Remontointi

Kylpyhuoneremontti

Exif_JPEG_PICTURE

Kylpyhuoneremontti on mahdollisesti kodin suuritöisin remontti. Siihen liittyy usein pelkän kauniin lopputuloksen aikaansaamisen lisäksi paljon remonttityötä, jotka vievät aikaa ja vaativat kunnollista suunnittelua. Kylpyhuoneremontti liittyy usein läheisesti putkiremonttiin ja monesti ne tehdäänkin yhdellä kertaa, koska säästytään useamman remontin tekemiseltä ja saadaan hyvin otettua huomioon kaikki tärkeät seikat samalla.

Mitä kylpyhuoneremonttiin kuuluu?

Kylpyhuoneremontti alkaa yleensä siitä, että asukas itse haluaa viihtyisämmän ja paremmin toimivan kylpyhuoneratkaisun. Kylpyhuoneremonttiin voidaan laskea kuuluvaksi kalusteiden, laatoitusten ja vesieristyksen uusiminen ja erilaiset sähkö- ja putkityöt.

Kylpyhuoneremontti vaatii lähes aina paljon työtä vesi- ja viemärijohtojen osalta, joten samalla kertaa toteutetaan putkiremontti. Kylpyhuoneremontin yhteydessä uusitaan siis tarvittaessa käyttövesiputket ja lämmitysputket. Ainakin niiden uusimistarve tarkistetaan kylpyhuoneremontin suunnittelun yhteydessä. Vesipisteiden ja viemärikaivojen uusiminen ja siirtäminen ovat tavallisia kylpyhuoneremontissa tehtäviä toimenpiteitä, jotka aiheuttavat myös putkitöitä.

Märkätilojen uusiminen ei ole mikään pienitöinen operaatio ja saattaa sisältää putkitöiden lisäksi sähköjohtojen ja tietoliikennekaapeleiden vaihtamista tai asentamista. Uudet kalusteet ja laatoitukset asettavat toisinaan paljon haasteita kylpyhuoneen olemassa oleville rakenteille, joten uusiminen on pakko tehdä.

Pienimmillään kylpyhuoneremontti käsittää pelkästään uuden ja kauniin kylpyuoneratkaisun toteuttamisen, jossa on tarvittavat vesieristykset. Tällöin vesiputkiin ja viemäreihin ei kosketa, mutta niiden liitokset tarkistetaan, jotta vältytään vesivahingoilta ja kaikki pesukoneliitännät ja vesihanat uusitaan ja asennetaan mahdollisesti lattialämmitys.

Kylpyhuoneremontin hinta ja kilpailutus

Kylpyhuoneremonttihinta määräytyy luonnollisesti tehtävien töiden laajuuden perusteella. Kylpyhuoneremontti on tavallisesti kodin kalliimpia remontteja, koska sitä tehtäessä on otettava huomioon niin monia eri asioita. Hintaan voi kuitenkin vaikuttaa vertailemalla eri yritysten tarjoamia remonttihintoja ja kilpailuttaa ne keskenään.

Putki- ja sähkötöiden lisääminen osaksi remonttia nostavat sen kokonaishintaa, mutta usein myös takaavat paremman ja asukasturvallisen lopputuloksen. Hintaan vaikuttaa mm. se, siirretäänkö viemäreitä tai vesipisteitä tai tehdäänkö niitä uusia. Jos suihkun paikkaa siirretään, aiheuttaa se heti lisätöitä ja vaikuttaa hintaan. Kylpyammeen asennus vaatii myös aina uuden viemärin ja lattiakaivon, joten siitä aiheutuu lisätöitä.

Toisinaan pesukone on vanhassa kylpyhuoneessa huonossa paikassa ja esimerkiksi kohtalokkaassa sijainnissa vesivahingon sattuessa. Tällöin on syytä vaihtaa pesukoneen paikkaa, vaikka siitä aiheutuukin lisäkustannuksia remontille.

Kylpyhuoneremonttiin kannattaa panostaa, koska hyvin remontoitu kylpyhuone kestää useita vuosia, eikä samanlaista remonttia tarvitse tehdä ihan heti. Jos remontin yhteydessä on tehty tarvittava putkiremontti, voi kylpyhuone palvella sellaisenaan useita kymmeniä vuosia.

Kylpyhuoneremontti on sen verran hintava ja suuritöinen remontti, että asiakkaalla on oikeus vaatia sen toteuttavalta yritykseltä tarkka selvitys tehtävistä töistä ja remonttiaikataulusta ja mahdollisimman tarkka hinta-arvio. Yrityksen tulisi myös olla valmis vastaamaan siitä, jos lopputuloksessa on puutteita tai jo remontti viivästyy paljon sovitusta aikataulusta.

kylpyhuoneremontti-suihku

Mitä kannattaa huomioida kylpyhuoneremontissa?

Kannattaa ottaa huomioon se, että kylpyhuoneremontti on suuritöinen ja siksi usein aikaavievä remontti. Tämä vaikuttaa asukkaan asumismukavuuteen, koska kylpyhuonetta ei voi remontin aikana käyttää. Tällöin täytyy käyttää väliaikaisesti esimerkiksi taloyhtiön yhteisiä suihku- ja wc-tiloja tai muuttaa sukulaisen luokse. Jos kylpyhuoneremontti ei sisällä putki- ja sähkötöitä, se kestää lyhyemmän ajan ja asumisviihtyvyys ei välttämättä huonone niin paljon. Veden katkeamiseen väliaikaisesti kokonaan on kuitenkin syytä varautua kylpyhuoneremonttia tehdessä.

Lain mukaan asukas on velvollinen tekemään tulevista remonteista ilmoituksen taloyhtiölle. Ilmoitus on tehtävä lähes poikkeuksetta suuritöisten remonttien osalta ja kylpyhuoneremontissa onkin yleensä aina jotain ilmoittamisen arvoista. Ilmoittaminen on hyvä myös siitä syystä, että voidaan ennaltaehkäistä mahdollisia vuoto- ja vesivahinkoja ja sellaisten sattuessa korjata tilanne mahdollisimman pienellä vaivalla.

Ilmoitettavia remonttitöitä ovat mm. kylpyhuoneen sijainnin muutos, uuden saunan rakentaminen, vesiputkien ja viemäreiden asennus, uusi vesipiste, pesukoneen liitäntävalmiuden asennus, uudet sähköasennukset, pesukoneen hanan irrotus, wc:n uusiminen ja laatoituksen vaihto tai poisto.

Ilmoittaa ei sen sijaan tarvitse esimerkiksi pesukoneen asentamisesta ja suihkuletkun uusimisesta, sekä muista pienemmistä töistä. Aina on kuitenkin parempi varmistaa asia isännöitsijältä, jos ei ole varma, vaatiiko remontti ilmoittamista.

Kylpyhuoneremonttiin kannattaa panostaa

Kylpyhuone on monille yksi tärkeimmistä kodin tiloista, joten sen remontointiin käytetään paljon aikaa ja vaivaa. Suunnittelu on tärkeä osa onnistunutta remonttia. Suunnitellessa on helppo myös tehdä alustavat budjettilaskelmat. Oman budjetin rajoissa kannattaa tietysti pyrkiä pysymään, mutta hyvästä remontista ei kannata liiaksi tinkiä, sillä vuosia kestävä lopputulos maksaa itsensä takaisin.

Ulkonäköasiat ovat monesti se, mistä kylpyhuoneremonttiajatus ylipäätään lähtee. Halutaan viihtyisämpi ja toimivampi kylpyhuone, joka nykyään monissa tapauksissa muistuttaa jo kotitekoista kylpylää. Laatua kannattaa vaatia ja juuri siitä syystä eri yritysten tarjoaminen vaihtoehtojen punnitseminen ja kilpailutus on tärkeää.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia