Remontointi

Putkiremontti

putkiremontti-talo

Putkiremontti on mainettaan parempi asia. Putkiremonttiin liittyviin asioihin tutustuminen helpottaa tietämättömyyden aiheuttamaa ahdistusta ja me tarjoamme ahdistusta lievittävän tietopaketin putkisaneerauksesta. Annamme myös tietoa sellaisen asunnon myynnistä ja ostamisesta, jonka putkiremonttiaika on jo lähellä.

Mistä putkiremontissa on kyse?

Putkiremontilla tarkoitetaan perinteisesti vesi- ja viemärijohtojen kunnostusta tai uusimista. Vesijohtojen uusimiseen kuuluu luonnollisesti käyttövesiputkien uusiminen, mutta usein myös lämmitysputket uusitaan. Lämmitysputkien uusimistarve on kuitenkin pidempi kuin vesijohtoputkien.

Koska putkiremontissa aukaistaan yleensä rakennuksen rakenteita laajemmin, samalla kertaa remontoidaan muitakin kuin pelkästään putkia. Märkätilojen, joihin kuuluu esimerkiksi vessa ja kylpyhuone, vesieristykset, laatoitukset ja kalusteet uusitaan usein samalla. Tämän lisäksi sähköjohdot ja tietoliikennekaapelit vaihdetaan tai asennetaan.

Miksi putkiremontteja tehdään?

Rakennusten viemärit eivät uudenveroisina säily loputtomiin. Vanhan viemäristön ongelmina ovat tukkeutumiset, vuodot ja paha haju. Vanhojen paineistettujen putkien ongelmana on vesivahingon vaara. Putket voivat haljeta ja tiivisteet pettää, jolloin vettä pääsee valumaan rakennuksen rakenteisiin. Säännöllisellä putkiremontilla estetään tällaiset ongelmat rakennuksessa ja putkiremontit parantavat myös asukkaiden asuinoloja.

Kuinka usein putkiremontteja tehdään?

Putkiremontin tarve on rakennuskohtainen, mutta yleisesti sanotaan, että putkiremontteja tehdään 45-50 vuoden välein, mutta lämmitysputkiin remontteja tehdään vieläkin harvemmin. Tämä tarkoittaa sitä, että jos rakennus on valmistunut 1965 ja putkiremonttia ei ole vielä tehty, on putkisaneerauksen aika jo käsillä.

Kuitenkin on syytä huomata, että rakennuksen laatu vaikuttaa putkiremontin ajankohtaan suuresti. Esimerkiksi 1970-luvulla kiireellä rakennettujen rakennusten putkiremontteja on tehty jo 2000-luvun alussa.

putkiremontti-putket

Miten putkiremontti vaikuttaa asunnossa asujaan?

Asumisolot huononevat hetkellisesti

Kyseessä on kohtuullisen mittava ja kallis remontti, joten asukkaaseen putkiremontti vaikuttaa varmasti ainakin jollain tasolla. Kun remontti etenee asunnonomistajan omiin tiloihin, asunnosta katkaistaan vesi 4-6 viikoksi. Tämä tarkoittaa sitä, että asuntoon ei tule mitään vettä tuona aikana. Tämän lisäksi asunnossa voi olla ajoittain remontista johtuvaa pölyä ja meteliä.

Muuttaminen väliaikaisesti esimerkiksi sukulaisten luo on tuoksi ajaksi helpointa, mutta asunnossa asuminenkin onnistuu, jos vain on valmis pieniin erityisjärjestelyihin. Vessan ja veden käyttö onnistuu esimerkiksi asuntoyhtiön yhteisissä tiloissa.

Putkiremontti nostaa yhtiövastiketta ainakin hetkellisesti

Joidenkin arvioiden mukaan putkiremontti maksaa noin 450-500 euroa vastikeneliöltä, mutta tämä on laajan putkiremontin hinta, joten halvemmallakin selviää. Jos esimerkiksi putkiremontista jätetään pois sähkötyöt, ilmanvaihdon ja vesikalusteiden uusiminen, voi putkiremontin hinta pudota reiluun 300 euroon vastikeneliöltä.

Joka tapauksessa putkiremontti maksaa ja asunnonomistajat maksavat sen yhtiövastikkeessaan. Onneksi uusi asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa yhtiön hallitusta esittämään yhtiökokoukselle kirjallisen selvityksen yhtiön putkiremontinkin tarpeesta viideksi vuodeksi eteenpäin, joten putkiremonttiin voidaan varautua myös rahallisesti hyvissä ajoin.

Vuokralaiset, jotka joutuvat elämään putkiremontin keskellä, saavat vuokranalennuksen, joka on vuokralaisen ja asunnonomistajan sopimuksen mukaan 25-50 prosenttia vuokrasta. Vuokralaisella putkiremonttia ei voi maksattaa.

Miten putkiremontin läheisyys vaikuttaa asunnon ostoon tai myyntiin?

Natalia Nikolan pro gradu -tutkielman mukaan putkiremontti ei näy tarpeeksi asunnon hinnassa. Jos asunnossa on putkiremontin aika on jo lähellä, asunnon hinta on liian korkea. Jos toisaalta asunnossa on tehty putkiremontti ja sitä ollaan myymässä, tehty putkiremontti ei nosta tarpeeksi asunnon hintaa, jotta sillä saataisiin katettua putkiremontista aiheutuneet kulut. Tämä tarkoittaa sitä, että sellaisista asunnoista, joissa putkiremontin aika on lähellä, maksetaan ylihintaa.

Neuvona tähän voisi sanoa, että asunnon ostajan kannattaa kysellä tarkoin putkiremontista ja erityisesti ajankohdasta, milloin remontti pitäisi tehdä. Periaatteessa sellaista asuntoa ei kannata ostaa, jossa pitäisi piakkoin tehdä putkiremontti.

Kyseessä on kuitenkin vain yksittäinen tutkimus, joten putkiremontin vaikutus asunnon hintaan voi olla toisenlainenkin. Asuntokauppoja tehdessä kannattaakin tehdä päätös ostamisesta aina tilanteen mukaan.

Asukkaan ilmoitusvelvollisuus

Nykyään osakkaan on lain mukaan tehtävä taloyhtiölle ilmoitus tulevista remonteista, jos remontti voi vaikuttaa toisen talon osakkaan käyttämiin tiloihin tai elämään. Putkiremontti on sen verran suuri ja mittava projekti, että siitä tulee tehdä ilmoitus taloyhtiölle.

Kohteliasta on myös tiedottaa muita asukkaita remontista, jos siitä aiheutuu meluhaittaa tai muuta haittaa heille. Monesti putkiremontti tehdään useampaan asuntoon kerralla, jos kyse on esimerkiksi sattuneesta vesivahingosta.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia