usein vain vaha. Vahausta pitää myös uusia aika ajoin, sillä se kuluu kuten öljykin. Lisäksi myös vahauksen jälkeen työvälineet tulee hävittää oikein jotta itsesyttymisvaaralta vältytään.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia