Asuminen

Laiturit – kesärannan suosikit

(Kuva: Oskari Uotinen CC BY-SA 2.0)

Missä ranta ja kesämökki, siellä laituri. Laiturit ovat hyvin olennainen osa suomalaista rantamaisemaa. Jokaiseen rantaan löytyy juuri sopiva laituri, tarvitsit sitä sitten lekotteluun ja uimiseen tai veneen kiinnityspaikaksi, pieneen lampeen tai merenrannalle. Tekee laiturin itse tai ostaa sen ammattilaiselta, yhtä kaikki laiturin valinta ja suunnittelu alkaa käyttötarkoituksen ja rannan kartoittamisesta. Myös sääolosuhteet, veden syvyys ja rannan maaperä vaikuttavat tarvittaviin ominaisuuksiin.

Pylväslaituri – matalan ja loivan rannan laiturivalinta

Matala ja loiva ranta, jonka syvyys on maksimissaan kaksi metriä, on oivallinen pylväslaiturille. Järven jäätyessä pylväslaituri on helppo nostaa maalle. Maaperän tulee olla melko kova, jotta päästään parhaaseen lopputulokseen. Pylväslaituri kestää kaikkia kesän, kevään ja syksyn sääolosuhteita. Pylväslaituri sopii hyvin uimalaituriksi.

Muoviponttonilaituri – perinteinen valinta

Muoviponttonilaituri pärjää pohjassa kuin pohjassa, kunhan vettä on vähintään puoli metriä. Laituri pidetään aloillaan paino- tai putkiankkuroinnilla ja se kestää jäätymisen. Muoviponttonilaituri sopii parhaiten uima- ja käyttölaituriksi.

Muoviputkiponttonilaituri – matalarantaisen veneilijän valinta

Muoviputkiponttonilaituri sopii hyvin matalampiin rantoihin, veneily- ja oleskelulaituriksi. Kansi on korkampi kuin muoviponttonilaitureissa, minkä vuoksi veneen kiinnittäminen onnistuu hyvin. Laiturin puurunko on vahvistettu metallilla, mikä varmistaa vankan rakenteen.

Betoniponttonilaituri – tukeva yleislaituri

Betoniponttonilaiturit soveltuvat monenlaiseen tarpeeseen. Laituri on talvehtiva, mutta vaatii vähintään metrin syvyyden. Eri leveyden, kansikorkeuden, pituuden ja muodon valitsemalla betoniponttonilaiturista saa räätälöityä juuri itselleen sopivan. Betoniponttonilaituri sopii myös veneille tukevuutensa ansiosta: se ankkuroidaan pohjaan sekä rantaan betonipainoilla ja kettingillä. Lip-Lap Laituri myy niin betoniponttonilaitureita kuin muunkinlaisia laitureita, 50 vuoden kokemuksella.

Raskasponttonilaituri – vaativiin olosuhteisiin

Raskasponttonilaituri vaatii myös talvehtiva ja vaatii vähintään metrin syvyyden. Raskasponttonilaituri sopii suurtenkin veneiden kiinnityspaikaksi, aallonvaimentajaksi ja haastaviin olosuhteisiin. Raskasponttonilaiturit ovat aallokossakin vakaita ja osa sopii kantavuutensa vuoksi jopa lastauslaituriksi. Esimerkiksi A-Laiturit myy raskasponttonilaitureita hyvinkin vaativiin olosuhteisiin.

Lauttalaituri – matkustava laituri

Näpsä-laiturit myy uutta, liikuteltavaa laituria eli Näpsä-Lotja -nimistä laituria. Veneen ja laiturin yhdistelmällä voi lähteä vaikkapa tutkimaan ympäristöä, ajaa keskelle järveä uima- ja auringonottoretkelle sekä käyttää tavanomaisen laiturin tapaan.

Laituri kuuluu kesään (Kuva: Visit Lakeland CC BY-ND 2.0)

Laituri kuuluu kesään (Kuva: Visit Lakeland CC BY-ND 2.0)

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia