Muuttaminen

Muutto: Muuttajan muistilista

muutto-talo

Muuttajan muistilista auttaa, sillä jokaiselle tulee jossakin vaiheessa elämää muutto eteen yhden tai useamman kerran. Muuttaminen on yleensä aika raskasta ja toisinaan aikaa vievää ja sen sattuessa eteen pitää muistaa muutamia asioita. Jotta muutto ja uuteen kotiin asettuminen sujuisivat mahdollisimman hyvin, kannattaa muuttamiseen valmistautua hyvin etukäteen. Tässä muuttajan muistilista, jossa kerrotaan muutamia huomion arvoisia asioita ja tarjotaan hyödyllisiä vinkkejä muuttajalle.

Muuttoilmoituksen tekeminen

Muuttopäivän ollessa tiedossa muuttoa aletaan yleensä suunnitella heti, ellei jo aiemmin. Yksi pakollisista hoidettavista asioista on muuttoilmoitus. Muuttoilmoitus kannattaa muistaa hoitaa ajoissa eli mielellään heti, kun mahdollista. Ilmoitusta ei voi kuitenkaan tehdä aikaisintaan kuin kuukauden päässä tulevasta muuttopäivästä. Ilmoitus tehdään joko Maistraattiin tai Postiin ja sen voi halutessaan tehdä myös molempiin.

Muuttoilmoitus on helppo tehdä Postin verkkopalvelussa. Tällöin voi ilmoittaa sekä itsensä että mukana muuttavat perheenjäsenet. Palveluun tunnistaudutaan verkkopankkitunnuksilla, Postin käyttäjätunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Muuttoilmoituksen voi tehdä myös soittamalla tai erillisellä lomakkeella.

Muuttoilmoituksen tiedot siirtyvät suurimmaksi osaksi eteenpäin kaikille, jotka ne tarvitsevat, mutta tietyille tahoille voi joutua ilmoittamaan osoitteenmuutoksesta erikseen, jos tahtoo saada kyseisestä paikasta postia uuteen osoitteeseensa. Tällaisia ovat mm. monet lehtitilaukset ja muut yksityisemmät yritykset ja palvelut.

Muuttopalvelut

Muuttaminen on suuritöinen operaatio, jopa silloin, jos tavaraa ei tunnu olevan niin paljon. Raskaat huonekalut ja muut suuremmat tavarat pitää jotenkin saada siirrettyä asunnosta toiseen. Tällöin kuvaan astuvat erilaiset muuttopalvelut. Muuttopalvelut tarjoavat yleensä kerralla koko muuton eli tavaroiden siirtämisen asunnosta pakettiautoon ja kuljettamisen toiseen asuntoon, sekä pakettiauton purkamisen. Muuttopalvelua kannattaa ehdottomasti harkita, jos omassa lähipiirissä ei riitä apulaisia. Kukaan ei jaksa tehdä koko muuttoa yksin. Muuton käytännön järjestäminen ajoissa on muuttajan muistilistan yksi tärkeimmistä kohdista.

Muuttolaatikot ja tavaroiden pakkaaminen

Muuttolaatikot astuvat kuvaan aina jossain kohtaa. Muuttolaatikot voivat olla kaupasta haettuja ylimääräisiä pahvilaatikoita, mutta usein kannattaa harkita oikeasti muuttoon tarkoitettuja pahvi- tai muovilaatikoita, jotka on suunniteltu kestämään kuljetusta ja tavaroiden painoa. Useista muuttopalveluyrityksistä saa ostettua muuttolaatikoita kätevästi ja niistä voi ainakin mennä takuuseen, että ne ovat oikeanlaisia.

Muuttolaatikot pystyy myös halutessaan vuokraamaan ja vuokralaatikoita tarjoavia yrityksiä onkin paljon. Se on varteen otettava vaihtoehto silloin, jos tuntuu, että tyhjänä laatikot vievät liikaa tilaa, mutta ei niitä kuitenkaan pois haluaisi heittää. Useat muuttolaatikot on kuitenkin suunniteltu kestämään pidempään kuin vain yhden muuton ajan.

Muuttolaatikoiden oston yhteydessä pystyy yleensä ostamaan myös kaiken muun tarpeellisen pakkausmateriaalin. Esimerkiksi särkyvää tavaraa varten saattaa haluta ostaa erillistä kuplamuovia tai muuta materiaalia, joka suojaa ne kuljetuksessa.

Muuttoauton vuokraus

Kaikilla ihmisillä ei ole tuttavapiirissä henkilöä, joka omistaa pakettiauton. Muuttoauton vuokraus on kätevä ja helppo tapa saada omat tavarat muutettua asunnosta toiseen. Muuttoauton vuokraus on hyvä vaihtoehto silloin, jos ei koe tarvitsevansa kokonaista muuttopalvelua eli voi hoitaa muuton omin voimin, mutta tarvitsee riittävän suuren auton tavaroiden kuljettamiseen. Muuttoautoja vuokraavia yrityksiä on lukuisia ympäri Suomen ja niissä on yleensä melko joustavat vuokrausajat eli pakettiauton saa lähes aina kun sellaisen tarvitsee. Auto kannattaa kuitenkin vuokrata ajoissa, ettei tule kiire sen suhteen.

Varastotilat

Toisinaan muutto on tilapäinen ja omat tavarat pitää saada johonkin säilöön. Suomessa on paljon varastotiloja tarjoavia yrityksiä, joiden varastoista voi vuokrata tilaa yhdestä neliöstä ylöspäin. Varastotilan vuokraus on kätevä vaihtoehto silloin, jos omassa kodissa ei ole riittävästi säilytystilaa tai jos muutto tapahtuu esimerkiksi toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille ja kaikkea omaisuutta ei olla ottamassa mukaan.

Usein varastotiloja vuokraavat yritykset tarjoavat myös erilaisia muuttopalveluita, joten kaikki tarvittava pakkausmateriaali, pakettiauto ja muuttoapu, sekä varastotila on mahdollista saada yhdestä paikasta.

Muuta huomioitavaa muuttaessa

Avainten palautus poismuuton yhteydessä kannattaa hoitaa asianmukaisella tavalla ja ajoissa. Jos avainta ei muista palauttaa vuokranantajalle tai isännöitsijälle, voi seurauksena olla isokin lasku, sillä lukot pitää sarjoittaa uudestaan. Vaikka tämä onkin mielessä vielä muuttoa suunniteltaessa, voi se muuton kiireissä unohtua. Tärkeä kohta muuttajan muistilistalla siis.

Internetyhteyden siirtäminen kannatta muistaa hoitaa ajoissa, jos haluaa nettiyhteyden toimivan uudessa kodissa mahdollisimman nopeasti.

Sähkösopimus pitää yleensä irtisanoa muuton yhteydessä. Helpointa tämä on suorittamalla sähkösopimuksen kilpailutus. Uusi halvemman sähkön tarjoava yritys kätevästi irtisanoo vanhan sähkösopimuksen pyynnöstä. Sopimuksen voi tehdä saman firman kanssa myös uuteen asuntoon, jos niin haluaa. Sähkösopimus kannattaa hoitaa pois alta riittävän pian.

Jos olet opiskelija tai muuten oikeutettu KELAn tukiin ja avustuksiin, hoida ajoissa kaikki tarvittavat paperit perille. Voit hyvin tehdä KELAn sivuilla muutoksen asumistietoihisi heti, kun tiedät uuden osoitteen ja toimittaa tarvittavat liitteet, kun ne ovat saatavilla. Näin varmistat, ettet joudu odottamaan tukipäätöstä useita viikkoja liian pitkään.

Muuttosiivous kannattaa aina hoitaa huolella. Asunto tulisi jättää sellaiseen kuntoon, että uuden asukkaan on kiva muuttaa sisään. Joissain tapauksissa vuokranantaja saattaa veloittaa siitä, jos asuntoa ei ole siivottu asianmukaisella tavalla. Muuttosiivous on jokaisen poismuuttavan henkilön velvollisuus.

Uudessa asunnossa kannattaa tehdä muuttotarkitus heti sisään muuttaessa. Kaikki mahdolliset viat kannattaa tarkistaa ja kirjata ylös ja ilmoittaa vuokranantajalle tai isännöitsijälle mahdollisimman pian, jotta niille voidaan tehdä jotain.

Palovaroitin on syytä hankkia jokaiseen uuteen asuntoon. Yksi palovaroitin pitäisi olla huoneistossa jokaista 60 neliötä kohden, joten yli 60-neliöisiin asuntoihin niitä kannattaa hankkia useampi. Myös kotivakuutus kannattaa hoitaa kuntoon, sillä koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu, eikä ole väärin varautua mahdollisiin ongelmatilanteisiin etukäteen. Jos sinulla on jo olemassaoleva kotivakuutus, varmista, että se riittää kattamaan myös uuden asunnon.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia