Asuminen

KonMari – koti ja mieli järjestykseen

(Kuva: jingdianjiaju1 CC BY-SA 2.0)

KonMari, siivouksen elämänmullistava taika on viime aikojen hittiteos. Japanilainen siivousguru Marie Kondon KonMari-menetelmällä tehty kodin siivoaminen ja tavaroiden inventaario takaa, ettei koti enää koskaan ole epäjärjestyksessä. Monet ovat huomanneet, että turhan tavaran karsiminen on vaikuttanut myös mielialaan: turhista asioista on helpompi luopua muillakin elämänalueilla.

KonMari-menetelmä on yksinkertainen: kaikki kodin tavarat käydään läpi, ja jokaisen kohdalla pohditaan: ”Tuottaako tämä esine minulle iloa?” Jos vastaus on ei, tavarasta luovutaan. Kodin tavarat käydään läpi kokonaisuutena, ei tavara kerrallaan silloin tällöin. Kokonaisuuden hahmottamiseen kuuluu myös oikean paikan etsiminen tavaroille. Samanlaiset tavarat säilötään menetelmän oppien mukaan samaan paikkaan. Karsimisvaiheessa kannattaa siis kerätä koko omaisuus kaapeista ja lipastoista lattialle, lajitella tavarat ja aloittaa karsiminen. Kun jäljelle jää vain rakkaimmat ja tärkeimmät esineet, etsitään juuri niille sopiva säilytyspaikka.

Tunne tai järkeily mittarina

KonMari-menetelmässä luopumisvaiheessa käytetään mittarina intuitiota ja tunteita. Toisille tämä ei välttämättä sovi, joten voi olla tarpeen miettiä muunlaisia lähestymistapoja. Jokaisen tavaran kohdalla voi esimerkiksi miettiä, kuinka usein sitä tulee käytettyä. Jos olet käyttänyt kyseistä esinettä viimeksi 2000-luvun alussa, voi luopuminen olla tarpeen. Kannattaa aloittaa esineistä, joiden tunnearvo ei ole suuri. Kun tavarat on läpikäyty, voi siivoamisen ulottaa muuallekin, kuten käsilaukun sisältöön tai tietokoneen tiedostoihin.

Kaikki kuntoon kerralla

KonMari neuvoo käymään koko omaisuuden kerralla. Tämäkin voi tuntua todella rankalta, mutta se on monien kokemuksien mukaan lopulta todella palkitsevaa. Kaiken läpikäyminen kerralla myös auttaa siihen, että muutoksesta tulee pysyvä. Samalla saa hyvän kokonaiskuvan tavaroidensa määrästä. Lopulta kun kaikkein tärkeimmät tavarat ovat kasassa, voi miettiä säilytysjärjestelmien hankkimista. Monet hankkivat esimerkiksi säilytyskoreja ennen kuin tavaroiden kokonaismäärä on selvillä, mikä voi johtaa toisaalta tavaroiden sullomiseen ja toisaalta jälleen kerran tarpeettoman roinan hankintaan.

Turhat tavarat kierrätykseen

Monille voi tulla jopa paha omatunto siitä, miten paljon kotona on turhaa tavaraa. Sen sijaan, että tuputtaisit turhia tavaroitasi läheisillesi, vie tavarat vaikkapa kierrätyskeskukseen. Toisen turhake voi olla toisen onni. Samalla voi tehdä päivän hyvän työn, mikäli vie tavarat esimerkiksi hyväntekeväisyyteen voittonsa lahjottaville kirpputoreille. Toisaalta turhista tavaroista luopuminen voi auttaa siinä, ettei tulevaisuudessa tulee enää ostettua niin paljon turhaa tavaraa. Kun on kantanut viisi jätesäkillistä vaatteita UFF:in laatikkoon ja kolme pahvilaatikollista tavaraa kirpputorille, on helpompaa seuraavan kerran kaupoilla käydessään arvioida, tarvitseeko tavaraa ostaa lisää vai ei.

Järjestys tuo mielenrauhaa

KonMari lupaa, että tavaroiden karsiminen tuo lisäenergiaa muuhun elämään. Siivouskin käy nopeammin, kun tavarat ovat jo valmiiksi järjestyksessä. KonMarin mukaan tämä tuo innostusta luopua myös muista, negatiivisista tai jo tehtävänsä tehneistä asioista elämässä. Jos KonMari-siivouksen jälkeen siis uskaltaa vaihtaa työpaikkaa, torjua ikävien tyyppien kahvikutsut tai innostuu vihdoin ja viimein laihdutuksesta, menetelmä toimii. Mikäli näin radikaaleja muutoksia ei tapahdu, saapahan ainakin kotiinsa lisätilaa. Samalla tulee käytyä läpi menneisyyttään, mikä voi myös olla suorastaan terapeuttista. KonMari-kirjan saa sähköisessä muodossa hankittua esimerkiksi Suomalaisesta kirjakaupasta. Kirja on ennakkotilattavissa myös sidottuna versiona.

(Kuva: usestangerines CC BY-SA 2.0)

(Kuva: usestangerines CC BY-SA 2.0)

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia