Asuminen

Kodin energiatehokkuus: omilla valinnoilla väliä

Energiatehokkaalla rakentamisella säästää myöhemmin lämmityskuluissa (Kuva: JD Hancock CC BY 2.0)

Kodin energiatehokkuus saadaan huippuun paitsi omilla sähkön ja veden kulutustottumuksilla mutta myös kiinnittämällä huomiota suurimpiin energiasyöppöihin, tilojen ja veden lämmitykseen. Myös jo talon rakennusvaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi lämmöneristykseen. Lisäksi jo hankintavaiheessa kannattaa kodin laitteista valita ne mahdollisimman vähän energiaa kuluttavat ja pitkään kestävät vaihtoehdot.

Energiatehokas rakentaminen

Energiatehokas eli vähemmän energiaa kuluttava talo saadaan rakentamalla mahdollisimman hyvin lämpöä eristävä ja ilmanvaihdoltaan erinomainen talo. Energiatehokas rakentaminen vähentää näin ollen esimerkiksi lämmityksen tarvetta ja säästää näin energiaa.

Hyvä lämmöneristys

Takka vähentää sähkölämmityksen tarvetta (Kuva: DWRose CC BY 2.0)

Takka vähentää sähkölämmityksen tarvetta (Kuva: DWRose CC BY 2.0)


Hyvä lämmöneristys toimii niin talon seinissä kuin talon ylä- ja alapohjassakin, ikkunoita unohtamatta. Lämmöneristys pienentää lämmityskuluja ja lisää mukavuutta esimerkiksi lämpimien lattioiden muodossa. Huonon lämmöneristyksen huomaakin usein juuri lattioissa, koska kylmä ilma laskeutuu alaspäin. Energiatehokas koti on ilmatiivis rakenteiltaan.

Hyvä ilmanvaihto

Riittävä ilmanvaihto on myös tärkeää. Koneellinen imanvaihtojärjestelmä voi tulla kyseeseen ilmatiiviissä talossa, jotta kosteus ja epäpuhtaudet saadaan hengitysilmasta pois ja vastaavasti raikasta ilmaa tilalle. Puhdas ilma lämmitetään ensin talosta poistettavan ilman lämmöllä lämmöntalteenottolaitteessa ennen kuin se siirtyy sisätiloihin.

Energiatehokkaat laitteet

Omaan sähkönkulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota (Kuva: Ken Bosma CC BY 2.0)

Omaan sähkönkulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota (Kuva: Ken Bosma CC BY 2.0)


Kodinkoneita ja muita laitteita ostaessa kannattaa tarkistaa niiden energiatehokkuus katsomalla energiamerkintää ja -luokkaa. Energiansäästö- ja LED-lamput säästävät sähköä myös.

Omat kulutustottumukset

Viiden minuutin suihku säästää rahaa (Kuva: Zach Dischner CC BY 2.0)

Viiden minuutin suihku säästää rahaa (Kuva: Zach Dischner CC BY 2.0)


Omalla lämmityksen, sähkön ja veden kulutuksella on merkitystä energiatehokkuuteen. Sammuttamalla sähkölaitteet (myös valmiustilasta) kun niitä ei käytä, lisää säästöä. Vedenkulutukseen vaikuttaa esimerkiksi vuotavan hanan sammuttaminen saippuoinnin ajaksi ja pyrkiminen mahdollisimman lyhyeen suihkuaikaan. Astianpesukone kannattaa pestä ainoastaan ihan täynnä olevana. Pyykit kannattaa pestä mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa. Talvella verhot ikkunan edessä eristävät lämpöä. Lisäksi sisäilman lämpöä tarkkailemalla voi säästää satasia: yhden asteen pudotus sisäilman lämpötilassa pienentää lämmityskuluja noin viidellä prosentilla.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia