Asuntokauppa

Kiinteistönvälittäjät – miten valita hyvä välittäjä?

kiinteistonvalittajat-sisapiha

Nykyään lähes neljä viidestä asunnosta myydään käyttämällä kiinteistönvälittäjää. Kiinteistönvälittäjä hoitaa kaikki asunnon myyntiin liittyvät asiat asunnon omistajan puolesta. Tärkeää on löytää hyvä kiinteistönvälittäjä, jotta asunnosta saa parhaan mahdollisen hinnan ja sen myyminen sujuu ongelmitta alusta loppuun. Välittäjän valintaan vaikuttavat monet tekijät. Tässä esitellään muutamia hyödyllisiä neuvoja kiinteistönvälittäjän valintaan.

Hyvän kiinteistönvälittäjän ominaisuudet

kuva: Gregorius CC-BY-SA

kuva: Gregorius CC-BY-SA

Hyvin suuri välittäjän valintaan vaikuttava tekijä monille on välityspalkkio. Välityspalkkion suuruus on yleensä muutamia prosentteja asunnon myyntihinnasta. Toiset välittäjät pyytävät enemmän ja toiset vähemmän. Välityspalkkio on hyvä tapa säästää hieman, mutta pelkästään sen perusteella ei kuitenkaan kannata kiinteistönvälittäjää valita. Edullinen välityspalkkio voi helposti tarkoittaa alhaista asunnon myyntihintaa.

Kiinteistönvälittäjän on luonnollisesti oltava myyntitaitoinen, asuntomarkkinat tunteva henkilö. Hän tietää, mitkä tekijät markkinoilla ja itse asunnossa vaikuttavat asunnon hintaan ja perustaa hinta-arvionsa monen tekijän yhteisvaikutukseen. Asiakaspalveluhenkinen ja ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä pystyy yleensä neuvottelemaan asunnolle parhaan myyntihinnan, joten näihin asioihin kannattaa välittäjää valitessa kiinnittää huomiota.

Kiinteistönvälittäjän tulisi markkinoiden lisäksi tuntea hyvin se alue, jolla asunto sijaitsee. Siksi monet valitsevatkin kiinteistönvälittäjän sen perusteella, mikä palvelu on lähellä myytävää asuntoa. Suurilla paikkakunnilla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere) kiinteistönvälittäjiä on tarjolla useita, joten valitseminen alueen perusteella on helpompaa kuin pienillä paikkakunnilla. Suuret välitysfirmat kuitenkin kattavat yleensä niin suuren alueen kiinteistönvälityksen, että asiantuntevuutta riittää alueesta kuin alueesta.

Kiinteistönvälitysala on varsin suuri ja välittäjänä saa käytännössä toimia kuka tahansa. Ei voi suoraan sanoa, että vain alan koulutuksen saaneet kiinteistönnvälittäjät ovat hyviä, mutta kannattaa kuitenkin pyrkiä valitsemaan sellainen välittäjä, jolla on kokemusta kiinteistönvälittäjän työstä. Asianmukainen koultus ei myöskään ole ollenkaan pahitteeksi.

Vertaile eri välitysfirmoja ja välittäjiä

Yleensä suuret firmat herättävät ihmisten luottamuksen ja siihen on syynsä, sillä isot firmat ovat saaneet paljon asiakkaita ja tehneet näin ollen onnistuneita asuntokauppoja. Karkeasti voi siis todeta, että tunnetut ja isommat firmat ovat luotettavia. Monet pienet yritykset ovat kuitenkin yhtä lailla menestyneet alalla, joten kannattaa tutustua oman paikkakunnan vaihtoehtoihin huolella. Pienet yritykset toimivat yleensä pienemmillä paikkakunnilla, jolloin eduksi voidaan laskea erinomainen paikallistuntemus.

Kiinteistönvälittäjien vertaileminen internetissä on kätevää ja helppoa. Näet yleensä välittäjän sivuilta jonkinlaisen arvion välityspalkkiosta ja netissä on lisäksi olemassa erilaisia palveluita, jotka ohjaavat kiinteistönvälittäjän valinnassa. Jotkut palvelut esimerkiksi lähettävät automaattisesti tarjouspyynnön alueesi kiinteistönvälittäjille puolestasi. Tämä ei sido sinua mihinkään, mutta saat kätevästi vastauksen usealta välittäjältä.

Ennen lopullista kiinteistänvälittäjän valitsemista kannattaa kutsua välittäjät käymään asunnossa. Tällöin saat realistiset arviot asunnon kunnosta ja mahdollisesta myyntihinnasta ja ennakkotiedot välityspalkkion suuruudesta. Pystyt myös vertailemaan eri välittäjiä keskenään ja mahdollisesti saamaan paremman käsityksen siitä, kuka olisi paras myymään sinun asuntoasi.

Asunnon hinnan arviointi

kiinteistonvalittajat-punainen-talo

Ennen asunnon myymistä kiinteistönvälittäjän täytyy suorittaa asunnon hinnan arviointi. Tämä vaihe voidaan toteuttaa jo ennen varsinaisen välittäjän päättämistä, sillä jokainen potentiaalinen kiinteistönvälittäjä voi sen kotonasi käydä tekemässä. Asunnon hinnan arviointi voi olla maksullinen tai maksuton välittäjästä riippuen.

Asunnon hinnan arviointi tarkoittaa yskinkertaistettuna sitä, että kiinteistönvälittäjä tekee mahdollisimman realistisen arvion asunnon myyntiarvosta. Tähän vaikuttavat mm. asunnon ikä ja sen hetkinen kunto, asunnon sijainti (varsinkin suurilla paikkakunnilla, kuten Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere ja muut keskeiset kaupungit on olemassa selkeästi alueita, jotka ovat suosittuja asua ja joissa asunnot ovat kalliimpia kuin muualla), taloyhtiön kunto ja asunnon sijainti talo-yhtiössä.

Lisäksi arvioinnissa otetaan huomioon alueella aiemmin toteutuneet kauppahinnat, sekä alueen sen hetkinen markkinatilanne ja hintapyynnöt.

Toisinaan asukkaasta itsestään saattaa tuntua, että asunnon myyntihinta jää arviossa alhaiseksi. Tällöin varsinkin on syytä pyytää useampi arvio, jotta asunnosta saadaan paras mahdollinen myyntihinta. On kuitenkin otettava huomioon, että kiinteistönvälittäjät pyrkivät aina todenmukaiseen arvioon, joten jos useampi välittäjä on samaa mieltä, on asunto arvioitu varmasti oikein.

Ilmainen asunnon hinta-arvio

Kiinteistönvälittäjän valintaan voi vaikuttaa sekin, onko välittäjän tarjoama asunnon hinta-arvio maksullinen vai ilmainen. Useat välittäjät tarjoavat maksuttoman hinta-arvion, koska tahtivat herättää luottamusta ja osoittaa palvelunsa toimivuuden. Lähes kaikilta välittäjiltä saa ainakin suullisen hinta-arvion ilmaiseksi.

Ilmainen hinta-arvio ei sido asukasta itseään mihinkään. Hän voi kutsua kiinteistönvälittäjän kotikäynnille ja saada olennaista tietoa asuntonsa arvosta ja alueen myyntitiedoista. Hinta-arvio sisältää perusteelliset tiedot siitä, mistä asunnon arvo muodostuu ja miten alueellinen sijainti siihen vaikuttaa.

Ilmainen hinta-arvio kannattaa ehdottomasti hyödyntää, vaikka sitten lopulta päättäisi myydä asunnon itse. Ammattilaisen on paljon hepompi antaa kokonaisvaltainen kuva asunnon myyntihinnasta ja ottaa huomioon kaikki olennainen. Yleensä kiinteistönvälittäjä pyrkii kotikäynnillä hinta-arvion perusteella esittelemään myös jonkinlaisen suunnitelman asunnon myyntiprosessin käynnistämisestä ja etenemisestä.

Suurimmat välittäjät

Kiinteistönvälittäjät toimivat aktiivisesti ympäri Suomen. Kun valitset kiinteistönvälittäjää, tutustu kunnolla oman paikkakuntasi vaihtoehtoihin ja pohdi, mikä niistä täyttäisi parhaiten omat tarpeesi asunnon myymisen suhteen. Tässä on esitelty muutama suurempi kiinteistönvälittäjä. Näiden lisäksi on olemassa lukuisia pienempiä yrityksiä.

Kiinteistömaailma

Kiinteistömaailma on suuri kiinteistönvälitysketju, joka toimii Suomessa usealla paikkakunnalla. Pääkaupunkiseudun suurimpien paikkakuntien Helsinki, Espoo ja Vantaa lisäksi Kiinteistömaailman palveluita saa mm. kaupungeissa Vaasa, Forssa, Hämeenlinna, Tampere, Turku, Jyväskylä ja Kotka, jotka ovat vain pieni osa niistä kaupungeista, joissa Kiinteistömaailma toimii.

Kiinteistömaailma toimii niin asunnon myyjän kuin ostajankin apuna. Asunnon myymisestä kiinnostunut voi tilata kiinteistönvälittäjän ilmaiselle kotikäynnille saadakseen asunnostaan maksuttoman hinta-arvion. Kiinteistömaailman internetsivuilla voit myös kokeilla tehdä alustavan hinta-arvion asunnostasi itse ja etsiä juuri sinulle sopivaa kiinteistönvälittäjää kaikista yrityksen palveluksessa olevista välittäjistä.

Huoneiskokeskus

Huoneistokeskus tarjoaa kattavasti erilaisia asumiseen ja asunnon ostoon sekä myymiseen liittyviä palveluita. Kiinteistönvälitystä Huoneistokeskuksen kautta voi saada niin pääkaupunkiseudulla kuin useilla muilla paikkakunnilla ympäri Suomen.

Välittäjätarjonnasta voi helposti etsiä itselleen sopivan vaihtoehdon. Lisäksi voit tilata ilmaisen kotikäynnin, jolloin kiinteistönvälittäjä tulee tekemään hinta-arvion asunnostasi ja esittää sinulle henkilökohtaisen myyntisuunnitelman, jonka avulla saat asunnostasi parhaan hinnan.

Viva LKV

Viva LKV mainostaa itseään ensisijaisesti nopeilla myyntiajoilla. Jos haluat asuntosi äkkiä kaupaksi, ota yhteyttä tähän kiinteistönvälitysyritykseen. Viva LKV markkinoi kaikkia asuntokohteita mahdollisimman tehokkaasti suurimma medioissa, jotta asiakkaat saisivat asunnoista monta erilaista tarjousta ja parhaan mahdollisen myyntihinnan.

Viva LKV:n välittäjät suorittavat ilmaisen arviokäynnin. Viva LKV:n palvelut ovat keskittyneet pääkaupunkiseudulle. Suurten kaupunkien Helsinkin, Espoo ja Vantaa lisäksi palvelua on saatavilla kattavasti koko Uudenmaan alueella.

Habita

Habita palvelee useissa kaupungeissa ympäri Suomen. Olitpa sitten ostamassa tai myymässä asuntoa, voit turvautua Habitaan. Habita tarjoaa asunnosta maksuttoman hinta-arvion suullisesti. Halutessasi saat vielä tarkemman kirjallisen hinta-arvion lisämaksusta. Habitan kiinteistönvälittäjiä on useita ja voit helposti valita vertailemalla omiin tarkoituksiisi parhaiten sopivan.

SKV

SKV:llä on lukuisia toimipisteitä ympäri Suomen ja asiantuntevaa kiinteistönvälitystä kaikille sitä tarvitseville. Asunnon hinta-arviokäynti SKV:n tekemänä on maksuton. Yrityksen sivuilla pystyt tutustumaan kiinteistönvälittäjiin alueittain ja valitsemaan alustavasti itsellesi sopivimman vaihtoehdon. SKV tarjoaa palveluita niin asunnon myyjälle kuin ostajalle.

Kahdeksas Päivä

Kahdeksas Päivä on toiminut aiemmin nimellä Suomen Asuntopalvelut. Vuodesta 2006 toiminut yritys muutti nimensä Kahdeksas Päivä -yritykseksi vuonna 2016.

Blok

Blok on tuoreempi toimija kiinteistönvälityskentässä. Blok (tai Blok.ai) tarjoaa koneellisia ilmaisia hinta-arvioita asuntojen hinnoista. Asunnonvälitys etänä ilman kohteessa käyntiä on yksi heidän keskeisistä palveluajatuksistaan.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia