Asuminen

Pihasuunnittelu: kartta pihan ja puutarhan perustamiseen ja muokkaamiseen

(Kuva: Martin Stone CC BY-SA 2.0)

Pihasuunnittelu ennen pihan rakentamista tai muokkaamista on järkevää. Pihan kasvuolosuhteet vaikuttavat siihen, mitä kasveja puutarhaan voi valita. Puutarha on parhaimmillaan kuin toinen olohuone jossa levätä ja nauttia luonnosta, kunhan pihasuunnitelma on oikein tehty.

Pihan kasvuolosuhteet

Pihan kasvuolosuhteisiin vaikuttaa paikallis- ja pienilmasto ja maaperän laatu. Haluttujen kasvien menestymisvyöhyke kannattaa myös ottaa huomioon: trooppiset orkideat eivät välttämättä menesty Pohjolassa. Mikäli pihalla on jo olemassaolevia kasveja, niistä voi päätellä millainen maaperä on. Onko maaperä kuivaa kangasta vai tyypillisempää ruohokasvillisuudelle?

Pihan käyttötarkoitukset

Grafiikan ystävien puutarha (Kuva: Mrs Airwolfhound CC BY-ND 2.0)

Grafiikan ystävien puutarha (Kuva: Mrs Airwolfhound CC BY-ND 2.0)


Myös pihan käyttötarkoitukset tulee ottaa huomioon ennen toimeen ryhtymistä. Halutaanko pihalla grillata, halutaanko pihasta helppohoitoinen, onko pihalla tarkoitus kasvattaa hyötykasveja vai koristekasveja, tarvitaanko pihalle tilaa esimerkiksi lasten leikeille tai omille liikuntaharrastuksille?

Nurmikko vai kivikko?

Pihanurmikko on mahdollista hankkia joko kylvämällä tai valmiina siirtonurmena. Nurmikko vaatii usein maanparannuksen ja muokkauksen. Mikäli haluaa niittymäisen kukkanurmikon, maa vaatii päinvastaista: se tulee köyhdyttää hiekalla, etenkin mikäli maa on kovin savinen. Kukkanurmi vaatii laihan maapohjan. Nurmikon sekaan voi tehdä erilaisia kulkureittejä pinnotteilla. Oli valintana sitten pihatiilet, luonnonkivet tai sorapinta, ne antavat pihasta viimeistellyn kuvan. Pihasta voi halutessaan tehdä myös kivikkopuutarhan. Se sopii etenkin jo valmiiksi kallioiseen maahan. Kivikkopuutarhaan sopii omanlaisensa kivikkokasvillisuus eikä kukkaloistosta tarvitse tinkiä silloinkaan.

Kasvit vyöhykkeen mukaan

Kivikkopuutarha sopii usein suomalaisiin olosuhteisiin (Kuva: Wildroof CC BY 2.0)

Kivikkopuutarha sopii usein suomalaisiin olosuhteisiin (Kuva: Wildroof CC BY 2.0)


Kasveja valitessa kannattaa tutkailla vyöhykekarttaa. Suomesta löytyy yhdeksän eri menestymisvyöhykettä eri kasveille. Oman pihan paikallis- ja pienilmasto tulee myös ottaa huomioon. Vesistöjen läheisyys ja maaperän muoto vaikuttaa. Meren läheisyydessä talvipakkaset eivät ole yhtä kovia kuin sisämaassa ja järvet taas vähentävät hallanvaaraa. Kukkulamaastossa on lämpimämpää kuin syvissä laaksoissa. Pienilmastoon taas vaikuttaa pihan muu kasvillisuus. Puut suojaavat hallalta ja pakkasilta. Mikäli maa on turpeista tai heinikkoista, siinä on suurempi hallanvaara kuin esimerkiksi muokatussa maassa.

Puutarha ja sen kasvillisuus

Puutarhan kasvillisuus valitaan vyöhykkeen mukaan, mutta myös kasvin kasvukauden mukaan. Ihanteellisinta on valita niin keväällä, keskikesällä kuin syksymmälläkin kukoistavia kasveja, niin saa nauttia kukkaloistosta ympäri kesän. Puutarhan kasvillisuutta suunniteltaessa kannattaa piirtää pihakartta oppaaksi. Niin saa puut, pensaat, koriste- kuin hyötykasvitkin suunniteltua kätevämmin paikoilleen. Myös köynnökset tuovat mukavaa lisää puutarhan kasvillisuuteen, kun kasveja on joka korkeustasossa.

Sammal kertoo tietyntyyppisestä maaperästä (Kuva: kimubert CC BY-SA 2.0)

Sammal kertoo tietyntyyppisestä maaperästä (Kuva: kimubert CC BY-SA 2.0)

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia