Kodin valaistus on tärkeä kodin viihtyvyyteen ja toimivuuteen vaikuttava tekijä. Kodeissa on keskimäärin liian vähän valoa, joten valaistukseen kannattaa todella panostaa. Valaistuspaikat kannattaa suunnitella jos mahdollista jo samalla kun muutkin isommat sisustusratkaisut tehdään (kuten esimerkiksi mistä materiaalista seinä ja lattia tehdään, mitä värejä kodin pinnoilla on). Hyvin suunniteltuun tilaan on varattu riittävästi tilaa valaisimille.
Jos valaisimien paikat kuitenkin ovat jo valmiina asunnossa, voi vaikuttaa lähinnä omiin valaisinvalintoihin. Valaistukseen kannattaa kuitenkin panostaa, koska se vaikuttaa kodin viihtyvyyteen, vireystasoon, sisustukseen tuoden värit ja eri pinnat esiin, tehostaa työskentelyä ja rauhoittaa. Riittävä valaistus on tärkeää myös silmien hyvinvoinnille.
Oikea valaistus eri kohteisiin

Valaistuksella saa tilaan tunnelmaa (Kuva: Chris Marquardt CC BY-SA 2.0)
Valaistus kannattaa suunnitella niin sanotusti kerroksittain. Yleisvalon lisäksi esimerkiksi tarkka työskentely vaikkapa keittiössä tai olohuoneessa lukiessa vaatii kohdevaloa. Yleisvalaistuksen lisäksi erilaisia valaistuslajeja onkin kohdevalaistus, työskentelyvalaistus, kulkuvalaistus, ulkovalaistus, julkisivuvalaistus ja myös sisustus- ja koristevalaistus.
Suora ja epäsuora valaistus
Valaistusta on olemassa niin suoraa kuin epäsuoraakin. Suora valaistus kohdistuu nimensä mukaisesti suoraan kohteeseen kun epäsuora heijastuu jonkun toisen pinnan kautta tilaan. Suoraa valaistusta suositaan esimerkiksi työvalaisussa tai halutessa nostaa jokin kohde huomioon. Suoran valaistuksen kanssa kannattaa olla varovainen, ettei se häikäise silmiä. Myös se kannattaa ottaa huomioon, että liian kova valaistus voi pahimmillaan haalistaa taulun tai tappaa kasvin.
Valaistus tilan käyttötarkoituksen mukaan

Valaisin voi olla myös sisustuselementti (Kuva: Wicker Paradise CC BY 2.0)
Tarvittavan valon määrä riippuu tilan käyttötarkoituksesta. Jos tilassa tehdään tarkkaa työtä, tarvitsee tila kohde- tai työskentelyvaloja. Työvalaistuksen tulee olla tarpeeksi voimakas ja tasainen, mutta kuitenkin häikäisemätön. Työvaloksi kannattaa valita ratkaisu, jonka värintoistokyky on lähellä luonnonvaloa. Myöskään työtä häiritseviä varjoja ei saa syntyä, jotta työ sujuu hyvin. Eri työtehtäviin on omat valaistussuosituksensa: karkeaan työhön 150-300 luksia, tavalliseen työhön 500-1000 luksia ja tarkkaan työhön yli 1000 luksia.
Olohuone on usein tällainen tila, joka tarvitsee monenlaisia eri valoja eri tilanteisiin tunnelmavaloista työskentelyvaloihin. Keittiö myös tarvitsee erilaiset valot esimerkiksi ruoanlaittoa ja syömistä varten. Makuuhuoneeseen taas tarvitsee erilaiset valot rentoutumista ja esimerkiksi lukemista varten. Erilaiset valaisimet ja monipuolisen lamppuvalikoiman löytää esimerkiksi Laatuvalaisin-verkkokaupasta.
Valon ja tilan värit

Tarkka työ vaatii hyvän valaistuksen (Kuva: US CPSC CC BY 2.0)
Valojen ja tilan väreillä on myös väliä. Tumma tila tarvitsee valaistukselta enemmän kuin vaalea. Myös valon väriin kannattaa kiinnittää huomiota. Lämmin valo rauhoittaa kun viileä taas nostaa vireystasoa.
Valaistus on parhaimmillaan siis sekä kodin eri tarpeisiin sopeutuva apuri kuin myös sisustuksen tärkeä osa. Ilman valaistusta sisustus ei pääsisi oikeuksiinsa eikä kodissa voisi toimia kuin päivänvalossa.
Kokemukset, palautteet ja muut kommentit
Ei vielä kommentteja.