Sisustaminen

Keittiön sisustus

keittion-sisustus-keittio

Keittiö on monesti kodin sydän, joten sen halutaan olevan viihtyisä paikka. Samalla keittiön sisustuksessa tärkeää on kuitenkin myös käytännöllisyys, sillä keittiötä käytetään päivittäin ruoanlaittoon ja muiden kotiaskareiden tekoon. Keittiön sisustuksen voi toteuttaa todella monella eri tavalla ja toimivan sisustuksen voi saada aikaan pienilläkin asioilla.

Riittävästi tilaa ja tehokkaat säilytysratkaisut

Eelis ruokapöytä ja tuolit, Laulumaa

Eelis ruokapöytä ja tuolit, Laulumaa

Keittiössä tärkeää on, että tila on riittävän avara. Keittiössä pitää mahtua olemaan ja tekemään asioita ilman, että tarvitsee koko ajan varoa. Pienen keittiön kohdalla kannattaakin miettiä, sijoittaako sinne ruokapöytää ja tuoleja lainkaan. Tupakeittiössä ruokailukalusteiden sijoittaminen on helpompaa, sillä keittiö on monesti olohuoneen yhteydessä ja isoon tilaan mahtuu helposti minkälainen ruokailuryhmä tahansa.

Keittiössä on tärkeää miettiä, miten paljon tilaa pitää jäädä vapaaksi. Työtasoja on oltava riittävästi, joten niitä ei kannata ahtaa täyteen tavaraa. Säilytyslaatikot ja erilaiset hyllyt tuovat keittiöön lisätilaa ja näyttävät yleensä myös hyvältä. Säilytyskalusteet on yleensä suhteellisen helppo valita sopivaksi työtasoihin ja kaappeihin, jos niin tahtoo. Tilaan saa helposti lisää avoimmuutta sillä, että yhtenäistää keittiön eri materiaalit ja säilyttää niissä tietynlaisen jatkuvuuden.

Karolina astiakaappi, Huippukaluste

Karolina astiakaappi, Huippukaluste

Kaaos kuriin väreillä ja materiaaleilla

Kankainen leipäkori, Stockmann

Kankainen leipäkori, Stockmann

Keittiöille tyypillistä on sekavuus ja kaaoksen tuntu. Kaaosta pystyy helposti hillitsemään sillä, että vähentää tarpeettomien esineiden määrää ja yhtenäistää esillä olevia. Esimerkiksi tietyn väriset suola- ja pippurimyllyt, pannunaluset ja patalaput tekevät ihmeitä keittiössä, jossa kaikki tuntuu olevan sekaisin.

Kuten sisustuksessa yleensä, myös keittiössä pienillä yksityiskohdilla tekee paljon. Jos ostat tietyn värisiä esineitä tai keskenään yhteen sopivia esineitä, tuot keittiöösi harmoniaa ja näin rauhoitat yleisilmettä paljon. Keittiössä on lupa leikkiä erilaisilla esineillä, koska niitä yleensä tarvitaan. Niiden hyödyntäminen kuitenkin kannattaa, jolloin keittiöön saadaan paljon lisää käytännöllisyyttä kivan ulkonäön lisäksi. Katso Stockmannin verkkokaupan keittiöesineiden monipuolinen tarjonta.

Valaistus kuntoon

Thyme kaapinpäällysvalaisimet, Lamppukauppa.fi

Thyme kaapinpäällysvalaisimet, Lamppukauppa.fi

Keittiön valaistus on tärkeä osa sisustusta, koska keittiössä pitää olla riittävän paljon valoa. Luonnonvaloa kannattaa hyödyntää ja valita keittiöön sellaiset verhot, jotka on helppo vetää sivuun ja pitää auki. Työtasojen yläpuolelle kannattaa sijoittaa kirkkaat valot, joita pidetään päällä silloin, kun keittiössä esimerkisi laitetaan ruokaa. Näiden lisäksi ei välttämättä edes tarvita erillistä kattovaloa, jos ikkunoista tuleva valo on riittävä, mutta kattovalo toimii hyvin koko huoneen valaisijana ja sellainen toimii erityisen hyvin keittiöissä, joissa ruokapöytä on osa huoneen sisustusta. Silloin valon sijoitteussa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota siihen, että se valaisee ruokapöytää.

Huonekalujen ja esineiden valinnalla saa helposti muokattua keittiön tyyliä sellaiseksi kuin haluaa. Valitsemalla vanhemman näköisen ruokapöydän ja tuolit on keittiön vaikutelma romanttinen. Moderni keittiö taas on yleensä hyvä valinta, jos haluaa keittiöstä valoisan ja avaran. Valoisuutta korostavat myös vaaleat pinnat. Liian kliinistä vaikutelmaa voi rikkoa hankkimalla pehmeän sävyiset verhot ja matot.

Keittiön tekstiilit ja seinäratkaisut

Keittiön tekstiilit kannattaa valita sekä tunnelma että käytännöllisyys mielessä. Maton valinnassa käytännöllisyys saattaa jopa ylittää, sillä keittiöön halutaan monesti helposti putsattava matto, joka ei myöskään ole tiellä. Isoon keittiöön sopii isompi matto, kun taas pieneen keittiöön voi sjoittaa pienemmän maton tai jättää sen kokonaan pois. Verhot vaikuttavat keittiön yleisilmeeseen todella paljon. Vaaleat ja hempeän sävyiset verhot luovat monesti raikkaamman vaikutelman, kun taas tummat verhot viestivät täysin erilaista tunnelmaa. Täysin mustavalkoista keittiötä voi helposti pehmentää hankkimalla värilliset verhot ja maton, jolloin vaikutelma ei välttämättä ole niin kova.

Verhokappa, Verhokauppa.fi

Verhokappa, Verhokauppa.fi

Keittiön seinät voi halutessaan tapetoida. Yleensä suositellaan, että seiniin valittaisiin hillityt tapetit. Kuitenkin esimerkiksi yhden seinän tapetoiminen jollain eri värillä tai voimakkaammalla kuosilla voi hyvinkin toimia tehosteena keittiössä, joka muuten on yksinkertainen ja pelkistetty.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia