Asuminen

Ilmastointilaite, ilmanpuhdistaja, ilmankuivain – huomio sisäilman laatuun

(Kuva: Keith Williamson CC BY 2.0)

Ilmastointilaite on tarpeen kesäkuumalla. Ilmanpuhdistimet puhditavat ilmaa, ilmankuivaimet vähentävät home- ja kosteusvaurioiden syntymistä… Useimmissa uusissa laitteissa ja esimerkiksi ilmalämpöpumpuissa on jo useampia ominaisuuksia kuin vain pelkkä jäähdytys. Monet siirrettävät ilmastointilaitteet myös lämmittävät ilmaa tarvittaessa ja poistavat kosteutta.

Siirrettävät ilmastointilaitteet – mukana kulkevaa viilennystä

Siirrettävä ilmastointilaite on kätevä: sen voi ottaa mukaan esimerkiksi kesämökille tai muuhun reissuun. Kannattaa kuitenkin miettiä laitteen valinnassa tarvitseeko muitakin ominaisuuksia kuin vain pelkän viilennyksen. Monet ilmastointilaitteet poistavat myös kosteutta ja lämmittävät talvipakkasilla. Ilmankuivaimia myydään myös erikseen, mutta normaaleihin olosuhteisiin usein riittää ilmastointilaitteen kosteudenpoistoteho. Kellareihin ja muihin kosteisiin tiloihin, kuten pesutiloihin, voi erillisellä ilmankuivaajalla olla käyttöä.

Ilmalämpöpumppu – monta toimintoa, yksi laite

(Kuva: Texas Leather Furniture in San Antonio CC BY-SA 2.0)

(Kuva: Texas Leather Furniture in San Antonio CC BY-SA 2.0)


Mikäli ilmastointilaitteen ei tarvitse olla siirrettävä, voi harkita ilmalämpöpumpun hankkimista. Ilmalämpöpumppu jäähdyttää ja lämmittää ilmaa ja parantaa myös ilmanlaatua suodattimillaan. Ilmalämpöpumppu on erinomainen valinta mökille: laitteen lämpötilan voi jättää ylläpitolämpötilaan (esimerkiksi +8-12 °C) silloin, kun mökillä ei asuta. Monissa malleissa on mahdollista saada laite myös ilmoittamaan, mikäli lämpötila jostain syystä laskee. Pumpun toiminta on kuitenkin hyvä käydä tarkistamassa välillä.

Ilmanpuhdistin allergisille

Erityisesti allergisille voi olla tarpeen myös erillinen ilmanpuhdistaja. Näin allergiaoireet helpottuvat edes kotona. Talvisin kuivaa sisäilmaa voi kosteuttaa ilmankostuttajalla. Usein ilmanpuhdistimissa on myös samassa ilmankostuttaja, jolloin ei tarvitse hankkia monia laitteita. Ilmankostuttaja voi myös auttaa allergiaoireissa.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia