Asunnot

Opiskelija-asunnot

opiskelija-asunnot-kerrostalo

Tämä on syksyn uuden opiskelijan ensimmäinen asia: mistä löytyisi asunto? Opiskelija-asunnot ovat pelkästään opiskelijoille varattuja ja heidän opiskeluaan parhaiten tukevia asuntoja. Opiskelija-asunnot ovat melko suosittuja, mutta meidän ohjeittemme avulla varmistat, että saat syksyllä ensimmäisen ihan oman opiskelijan vuokra-asunnon.

Miksi vuokrata opiskelija-asunto eikä normaali vuokra-asunto?

Opiskelija-asunnon vuokraamista puoltaa opiskelijan kannalta useakin asia.

Ensimmäiseksi opiskelija-asunnot sijaitsevat yleensä lähellä oppilaitoksia, joten opiskelemaan pääseminen on helppoa. Jos opiskelija-asunto ei ole lähellä oppilaitosta, on se ainakin hyvien liikenneyhteyksien varrella.

Toiseksi opiskelija-asunnot ovat kohtuullisen hintaisia. Opintotuki on hyvin vaatimaton, joten opiskelijalla ei yleensä ole mahdollisuutta vuokrata kallista yksityiseltä hankittua asuntoa. Tämän lisäksi kaikki asumiskulut (sähkö, vesi ja internet) kuuluvat vuokraan, joten opintotuen asumislisäkin on siten mahdollisimman suuri. Normaalisti asumislisä ei koske sähkö-, vesi- ja internetmaksuja.

Kolmanneksi opiskelija-asuntoon muuttaminen on helppoa. Erillisiä sähkösopimuksia, internetliittymän tilaamista ja pesukoneen ostamista ei tarvitse miettiä, koska kaikki ovat opiskelija-asunnossa jo valmiiksi asennettuna. Internetliittymä on varsinkin elintärkeä työkalu opiskelussa. Opiskelija-asunnoista löytyy yleensä myös yhteissauna, pesula ja kerhohuone.

Opiskelija-asuntoihin voi olla kuitenkin pitkätkin jonot, joten opiskelija voi joutua vuokraamaan asunnon yksityiseltä. Jos kuitenkin hakija saa jonkin opiskelija-asunnon, asuntotyypin vaihtaminen onnistuu helposti säätiön sisäisen siirron kautta.

Opiskelija-asuntoja löytyy kaikkin tarpeisiin

Opiskelija-asuntotyyppejä on kolmenlaisia:

  • soluasunto
  • yksiö
  • perheasunto

Hakijalle soluasunto löytyy kaikista varmimmin, koska yleensä opiskelijat pitävät enemmän yksiössä asumisesta. Soluasunnossa on oma lukollinen huone, mutta yleensä yhteisvessa ja -keittiö. Samassa soluasunnossa asuu yleensä 2-3 samaa sukupuolta olevaa vuokralaista. Joissakin soluasunnoissa voi olla omassa huoneessa esimerkiksi keittotaso. Soluasuntojen vuokra on myös kaikista alhaisin. Lemmikkejä soluasuntoihin ei yleensä saa ottaa.

Yksiöitä on kaikista vaikein saada, koska suurin osa opiskelijoista ei vielä asu kumppaninsa kanssa yhdessä vaan yksin. Yksiöön kuuluu yksi huone, vessa ja jonkinlainen keittotila. Usein soluasunnosta siirrytään jossain vaiheessa asumaan yksiöön. Yksiön vuokra on yleensä hieman kalliimpi kuin soluasunnon, mutta alhaisempi kuin perheasunnon.

Perheasunto voi olla kaksio, kolmio tai jopa neliö eli niistä löytyy useampi huone. Perheasunnot ovat varattu pääsosin avo- ja aviopuolisoille, mutta niihin voi muuttaa myös yksinkin tai kaverin kanssa. Perheasunnot sijaitsevat yleensä puiston tai päiväkodin lähellä.

Kuka voi hakea opiskelija-asuntoja?

Kaikki peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskelevat voivat hakea opiskelija-asuntoja. Tämä tarkoittaa esimerkiksi ammattioppilaitoksia, lukioita, ammattikorkeakouluja tai yliopistoja. Yläkoulun oppilaat eivät voi saada opiskelija-asuntoja.

Opiskelija-asuntoja voi hakea jo siinä vaiheessa, kun oppilaitoksiin haetaan eli opiskelija-asuntoja voi hakea, vaikka opiskelupaikka ei olisi vielä varmistunut. Vuokrasopimusta allekirjoitettaessa pitää kuitenkin olla todistus siitä, että asunnon hakija on hyväksytty johonkin peruskoulun jälkeiseen oppilaitokseen.

Hae opiskelija-asuntoja hyvissä ajoin etukäteen

Suomessa on hyvin paljon opiskelijoita, joten opiskelija-asunnot ovat melko suosittuja. Tästä syystä opiskelija-asuntoja joutuu yleensä jonottamaan jopa kuukausia. Varsinkin syksyisin opiskelija-asuntoihin on paljon hakijoita, joten syksyllä opiskelunsa aloittavien opiskelijoiden kannattaa hakea asuntoja jo kesäkuussa, jotta syksyä varten oma asunto löytyisi.

Onneksi yleensä säätiöt varaavat syksyllä vapautuvat asunnot yksinomaan uusille opiskelijoille, joten uudelle opiskelijalle asunto yleensä löytyy, kunhan hän vain on aikaisin asian kanssa liikkeellä.

Opiskelija-asuntoja voi hakea internetin kautta

Opiskelija asuntoja voi hakea perinteisesti käymällä säätiön toimistossa, mutta monelle opiskelija-asunnon hakijalle tämä ei ole mahdollista. Onneksi usean säätiön opiskelija-asuntoja voi hakea internetin kautta ja säätiöt itse suosittelevatkin tätä tapaa, koska se on nopeaa ja helppoa. Säätiöiden asuntokohteisiin voi tutustua säätiöiden kotisivujen kautta ja niistä löytyy tarkat tiedot, joten hakijan ei todellakaan tarvitse ostaa sikaa säkissä.

Isojen kaupunkien opiskelija-asuntosäätiöt

Opiskelija-asuntoja välittää yleensä opiskelija-asuntosäätiöt. Isoimpien kaupunkien opiskelija-asuntosäätiöt linkkeineen ovat alla:

Näiltä sivuilta voi siis tutustua oman oppilaitoksen kunnan opiskelija-asuntoihin ja laittaa hakemus suoraan sivujen kautta.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia