Asuminen

Liesituulettimet ja liesikuvut – puhdasta ilmaa kotiin

(Kuva: KBBNewsPics CC BY-ND 2.0)

Liesituuletin poistaa ruoanlaitosta syntyvät hajut ja tekee näin ruoanlaitostakin mukavampaa. Liesikupu tai talotuuletin voi ajaa liesituulettimen virkaa, talosta ja ilmanvaihtojärjestelmästä riippuen. Liesituuletin on samalla myös sisustuselementti, sillä parhaimmillaan se sointuu keittiön tyyliin. Ennen tuulettimen valintaa kannattaa tutkia, millainen liitäntä tuuletinta varten on tehty ja millä tavoin kodin ilmanvaihto toimii. Myös tuulettimen ominaisuuksia, kuten äänen voimakkuutta, kannattaa vertailla.

Liesituuletin puhaltimella vai ilman?

Liesituulettimen valintaan vaikuttaa muun muassa asunnon koko, ilmanvaihto ja millainen liesituuletinliitäntä asunnossa on. Liesituulettimen voi asentaa suoraan hormiin tai huonetilaan puhaltavaksi. Useimmiten kerrostaloissa asuvien tulee valita yhteishormiin liitettävä tai huoneilmaan suodattava tuuletin. Pientaloissa taas valitaan usein hormiin asennettava tuuletin. Mikäli liesituuletin palauttaa ilman takaisin keittiöön, tulee siinä olla aktiivihiilisuodatin, jotta epämiellyttävät käryt ja savut saadaan suodatettua huoneilmasta. Franke Joy -liesikupu soveltuu sekä suoraan hormiin asennettavaksi että huoneilmaan suodattavaksi. Mikäli asuu kerrostalossa ja voi liittyä talon yhteyspoistojärjestelmään, kannattaa valita ilman puhallinta oleva Vallox-kerrostalokupu. Mikäli taas asuu omakoti- tai rivitalossa, ja haluaa yhdistää liesituulettimensa muuhun ilmanvaihtojärjestelmään, on PTX-liesikupu hyvä valinta. Tämä liesikupu on tarkoitettu huippuimurin tai ilmanvaihtolaitteen kanssa käytettäväksi. Liesikupu toimii tällöin koko ilmanvaihtojärjestelmän ohjauskeskuksena. Valloxin PTX-liesikupu on herkkänenäisen valinta: sen hajunpoistokyky ylittää pohjoismaiset liesikuvulle asetetut normit.

Talotuuletin pieneen kotiin

Mikäli asunto on pieni, voi talotuuletin hoitaa koko asunnon ilmanvaihdon, jolloin erillistä liesituuletinta ei tarvita. Esimerkiksi Vallox-talotuuletin soveltuu hyvin pienten omakotitalojen ja rivitalojen ilmanvaihtoon, poistaen samalla ruoanlaitosta syntyvät käryt. Tuulettimeen voi yhdistää myös esimerkiksi wc:n, pesuhuoneen ja saunan tai vaatehuoneen poistoilmakanava, sillä tuulettimessa on kolme eri lähtökaulusta ilmastointikanaville.

Liesituulettimen sijoitus, malli ja ominaisuudet

Liesituulettimen sijoituskorkeuteen vaikuttaa paitsi tuulettimen malli, myös paloturvallisuusohjeet. Käyttöohjeesta selviää, mille korkeudelle tuuletin on sijoitettava. Myös liesi vaikuttaa: sähköliedelle riittää usein 500–550 millin korkeus, kun taas kaasuliedelle 600 milliä. Tuulettimen mallilla on silläkin väliä: seinälle asennettava malli tarvitsee hieman tilaa, kaapin alle asennettavan tuulettimen taas saa piiloon katseilta. Uudet, upotettavat mallit toimivat virtaustekniikalla ja imevät ruoanlaitosta syntyvät käryt ennen kuin ne ehtivät huoneilmaan. Melutasoon kannattaa kiinnittää huomiota, varsinkin jos hakusessa on tuuletin saarekkeeseen tai avokeittiöön. Tuulettimen äänekkyyttä lisää tuulettimen oma moottori, kärynsuodatin ja hormiputken ominaisuudet, kuten hormiputken halkaisijan pieni koko ja putken pinnan epätasaisuus.

Liesituuletin täydentää keittiön muuta tyyliä (Kuva: Nancy Hugo, CKD CC BY-ND 2.0)

Liesituuletin täydentää keittiön muuta tyyliä (Kuva: Nancy Hugo, CKD CC BY-ND 2.0)

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia