Omakotitalo on edelleen monen suomalaisen unelma. Omakotitalosuminen eroaa asunto-osakeyhtiössä asumisesta paitsi omistussuhteiltaan myös vastuiltaan huomattavasti. Tässä artikkelissa esitellään omakotitaloasumisen plussat ja miinukset ja sen eroavaisuudet muuhun asumiseen.
Omakotitaloasuminen: erot muihin asumismuotoihin
Omakotitalon ilmeisin ero asunto-osakkeen omistukseen verrattuna on se, että omakotitalo omistetaan suoraan, asunto-osakeyhtiössä omistetaan osakkeita. Suora omistaminen tuo toisaalta myös enemmän vastuuta: kaikki mahdolliset korjaukset, remontit ja vaikkapa jätekulut hoidetaan itse. Toisaalta tämän ansiosta ei tarvitse myöskään maksaa yhtiövastikkeita. Omistusasunnossa on se etu, ettei päätöksistä tarvitse äänestää kuten asunto-osakeyhtiössä tehdään.
Omakotitalon rakentaminen ja remontointi
Omakotitalon voi ostaa markkinoilta tai rakentaa juuri itselleen sopivan vaihtoehdon. Rakentaminen viehättää usein varsinkin paljon tilaa tarvitsevia talouksia kuten lapsiperheitä. Itse rakentamalla tai valmiin talopaketin ostamalla voi suunnitella juuri sen kokoisen asunnon kuin itse tarvitsee. Omakotitalon remontointi onnistuu myös joustavammin kuin kerrostalossa tai rivitalossa, kun naapureilla ei ole sanomista asiaan.
Omakotitalotontti
Omakotitaloon kuuluu myös sen tontti, joka joko omistetaan tai vuokrataan. Monet tekevät niin, että vuokraavat tontin ensin ja lunastavat sen myöhemmin itselleen. Oma piha on varsinkin lapsiperheiden mieleen, sillä se antaa lapsille lisää tilaa leikkiä. Pihan voi myös halutessaan aidata, mikä lisää turvallisuutta niin lasten kuin lemmikkienkin kannalta.
Ilmansuunnat & kaavoitus
Tontin valinnassa & asuntoa rakentaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös ilmansuuntiin. Usein makuuhuoneen paras paikka ei ole suoraan aamuaurinkoa kohti. Lisäksi kaava-alueelle rakennettaessa tulee tietää alueen kaava, sillä se voi määrittää talon värin, julkisivumateriaalin, katon muodon ja kulman sekä kerroskorkeuden.
Varainsiirtovero
Kaikki asunnon omistajat joutuvat maksamaan varainsiirtoveroa, joka maksetaan kauppahinnasta. Tämä ei koske kuitenkaan ensiasunnon ostajia. Asunto-osakkeen ostajien varainsiirtovero on 2 % velattomasta myyntihinnasta, kun kiinteistön ostajille varainsiirtovero maksaa taas 4 % hinnasta. Asuntolainan korko on kuitenkin mahdollista vähentää verotuksessa.
Omakotitaloasuminen: plussat ja miinukset
+ Vapaus
+ Oma rauha ja piha
+ Yhtiövastikkeettomuus
+ Tilavuus
+ Omat päätökset
– Vastuu
– Suurempi varainsiirtovero
– Kaava voi vaikuttaa talon ulkonäköön

(Kuva: JarkkoS CC BY-ND 2.0)
Kokemukset, palautteet ja muut kommentit
Ei vielä kommentteja.