Asuminen

Kodin lajittelu ja -kierrätys

(Kuva: Dan McKay CC BY 2.0)

Kierrätys ja lajittelu kannattaa, sillä jokainen voi kantaa kortensa kekoon kestävän kehityksen ja puhtaamman luonnon puolesta. Lajittelu on ilmainen tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Tavaroiden ja vaatteiden ostaminen käytettynä taas tulee ekologisuuden lisäksi usein myös edullisemmaksi kuin kaiken uutena ostaminen.

Perusjätteiden lajittelu

Jätteiden lajittelu oikein on vähintään yhtä tärkeää kuin lajittelu ylipäätään, sillä väärin lajiteltu jäte saattaa pilata koko jäte-erän, jonka voisi muuten hyödyntää. Lasi, metalli, biojäte, paperi, kartonki ja sekajäte ovat yleisimmät eri jätetyypit, joille on omat roskiksensa. Lasiset, metalliset ja kartonkiroskat tulee huuhtoa ja kuivata ennen roskikseen laittoa. Mikäli vedellä huuhtominen tuntuu tuhlaukselta, voit huuhtaista purkit vaikkapa tiskauksen päätteeksi tiskivedellä. Myös paperin tulee olla kuivaa ennen paperinkeräykseen jättöä. Biojätteet saa kätevästi vietyä biojäteastiaan biopusseilla tai vaikkapa sanomalehtiin käärittynä.

Mikäli taloyhtiössäsi ei ole kaikkia jätteenkeräyspisteitä, kannattaa ehdottaa esimerkiksi yhtiökokouksessa lajittelupisteiden hankintaa. Monissa kunnissa on lisäksi jätteidenkeräyslaitoksia, jonne voi viedä vaikkapa kodin metalliromun, usein jopa veloituksetta.

Lääkejätteet apteekkiin

Perusjätteiden lajittelu on helppoa, mutta ongelmajätteet ja muut erikoisemmat jätteet saattavat tuottaa päänvaivaa. Vanhat lääkkeet, elohopeakuumemittarit, neulat ja ruiskut tulee viedä apteekin lääkekeräykseen tai vaarallisen jätteen vastaanottopaikkaan. Paketeista poistetaan potilastiedot, irralliset pillerit palautetaan läpinäkyvässä pussissa. Neulat ja ruiskut sekä jodipitoiset lääkkeet tulee olla erillään muista lääkejätteistä.

SER-jäte

Sähkö- ja elektroniikkalaitteet tulee viedä niille tarkoitettuihin keräyspisteisiin tai kauppoihin, joissa myydään sähkölaitteita. Tähän ryhmään kuuluu esimerkiksi pienet sähkölaitteet kuten hiustenkuivaimet ja parranajokoneet, isot kodinkoneet kuten liedet, kylmälaitteet, tietokoneet, lämmittimet ja niin edelleen. Kannattaa myös tutkia oman kunnan romunkeräysfirmojen kotisivut, sillä monet hakevat suuremman romun ilmaiseksi ja monet firmat myös ostavat romurautaa, kuten romuautoja. Lisäksi erilaisia jätteidenkeräyskierroksia järjestetään aika-ajoin, jolloin romuista pääsee eroon kätevästi.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia