Asuminen

Kotiteatteri – Kodin äänentoisto- ja viihdelaitteet

Kotiteatteri on usein kodin viihde-elektroniikan kulmakivi. Monesti ideaalin kotiteatterin kokoamiseen käytetäänkin merkittäviä summia, koska televisiota katsellessa tulee vietettyä huomattava osa vapaa-ajasta. Laadukkaseen kotiteatteriin panostaminen on siis täysin luonnollista, mutta erilaisia tuotteita tuntuu olevan tarjolla sen verran runsaasti, että juuri itselle sopivan yhdistelmän löytäminen saattaa olla haastavaa. Pätevää kotiteatteria kootessa täytyy ottaa huomioon video- ja äänentoisto, sekä mahdolliset pelikonsolit. Lisäksi nykyaikana yhä suurempaa roolia kotiteatterissa näyttelevät internetin mahdollistamat suoratoistopalvelut ja mediatoistolaitteet, joiden merkitys erityisesti langattomassa kotiteatterijärjestelmässä on suuri.

Televisio vai videotykki

Kotiteatterin rakentaminen on helpointa aloittaa hankkimalla sopiva televisio tai videotykki. Nykypäivän televisioissa on paljon valinnanvaraa, mutta juuri oikean television löytäminen saattaa olla työn ja tuskan takana. Televisioiden tuumakoot ovat kasvaneet merkittävästi ja suuremmallakin ruudulla varustetun laitteen saa nykyään edulliseen hintaan. Ainoa ratkaiseva ominaisuus televisiossa ei kuitenkaan ole ruudun koko, vaan paljon muutakin asioita täytyy ottaa huomioon sopivaa laitetta valitessa. Esimerkiksi näytön virkistystaajuus ja paneelin laatu ovat merkittäviä ominaisuuksia, joihin kannattaa tutustua tarkemmin. Virkistystaajuus on hertseinä ilmoitettu liiketerävyyden mittari ja sen merkitys tulee esille etenkin nopeaa liikettä sisältävää ohjelmaa, kuten urheilua, katsottaessa. Yksinkertaistettuna: mitä korkeampi virkistystaajuus televisiossa on hertseissä ilmaistuna, sitä vähemmän nopea kuva nykii.

(Kuva: Gsloan CC BY 2.0)

(Kuva: Gsloan CC BY 2.0)

Paneeleja on puolestaan kolmea erilaista: LCD, LED ja OLED. Eri paneeleiden välillä on merkittäviä eroja etenkin tummien ja vaaleiden sävyjen toistamisen suhteen. Laadukkaammat paneelit tosin luonnolisesti maksavat enemmän. Videotykki puolestaan on hyvä valinta kuluttajalle, joka tahtoo kotiteatteriinsa enemmän elekuvateatterimaisuutta. Videotykin avulla saadaan heijastettua todella suuri kuva, mutta huoneen täytyy olla hyvin pimennetty, jotta kuva pääsee oikeuksiinsa. Myös heijastusalustan, eli valkokankaan tai erikoismaalatun seinän merkitys on suuri hyvälaatuista kuvaa tavoiteltaessa. Videotykki on usein halvempi vaihtoehto kuin jättikokoinen televisio ja se on helppo sijoittaa esimerkiksi kattoon tai hyllyn päälle. Videotykki ei kuitenkaan ole yhtä käytännöllinen kuin televisio, etenkin päivittäiskäytössä.

Laadukas äänentoisto herättää kotiteatterin eloon

Televisio tai videotykki hallitsee kotiteatteria, mutta jos päättää panostaa laadukkaaseen kuvanlähteeseen, kannattaa sen rinnalle ehdottomasti hankkia myös pätevä äänentoistojärjestelmä. Televisioiden sisäiset kaiuttimet ovat toki kehittyneet hurjasti, mutta erilliset äänentoistokokoonpanot vievät katselukokemuksen täysin uudelle tasolle. Äänentoistojärjestelmää hankittaessa on tarjolla käytännössä kaksi vaihtoehtoa: valmis kaituinpaketti tai erillissarja. Valmiita kotiteatterin äänentoistopaketteja myydään jopa suuremmissa marketeissa, joten tarjonnasta ei ainakaan ole pulaa. Valmiissa paketissa kuluttaja ostaa kerralla valmiiksi kootun äänentoistosarjan, joka useimmiten pitää sisällään matalia ääniä toistavan subwooferin, 2-9 kaiutinta ja yleensä DVD- tai BluRay-soittimen sisälle rakennetun vahvistimen. Valmispaketteja on tarjolla paljon eri hintaisia sadasta euroista aina tuhansiin euroihin. Tässäkin tapauksessa pätee kuuluisa ”laadusta joutuu maksamaan enemmän” -sääntö, mutta edullisempikin kaiutinpaketti on usein kelvollinen sijoitus.

(Kuva: Lautsprecher Teufel CC BY-ND 2.0)

(Kuva: Lautsprecher Teufel CC BY-ND 2.0)

Erillissarjalla puolestaan tarkoitetaan äänentoistokokonaisuutta, joka rakennetaan erillisistä komponenteista. Kuluttaja siis ostaa erikseen kaiuttimet, subwooferin ja vahvistimen. Erillissarjalla saadaan aikaan jopa ammattilaistason äänentoisto, mutta hinta saattaa tällöin nousta jopa 10 000 euron paremmalle puolelle. Toki erillissarja on toteutettavissa myös edullisemmin, mutta toimivan kokoonpanon rakentaminen vaatii ainakin hieman asiantuntemusta äänentoistosta.

Langattomuus ja kotiteatterin muut laitteet

Langattomuus on nykypäivänä iso trendi ja onhan kotiteatterinkin sijoittelu luonnollisesti helpompaa ilman kaapeleita. Myös monien visuaalista silmää miellyttää enemmän piuhaton olohuone, ja onhan siivoaminenkin helpompaa kun johdot eivät ole tiellä. langaton kotiteatteri. Markkinoilla on tarjolla runsaasti valmiita kotiteatteripaketteja, joissa takakaiuttimet ja subwoofer ovat täysin langattomia. Toinen vaihtoehto johtoja inhoavalle, mutta laadukasta äänentoistoa arvostavalle on lähivuosina yleistynyt soundbar-äänentoistojärjetelmä. Soundbar tarkoittaa yksinkertaisesti pitkulaista koteloa, jonka sisään on rakennettu kaiuttimia. Soundbar sijoitetaan kuvanlähteen välittömään läheisyyteen, joten ainoat tarvittavat kaapelit ovat piilossa television ja tv-tason takana.

Internetin vallankumous on saavuttanut televisiot ja suoratoistopalveluista, kuten Netflixistä, on tullut todella suosittuja. Useissa nykypäivän televisioissa onkin sisäänrakennettu tai pienellä lisäosalla toimiva verkkoyhteys. Smart-televisiot ovat siis yhteydessä internettiin, joten suoratoistopalveluiden käyttäminen ja esimerkiksi netissä surfailu on mahdollista suoraan television välityksellä ilman erillistä tietokonetta. Jos kuitenkin Smart-ominaisuudet eivät ole riittäviä ja televisiota tahtoo käyttää käytännössä tietokoneen näyttönä silloin tällöin, on tähänkin kehitetty kätevä ratkaisua. Erilaiset langattomat mediatoistimet ovat tehneet tietokoneen tai mobiililaitteen yhdistämisestä televisioon todella vaivatonta. Esimerkiksi Apple-laitteiden kanssa kommunikoiva AppleTV, sekä Chrome-selaimen ja monien aplikaatioiden kanssa yhteensopiva Chromecast toteuttavat laitteiden yhdistämisen televisioon todella vaivattomasti. Ja mikä parasta, mediatoistimet ovat varsin edullisia. Kotiteatterin välityksellä on tapana usein katsella myös elokuvia ja muita fyysisiä tallenteita, joita varten tarvitaan DVD- tai BluRay-soitin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pelikonsolitkin toimivat pätevinä tallenteiden toistajina. Jos siis omistat esimerkiksi Playstationin tai Xboxin, kannattaa harkita onko erillisen DVD- tai BluRay-soittimen hankkiminen tarpeen.

Kotiteatterin hankkiminen on melko vaivatonta, sillä televisioita, äänentoistojärjestelmiä ja konsoleita myydään kattavasti eri puolella Suomea. Seuraavassa muutamia suurimpia jälleenmyyjiä:
Verkkokauppa – lähes kaikkea mahdollista kotiteatteriin
Gigantti – todella laaja valikoima kotiteatterituotteita
Expert – paljon tavaraa kotiteatteriin
Hifitalo – erityisesti laadukkaseen äänentoistoon keskittynyt verkkokauppa
Valkokangas – kotiteattereiden erikoiskauppa

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia