Asuminen

Kiukaat – paremmat löylyt uudella kiukaalla

(Kuva: Näystin (CC BY-SA 2.0)

Saunominen on yksi kansallisharrastuksistamme ja siihen tarvitsee oikeanlaisen kiukaan. Kiuas on tunnetusti pääroolissa saunomisessa, joten kiukaalla on väliä. Puukiuas on toisen suosikki, sähkökiuas toisen. Heti valmis kiuas taas on kiireisen valinta. Tässä artikkelissa esitellään erilaisia kiukaita & mitä tulee ottaa huomioon kiukaan valinnassa.

Kiukaskauppoja suunnittellessaan kannattaa mitata saunansa tilavuus, sillä kiukaan valinta riippuu siitä. Kiukaitten yhteydessä lukee usein niihin sopivien saunojen minimi- ja maksimikoot, kuutiometreinä ilmoitettuna. Usein kiuas kannattaa laittaa vaihtoon säännöllisin väliajoin, sen ikääntyessä tai esimerkiksi Saunaremontin yhteydessä. Myös muutto on hyvä tilaisuus vaihtaa kiuas tuoreempaan ja nauttia uudistuneista löylyistä & muotoilusta.

Puukiuas – perinteinen valinta

Puukiuas on perinteinen valinta ja kiukaitten kuningas, niin kuin jokainen puilla lämpiävän saunan pehmeissä löylyissä saunonut tietää. Puukiukaaseen liittyy myös rentouttavia rituaaleja, halkojen hakkuusta aina saunan sytyttämiseen asti. Harvia on yksi suosituimpia kiuasmerkkejä, niin puu- kuin sähkökiukaissakin. Muita laadukkaita kiuasvalmistajia ovat Narvi, Kastor, Misa ja IKI-kiuas. Kiukaita on saatavilla myös mitä erilaisimmilla muotoiluilla, perinteisestä Harvian kiukaasta modernimpaan, kiuaskivet paljastavaan Misa-kiukaseen asti.

Sähkökiuas – ekologinen valinta

(Kuva: Lauri Koponen CC BY-ND 2.0)

(Kuva: Lauri Koponen CC BY-ND 2.0)

Sähkökiuas on paitsi helppo valinta, myös ekologinen: kiukaan energiatehokkuus on parempi kuin puukiukaissa. Sähkökiuas on myös näppärä vaihtoehto sen vuoksi, että sen voi ajastaa ja saunomisajankin voi päättää etukäteen. Tutut merkit Harvia ja Nastor valmistavat myös sähkökiukaita, mutta myös uusi tulokas, SAWO, on kiinnostava tuttavuus. SAWO on suomalaislähtöinen merkki, mutta aloittanut maailmanvalloituksensa ensin Aasiasta ja vasta sitten tullut kunnolla kotimaan markkinoille. VM Kallioniemen perustama SAWO valmistaa esimerkiksi tyylikkäitä tornikiukaita.

Heti valmis -kiuas – kiireisen valinta

Heti valmiit kiukaat varastoivat valmiustilan tehon tuottaman lämmön, joten sauna on aina valmiina kuten partiolaiset konsanaan. Heti valmis -kiuas antaa vapauden valita juuri sopivan lämpötila ja lämmitysteho, kulloiseenkin tilanteeseen sopien. Yksi suosituimpia tämän tyylin kiukaita on Helon Saunatonttu. Saunatonttu on Helon ja Ristomatti Ratian yhteistuotos, jonka suuri kivimäärä ja hyvä eristys takaavat lämmön säilymisen erinomaisesti.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia