Remontointi

Keittiöremontti

keittioremontti-keittio

Keittiö on yksi kodin käytetyimmistä tilakokonaisuuksista. Hyvin monille keittiöremontti sattuu eteen jossain vaiheessa elämää. Remontin syynä voi olla vanhan talon kettiön päivittäminen nykyaikaisempia tarpeita vastaavaan kokonaisuuteen tai asukkaan oma halu tehdä keittiöstä miellyttävämpi ja toimivampi. Keittiöremontti vie aikaa ja niitä tekeviä yrityksiä on useita, joten keittiöremontti kannattaa monesti kilpailuttaa, jotta saadaan paras hinta ja lopputulos. Oli kyseessä sitten pieni keittiöremontti, kerrostalon keittiöremontti tai isompi koko keittiön suunnittelu ja toteutus uudelleen, kannattaa se tarjoamaan perehtymiseen käyttää aikaa ja miettiä mikä keittiössä on itselle ja perheelle tärkeää eli mikä on keittiöremontin tavoite.

Keittiöremontti alkaa kunnon suunnittelusta. Asukkaan on ennen remonttia tiedettävä, mitä kaikkea keittiössä tullaan tekemään. Remontteja on olemassa eri laajuisia pienitöisistä keittiöremonteista suuritöisempiin. Tärkeimpiä huomionarvoisia seikkoja suunnittelussa ovat mm. seuraavat: täytyykö sähköjä vetää keittiöön uudelleen, täytyykö putkia vetää uudelleen, tarvitseeko keittiökaappien alle tehdä uutta lattiaa ja pitääkö olemassa olevaa pintamateriaalia muuttaa.

keittioremontti-saha

Ilmoitusvelvollisuus taloyhtiölle

Lain mukaan asukas on velvollinen ilmoittamaan tulevista remonteista isännöitsijälle. Ilmoitusvelvollisuus koskee remontteja, jotka vaikuttavat jollain tavalla taloyhtiön kunnossapitotoimiin tai vaikuttavat muiden talon asukkaiden asumiseen. Keittiöremontti on yleensä sen verran suuritöinen projekti, että asukkaalla on lähes poikkeuksetta ilmoitusvelvollisuus ennen työn aloittamista.

Keittiöremontti koostuu monesta tekijästä ja on tapauskohtaista, mitä remontissa tehdään. Ilmoittaa tulee kuitenkin ainakin seuraavista muutoksista: keittiön sijainnin muutos, uusi vesipiste, uudet sähköasennukset, vesihanan vaihto tai siirto, kiinteällä liitännällä toimivan sähkölieden vaihto ja astianpesukoneen liitäntävalmiuden asentaminen. Lisäksi ilmoittaa tulee liesituulettimen asennuksesta, pyykinpesukoneen liitäntävalmiuden asentamisesta ja lattialämmön asentamisesta.

Pienitöisemmistä remonttitöistä ei sen sijaan tarvitse ilmoittaa. Esimerkiksi astianpesukoneen asentamisesta tai poistamisesta, keittiökaappien vaihtamisesta, pyykinpesukoneen tai jääkaapin ja pakastimen asentamisesta, tapetoinnista ja maalauksesta ei tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta.

Keittiöremontin hintaan vaikuttaa moni asia

Hinta on monesti kaikkein tärkein asia, kun mietitään tulevaa keittiöremonttia, koska monilla on joku ennalta määrätty budjetti jonka rajoissa halutaan pysyä. Hinta riippuu pitkälti työn laajuudesta. Hintaan voidaan vaikuttaa paljon hyvällä suunnittelulla ja järkevillä materiaalivalinnoilla. Tästä syystä monet ottavat avuksi ammattisuunnittelijan, joka tekee suunnittelutyön alusta loppuun heidän puolestaan.

Hintaan vaikuttaa mm. keittiöpintojen kunto. Jos pinnat ovat todella huonossa kunnossa, on ne syytä uusia. Pintojen uusimisessa kannattaa ottaa huomioon käytettävä materiaali. Kivi esimerkiksi on melko arvokas materiaali ja siksi kalliimpi kuin moni muu vaihtoehto. Jos tarvitsee hankkia uusia kodinkoneita, kannattaa hinnasta huolimatta panostaa laatuun, koska ne kestävät paremmin pitkällä tähtäimellä ja maksavat käytössä itsensä takaisin.

Keittiöremontin kilpailutus

Keittiöremonttiin osallistuu monesti useampi ihminen, kuten putkimies, sähkömies ja remonttimies. Eri yritykset pystyvät keittiön nähtyään ja tulevan työmäärän arvioinnin jälkeen esittämään alustava hinta-arvion. Eri yrityksiä kannattaa vertailla ja keittiöremontti kilpailuttaa. Kilpailutus on hyvä keino löytää paras ja edullisin vaihtoehto.

Keittiöremontin kilpailutus on tärkeää myös asukkaan oman edun kannalta. Kannattaa selvittää huolellisesti ennen remontin aloittamista, mikä on yrityksen tarkka suunnitelma, mikä on alustava hinta-arvio (15% tarkkuudella loppulliseen hintaan nähden) ja miten toimitaan, jos työn jäljessä on puutteita tai jos remontti viivästyy sovitusta aikataulusta.

Tilan asettamat rajoitukset

Keittiöremontti on toisinaan suuritöinen ja haasteellinen remontti. Jos remontti tehdään vanhaan taloon, tila asettaa yleensä rajoituksia. Vanhoissa 1970-luvulla rakennetuissa taloissa tilat ovat esimerkiksi monesti paljon ahtaammat kuin modernissa keittiössä. Tällöin on suunniteltava tarkkaan, miten vanha keittiö saadaan vastaamaan uusia tarpeita tilan asettamissa rajoissa.

Kodinkoneet pyritään myös yleensä sijoittamaan mahdollisimman energiatehokkaasti ja toisinaan kodinkoneiden sijoittaminen uudelleen remontoitavaan keittiöön tuo haasteita. Tilan lisäksi on otettava huomioon sähköt ja putket ja lämmitys.

Asukkaan omat toiveet

keittioremontti-pakastin
Kaikkien käytännön seikkojen ja toimivaan lopputulokseen vaikuttavien tekijöiden lisäksi keittiöremontissa painaa asiakkaan oma mielipide keittiön mahdollisesta ulkonäöstä. Monesti keittiöstä halutaan uusimisen yhteydessä moderni ja tyylikäs. Ulkonäköseikkoihin vaikuttavat pitkälti tehtävät remonttityöt, jotka mahdollisesti asettavat jonkinlaisia rajoituksia. Pinnat ja kaappien määrä ja tyyli ovat asukkaan vapaasti päätettävissä, mutta niitä miettiessä kannattaa jälleen huomioida eri yritysten tarjoamat vaihtoehdot ja miettiä remontin kokonaishintaa.

Keittiöremontin kohdalla on lupa olla vaativa, koska työn jälki tulee näkymään vuosia eteenpäin. Budjettirajoitukset kannattaa määritellä selkeästi, mutta omasta budjetista ei kannata tinkiä liikaa, jos tahtoo toimivan ja silmää miellyttävän lopputuloksen, joka kestää pitkään. Kukaan ei halua olla uusimassa omaa keittiötä viiden vuoden välein.

Keittiöremontti ideoita

Ideoita ja inspiraatiota keittiöremonttiin löytää hyvin surffailemalla netissä. Sekä Googlen kuvahaku, Facebookin sisustusryhmät sekä Pinterest on täynnä kuvia reittiöistä. Niistä mieleisiä keräämällä saa hyvän käsityksen omasta mausta ulkonäöllisesti.

Vähintään yhtä tärkeää kuin ulkoasu on, että keittiö toimii tarkoituksessaan. On tärkeää käydä tutustumassa keittiöyrityksissä esimerkkikeittiöihin, jotta saa kuvan kaikista toiminnallisuuksista. Tämän jälkeen on hyvä listata itselle tärkeät ominaisuudet keittiölle sekä hakea ideoita ja inspiraatiota selaamalla eri lähteistä muiden keittiöitä. Itselle ja perheelle tärkeistä ominaisuuksista on hyvä muodostaa selkeä lista ja merkitä mitkä ovat vaatimuksia ja mitkä toiveita.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia