Sisustaminen

Kodin kukat ja viherkasvit – sisusta huonekasveilla

(Kuva: ProFlowers CC BY 2.0)

Huonekasvit tuovat kotiin vihreyttä, väriä ja ne myös puhdistavat ilmaa. Tasapainoinen, kodikas tunnelma tarvitsee usein ainakin muutaman huonekasvin. Viherkasveista löytyy jokaiselle oma: helppohoitoisesta isoanopinkielestä vaativaan orkideaan.

Helppohoitoiset viherkasvit

Kasvi, jota ei saatu hengiltä: isoanopinkieli. Kyseinen viherkasvi viihtyy helpolla hoidolla, ainoastaan liiallinen aurinko tai kastelu tulee unohtaa. Monet lajit viihtyvät sekä varjossa että valossa, mikä onkin aloittelevan viherpeukalon pelastus. Esimerkiksi komeaviirivehka on tällainen laji. Komeaviirivehkan pitää tyytyväisenä säännöllisellä kastelulla. Jos haluaa helpon amppelikasvin, on juoru hyvä vaihtoehto. Juoru kasvaa nopeasti ja viihtyy niin huoneenlämmössä kuin hieman viileämmässäkin.

Tosiharrastajalle

Isoanopinkieli on kotoisin Länsi-Afrikasta (Kuva: Bryan Debus CC BY-ND 2.0)

Isoanopinkieli on kotoisin Länsi-Afrikasta (Kuva: Bryan Debus CC BY-ND 2.0)


Oliivipuu on edellisiä kasveja tarkempi valon, lämmön ja kastelun suhteen. Kasvi tarvitsee paljon valoa ja lämpöä. Lisäksi kasvukaudella puuta tulee lannoittaa ja kastella säännöllisesti. Talviaikana oliivipuu tulee pitää viileässä (noin +10 asteessa) paikassa, ja kasvia myös kastellaan tällöin harvemmin.

Orkideoista helppohoitoisin, perhoskämmekkä tarvitsee sekin huolellista hoitoa. Kukka ei kestä vetoa eikä etyleeniä sisältäviä hedelmiä kuten banaaneja tai omenia. Suolalamppu ja joulukuusi tulee myös pitää kasvin läheisyydestä poissa. Kasvia ei tulisi myöskään siirrellä eikä laittaa suoraan auringonpaisteeseen, vaikka kasvi valosta pitääkin. Esimerkiksi länsi- tai itäikkuna, josta tulvii runsas hajavalo, on hyvä valinta.

Kasvien terveysvaikutukset

Huonekasvi ei ole ainoastaan esteetikon valinta vaan myös allergiset ja terveydestään huolta pitävät hyötyvät niistä. Huonekasvien lehtien ilmaraot sitovat epäpuhtauksia itseensä. Huoneilman epäpuhtaudet kulkeutuvat kasvien juuriin, joissa mikrobit hajottavat ne kasvien ja pieneliöiden ravinnoksi. Viherkasvien avulla huoneen happipitoisuus kasvaa. Lisäksi tutkimusten mukaan kasvit parantavat tarkkaavaisuutta, laskevat verenpainetta ja helpottavat stressiä.

Perhoskämmekkä palkitsee hoitajansa kauniilla kukilla (Kuva: Maja Dumat CC BY 2.0)

Perhoskämmekkä palkitsee hoitajansa kauniilla kukilla (Kuva: Maja Dumat CC BY 2.0)

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia