Sisustaminen

Kodin valaistus – kodin toimivuuden ja viihtyvyyden perusta

(Kuva: Alan Cleaver CC BY 2.0)

Kodin valaistus on tärkeä kodin viihtyvyyteen ja toimivuuteen vaikuttava tekijä. Kodeissa on keskimäärin liian vähän valoa, joten valaistukseen kannattaa todella panostaa. Valaistuspaikat kannattaa suunnitella jos mahdollista jo samalla kun muutkin isommat sisustusratkaisut tehdään (kuten esimerkiksi mistä materiaalista seinä ja lattia tehdään, mitä värejä kodin pinnoilla on). Hyvin suunniteltuun tilaan on varattu riittävästi tilaa valaisimille.

Jos valaisimien paikat kuitenkin ovat jo valmiina asunnossa, voi vaikuttaa lähinnä omiin valaisinvalintoihin. Valaistukseen kannattaa kuitenkin panostaa, koska se vaikuttaa kodin viihtyvyyteen, vireystasoon, sisustukseen tuoden värit ja eri pinnat esiin, tehostaa työskentelyä ja rauhoittaa. Riittävä valaistus on tärkeää myös silmien hyvinvoinnille.

Oikea valaistus eri kohteisiin

Valaistuksella saa tilaan tunnelmaa (Kuva: Chris Marquardt CC BY-SA 2.0)

Valaistuksella saa tilaan tunnelmaa (Kuva: Chris Marquardt CC BY-SA 2.0)

Valaistus kannattaa suunnitella niin sanotusti kerroksittain. Yleisvalon lisäksi esimerkiksi tarkka työskentely vaikkapa keittiössä tai olohuoneessa lukiessa vaatii kohdevaloa. Yleisvalaistuksen lisäksi erilaisia valaistuslajeja onkin kohdevalaistus, työskentelyvalaistus, kulkuvalaistus, ulkovalaistus, julkisivuvalaistus ja myös sisustus- ja koristevalaistus.

Suora ja epäsuora valaistus

Valaistusta on olemassa niin suoraa kuin epäsuoraakin. Suora valaistus kohdistuu nimensä mukaisesti suoraan kohteeseen kun epäsuora heijastuu jonkun toisen pinnan kautta tilaan. Suoraa valaistusta suositaan esimerkiksi työvalaisussa tai halutessa nostaa jokin kohde huomioon. Suoran valaistuksen kanssa kannattaa olla varovainen, ettei se häikäise silmiä. Myös se kannattaa ottaa huomioon, että liian kova valaistus voi pahimmillaan haalistaa taulun tai tappaa kasvin.

Valaistus tilan käyttötarkoituksen mukaan

Valaisin voi olla myös sisustuselementti (Kuva: Wicker Paradise CC BY 2.0)

Valaisin voi olla myös sisustuselementti (Kuva: Wicker Paradise CC BY 2.0)

Tarvittavan valon määrä riippuu tilan käyttötarkoituksesta. Jos tilassa tehdään tarkkaa työtä, tarvitsee tila kohde- tai työskentelyvaloja. Työvalaistuksen tulee olla tarpeeksi voimakas ja tasainen, mutta kuitenkin häikäisemätön. Työvaloksi kannattaa valita ratkaisu, jonka värintoistokyky on lähellä luonnonvaloa. Myöskään työtä häiritseviä varjoja ei saa syntyä, jotta työ sujuu hyvin. Eri työtehtäviin on omat valaistussuosituksensa: karkeaan työhön 150-300 luksia, tavalliseen työhön 500-1000 luksia ja tarkkaan työhön yli 1000 luksia.

Olohuone on usein tällainen tila, joka tarvitsee monenlaisia eri valoja eri tilanteisiin tunnelmavaloista työskentelyvaloihin. Keittiö myös tarvitsee erilaiset valot esimerkiksi ruoanlaittoa ja syömistä varten. Makuuhuoneeseen taas tarvitsee erilaiset valot rentoutumista ja esimerkiksi lukemista varten. Erilaiset valaisimet ja monipuolisen lamppuvalikoiman löytää esimerkiksi Laatuvalaisin-verkkokaupasta.

Valon ja tilan värit

Tarkka työ vaatii hyvän valaistuksen (Kuva: US CPSC CC BY 2.0)

Tarkka työ vaatii hyvän valaistuksen (Kuva: US CPSC CC BY 2.0)


Valojen ja tilan väreillä on myös väliä. Tumma tila tarvitsee valaistukselta enemmän kuin vaalea. Myös valon väriin kannattaa kiinnittää huomiota. Lämmin valo rauhoittaa kun viileä taas nostaa vireystasoa.

Valaistus on parhaimmillaan siis sekä kodin eri tarpeisiin sopeutuva apuri kuin myös sisustuksen tärkeä osa. Ilman valaistusta sisustus ei pääsisi oikeuksiinsa eikä kodissa voisi toimia kuin päivänvalossa.

Sopivaa valaisinta metsästäessään kannattaa kurkata, olisiko alennuskoodi voimassa sopivaan verkkokauppaan:

Säilytyskampanja: -10%

Katso alennus »

Säilytyskampanja: -10% esivalituista tuotteista

Kartell 15%

Katso alennus »

15% alennus esivalituista tuotteista merkiltä KARTELL

10% DECOTIQUE & DEPARTMENT

Katso alennus »

10% alennus koko DECOTIQUE & DEPARTMENT valikoimasta

KEVÄTALE!

Katso alennus »

Jopa 60% alennus. Nappaa parhaat päältä jo tänään!

Kera Interior

SUOMIVALAISIMET

Suomisisustus.fi -verkkokaupasta laadukkaat kotimaiset Kera Interior-valaisimet -20% alennuskoodilla SUOMIVALAISIMET.

Alennus voimassa 31.7.2016 saakka tai niin kauan kun tuotetta on varastossa.

Outlet

OUTLET10

Outlet-valaisimet -10%, alennuskoodilla OUTLET10 . Alennuskoodi voimassa 30.6.2016 tai niin kauan kuin tuotteita riittää.

Matrolight

LAATUMATRO

-20% Matrolight-valaisimista alennuskoodilla LAATUMATRO. Tarjous voimassa 31.5.2016 tai niin kauan kun tuotetta löytyy varastosta.

-10 yli 50

APRIL10EUR

Alennuskoodilla APRIL10EUR saa 10 euroa alennusta yli 50€ ostoksesta. Voimassa 30.4. saakka.

20€ alennusta

GIFT20

Finnish Design Shop alennuskoodilla 20€ alennusta yli 150€ ostoksista

40% alennusta

Katso alennus »

Finnish Design Shopin Outlet-osastolla tuotteita jopa 40% alennuksella

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia