Laina

Käänteinen asuntolaina

kaanteinen-asuntolaina-eurot

Käänteinen asuntolaina tuo ratkaisun niille, jotka omistavat jo velattoman asunnon, mutta kokevat, että heillä on liian vähän rahaa käytössään. Tällaisia ihmisiä ovat esimerkiksi eläkeläiset, joilla on pieni eläke.

Mikä käänteinen asuntolaina käytännössä on?

Käänteisessä asuntolainassa asunto pantataan pankille ja pankki antaa lainaa, joka on määrältään enintään puolet asunnon arvosta. Lainan pankki voi maksaa lainanottajan oman päätöksen mukaan könttäsummana tai osasummana.

Esimerkki

Olet jäänyt jo eläkkeelle ja omistat asunnon, jonka arvo 100 000 euroa. Panttaamalla asuntosi pankille saat lainaa enintään 50 000 euroa, jonka voit halutessasi jakaa useampaa maksuerään tai saada yhdellä kertaa koko lainan.

Mitä maksuja lainasta koituu?

Käänteisestä asuntolainasta maksat käytännössä ainoastaan korot ja perintökunta hoitaa lainan takaisinmaksun. Perintökunta tarkoittaa esimerkiksi lainanottajan lapsia. Korko voi koostua prime-korosta ja pankin omasta viitekorosta.

Lainan nostamisesta tulee myös nostokuluja. Korot ja lainan nostokulut kuitenkin vaihtelevat suuresti pankeittain, joten ylimääräisiin maksuihin kannattaa tutustua huolellisesti.

Esimerkki

Prime-korko on 2,2 prosenttia ja viitekorko 1 prosentti. Käänteisestä asuntolainasta, joka on suuruudeltaan 50 000 euroa, maksat kuukausittain korkoa noin 133 euroa. Perillisesi hoitavat käänteisen 50 000 euron asuntolainan takaisinmaksun asuntosi myynnistä saaduilla rahoilla.

Miksi käänteinen asuntolaina kannattaa ottaa?

Joillakin eläkeläisillä saattaa olla hyvinkin arvokas asunto, mutta elämiseen ei tunnu riittävän rahaa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että varallisuutta on paljon, mutta tuloja vähän. Varallisuuden tarkoitus onkin säilöä rahaa, jotka voi lunastaa tarvittaessa käyttöön. Käänteisen asuntolainan avulla lainanottaja saa jatkaa kuitenkin asumistaan pantatussa asunnossa.

Esimerkki

Saat peruseläkettä, joka 687 euroa kuukaudessa. Jos otat käänteistä asuntolainaa 50 000 euroa ja laina-aika on 10 vuotta, saat lainaa noin 417 euroa kuukaudessa. Eli tuloja sinulla on lainan kautta 1104 euroa kuukaudessa, josta vähennetään lainan korkokulut eli käteen jää 971 euroa kuukaudessa.

Mitä kannattaa ottaa huomioon käänteistä asuntolainaa otettaessa?

Perilliset kannattaa ottaa huomioon käänteistä asuntolainaa otettaessa. Lainanottajan perilliset eivät saa yhtä paljon perintöä, joka liittyy omistusasunnon arvoon. Jos perilliset todella tarvitsisivat isompaa perintöä, kannattaa käänteisen asuntolainan ottamista harkita uudelleen.

Mahdollista myös on, että pankit eivät jatka tarvittaessa lainanottajan lainaa sen päätyttyä. Pantiksi annetun asunnon arvon dramaattinen laskeminen voi aiheuttaa sen, että alkuperäisen lainan sopimuskauden rauettua pankki ei enää jatka lainaa. Tällöin lainanottaja joutuu tavalla tai toisella maksamaan lainan takaisin. Pankkien mukaan tällaiset hinnan romahdukset ovat epätodennäköisiä.

Esimerkki

Pantatussa asunnossasi tulee ilmi vesivahinko, jota ei oltu aiemmin havaittu. Tämän seurauksena asunnon arvo putoaa huomattavasti. Pankki ei tästä syystä uusi lainasopimusta, vaan joudut maksamaan 50 000 euron lainan takaisin, kun lainasopimus päättyy. Joudut myymään asunnon maksaaksesi lainan takaisin.

Yhteenveto

Käänteinen asuntolaina on hyvä tapa lisätä tulojasi esimerkiksi eläkkeellä, mutta joitain asioita pitää ottaa huomioon käänteisen asuntolainaa otettaessa.

  • Panttaamalla omistusasuntosi saat pankilta lainaa.
  • Lainan avulla lunastetaan varallisuutta tuloiksi.
  • Lainanottaja saa jatkaa asunnossa asumistaan normaalisti.
  • Lainasta maksetaan ainoastaan korko.
  • Perilliset hoitavat lainan takaisinmaksun esimerkiksi myymällä asunnon.
  • Lainasopimukset vaihtelevat pankeittain, joten kilpailut käänteinen asuntolaina.
  • Riskeinä on, että lainasopimusta ei uusita, jolloin asunto joudutaan myymään.

Korot ja lainan nostokulut kuitenkin vaihtelevat suuresti pankeittain, joten ylimääräisiin maksuihin kannattaa tutustua huolellisesti.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia