Asunnot

Loft-asunnot ja loft-sisustus : tehdastunnelmaa kotiin

(Kuva: seier+seier CC BY 2.0)

Loft-asunto tarkoittaa asuntoa, joka on otettu käyttöön alunperin muuhun tarkoitukseen rakennetusta tilasta kuten tehtaasta. Myös uusloftasuntoja rakennetaan. Loft-asunnot ovat erityisen haluttuja muun muassa niiden korkeiden huoneiden ja valoisuuden vuoksi. Tässä artikkelissa kerrotaan loft-asunnoista ja loft-tyyliin sisustamisesta.

Loft-asunnoissa viehättää usein niiden korkea huonekoko, suurien ikkunoiden tuoma valoisuus ja muunneltavuus. Uuslofteissa voi usein myös hankkia asunnon raakatilana, jolloin pinnat voi laittaa mieleisekseen tai jättää alkuperäisen rakenteen, kuten betonin tai tiilen näkyviin.

Loft-sisustus – rouheat pinnat, betoni ja metalli

Arkistointilapuilla saa kaappiin industrial- ja loft-henkisyyttä (Kuva: Wicker Paradise CC BY 2.0)

Arkistointilapuilla saa kaappiin industrial- ja loft-henkisyyttä (Kuva: Wicker Paradise CC BY 2.0)


Loft-asunnon hengen voi jättää näkyviin korostamalla tehdasmaista tunnelmaa entisestään. Metalli ja niukat värit henkivät loft-tunnelmaa. Musta, valkoinen, harmaan eri sävyt, messinki ja muut metallivärit toimivat hyvin loft-sisustuksessa. Toisaalta taas puumateriaali ja korostevärit sopivat hyvin betonin ja metallin kanssa yhteen sekä tuovat mukavaa kontrastia ja lämpöä sisustukseen. Valaisimilla saa helposti tuotua industrial-henkeä sisustukseen. Esimerkiksi Design House Stockholmin Work-lamppu tuo rouheaa loft-tyyliä kotiin.

Loft-asunnon sisustaminen

Loft-asunnon sisustuksessa kannattaa uskaltaa jättää asuntoon tilaa. Juuri tilavuuteenhan monet ihastuvat loft-asunnoissaan, joten tilaa voi huoletta jättää eri kalusteiden ympärille. Tila kannattaa huomioida myös huonekaluja valitessaan, sillä korkeassa ja avarassa tilassa pienet huonekalut voivat näyttää liiankin pieniltä. Matoilla voi rakentaa avaraan tilaan ”huoneita”, esimerkiksi rajaamalla matolla sohvan ja nojatuolit omaksi seurusteluryhmäkseen.

Loft-tyyli sopii joka kotiin

Loft-tyyliä saa myös asuntoon, joka ei ole alunperin loft-asunto. Esimerkiksi betonipinnoitteella saa rouheaa betonipintaa niin lattiaan, seinään kuin vaikkapa ruokapöydän pintaankin. Loft-sisustukseen sopii hyvin myös vanhat, kuluneet tavarat ja alunperin muuhun käyttöön tarkoitettujen tavaroiden käyttöönotto uudessa tarkoituksessa, kuten kaapelirullan muuttaminen pöydäksi. Myös tavallisen kirjahyllyn saa tehdasmaisemmaksi kiinnittämällä siihen metallisia arkistointilappuja. Laatikkojen numerointi tuo myös kivasti tehdashenkisyyttä. Vanhoja peltikaappeja taas voi löytää kierrätyskeskuksista, mitkä voi maalaamalla muuttaa mieleisekseen.

Metalli ja puu sopii industrial-henkeen (Kuva: Wicker Paradise CC BY 2.0)

Metalli ja puu sopii industrial-henkeen (Kuva: Wicker Paradise CC BY 2.0)

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia