Remontointi

Remontti

remontti-ruuvi

Kodin remontointi tulee lähes jokaiselle eteen jossain vaiheessa. Remontti voi käsittää pieniä parannustöitä asuinhuoneistossa tai jonkin tilan täydellisen remontoimisen uuteen uskoon. Remontti vie aikaa ja rahaa ja sen suunnittelussa on tärkeä ottaa huomioon muutamia asioita. Olipa kyseessä sitten pieni tai suuri remontti, kannattaa aina panostaa riittävästi sen suunnitteluun.

Mitä voidaan remontoida?

Remontteja on eri suuruisia sen mukaan, mitä asukas haluaa asunnossaan tehdä. Pieniksi remonteiksi kutsutaan sellaisia remontteja, jotka sisältävät lähinnä pieniä ja nopeita muutoksia. Tällaisia ovat esimerkiksi tapetointi ja maalaaminen, sekä lattian laminaatin tai parketin uusiminen. Myös taulujen, lamppujen ja hyllyjen kiinnittäminen on remontointia, mutta sen voi tehdä omatoimisesti ilman ulkopuolista apua.

Asunnossa voidaan tehdä myös erilaisia suurempia remonttitöitä, kuten muuttaa joidenkin seinien paikka tai rakentaa kokonaan uusia seiniä, jos halutaan muuttaa huoneiden kokoa ja sijaintia. Suurimpiin töihin kuuluu myös muovimaton korvaaminen laminaatilla tai parketilla, sekä sähköjä koskevat muutokset.

remontti-vasara

Keittiöremontti pitää sisällään yleensä koko keittiön uusiksi laittamisen. Sen lisäksi, että keittiön pinnat ja kalusteet uusitaan asukkaan toiveiden mukaisesti, joudutaan monesti tekemään suuritöisempiä toimenpiteitä, jotka koskevat sähköjä ja putkistoja. Keittiöremontti tehdään yleensä siksi, että vanha keittiö halutaan päivittää modernimpaan ja nykyaikaisempia tarpeita paremmin vastaavaan ratkaisuun. Tila asettaa remontille jonkin verran rajoituksia.

Toinen kodin suuritöinen remontti on kylpyhuoneremontti. Keittiöremontin tavoin se vie aikaa ja tarkoittaa yleensä koko kylpyhuoneen täydellistä uusimista. Kylpyhuoneremontti voidaan tehdä siten, että uusitaan lähinnä pinnat ja kylpyhuonekalusteet, mutta koska se on märkätila, on yleensä otettava huomioon seikkoja, joiden vuoksi remontti on pitkäkestoinen ja suuritöinen. Vesieristys on esimerkiksi erittäin tärkeä olla kunnossa, kun on kyse kylpyhuoneesta.

Putkiremontti tarkoittaa kodin vesi- ja viemärijohtojen uusimista ja kunnostusta. Putkiremontti on yleensä suuritöinen ja aikaavievä projekti. Se pitää sisällään käyttövesiputkien ja usein myös lämmitysputkien uusimisen. Putkiremontin aikana asunnossa ei ole lainkaan saatavilla vettä, joten se pakottaa asukkaan sopeutumaan uusiin olosuhteisiin ja keksimään vaihtoehtoisen ratkaisun kodin suihku- ja wc-tiloille. Putkiremontin yhteydessä toteutetaan usein myös kylpyhuoneremontti ja toisinpäin, koska näin saadaan kaikki kätevästi uusittua samalla kertaa.

Saunaremontti tehdään usein kylpyhuoneremonti yhteydessä, mutta sen voi tehdä myös yksinään. Se tehdään yleensä silloin, jos huoneistoon halutaan rakentaa sauna tai jos huoneistossa olevaa saunaa halutaan uusia ja kunnostaa. Saunaremontti yksinään on melko nopea ja pienitöinen, mutta putkiremontin yhteydessä se vie enemmän aikaa. Saunaremontissa uusitaan yleensä saunan pintamateriaalit lattiasta seiniin ja rakennetaan uudet lauteet ja asennetaan uusi kiuas. Saunaremontissa on huomioitava vesieristys, höyrysulku ja riittävä ilmanvaihto.

Asukkaan vastuu ilmoittaa remontista

Nykyään asukkaalla on velvollisuus ilmoittaa tulevasta remontista isännöitsijälle. Remontista täytyy ilmoittaa silloin, jos sen tekeminen voi vaikuttaa muiden asukkaiden elämään tai jos se vaikuttaa merkittävästi taloyhtiön suorittamiin huoltotoimenpiteisiin. Jos ei ole varma, mistä kannattaa ilmoittaa, selviää se helpoiten tarkimastalla asia suoraan isännöitsijältä.

Yleisissä asuintiloissa on ilmoitettava kantaviin väliseiniin tehtävistä muutoksista, sähkö- ja tietoliikenneseiniä sisältäviin seiniin tehtävistä muutoksista, parketin tai laminaatin asentamisesta, lattialaatoituksen asentamisesta, uuden märkätilan (suihku- ja wc-tilat, sauna) rakentamisesta ja uusista sähköasennuksista.

Pieniä remonttitöitä, kuten seinien tapetoiminen ja maalaminen, parketin tai laminaatin uusiminen, lattialistojen asentaminen, katon maalaus tai panelointi ja taulujen, lamppujen tai hyllyjen kiinnittäminen, ei tarvitse erikseen isännöitsijälle ilmoittaa.

Kodin muilla tiloilla, kuten keittiöllä ja kylpyhuoneella, on omat säännöt sille, mitkä työt pitää ilmoittaa ja mitkä ei. Pääasiassa kaikki putki- ja sähkötöitä vaativat remontit ilmoitetaan, kuten myös kaikki suuremmat korjaus- ja asennustyöt.

Remontin hinta ja kilpailutus

Kodin remontoiminen ei koskaan ole kovin edullista, jos tehdään vähänkään suurempia töitä. Pienet remonttityöt, jotka kykenee tekemään itse, ovat melko halpoja, koska niissä riittää, että ostaa tarvittavat välineet ja tekee työn.

Suurin osa kodin remonteista on kuitenkin sellaisia, mitä ei yksin tehdä. Remonttifirmaa valitessa kannattaa ottaa huomioon tehtävän työn laajuus ja siitä aiheutuvat mahdolliset kustannukset ja vertailla eri yritysten tarjoamia palveluita keskenään. Hintaan vaikuttavat tehdyn työn laajuus, siihen käytettävä aika ja materiaalit, sekä tarvittavien työmiesten määrä.

Vähänkään suuremmat remontit ovat helposti melko kalliita, koska pitävät sisällään niin monta eri työvaihetta. Tärkeää onkin saada remonttia tekevältä yritykseltä yksityiskohtainen remonttisuunnitelma, josta käy ilmi, missä aikataulussa remontti suoritetaan. Lisäksi yritykseltä tulee saada hinta-arvio, joka ei saa poiketa enemmän kuin 15% remontin lopullisesta hinnasta. Hyvä remonttiyritys sitoutuu myös ottamaan vastuun siitä, jos joku remontissa epäonnistuu tai jos remontti viivästyy.

Remontin kilpailutus on helppoa. Netissä on useita sivustoja, joille voi jättää ilmoituksen omasta tulossa olevasta remontista. Ilmoituksen näkevät useat paikalliset yritykset, jotka lähettävät asiakkaalle tarjouksen. Näin asiakas saa tarjouksen useasta paikasta ja pystyy vertailemaan remonttihintoja keskenään ja valitsemaan edullisimman vaihtoehdon.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys on kätevä apu, jos remonttikustannukset tuntuvat liian suurilta. Kotitalousvähennys tarkoittaa veroituksessa tehtävää vähennystä, jonka voi saada asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä. Se pienentää täyspäiväisenä maksettavien verojen määrää.

Kotitalousvähennykseen on oikeutettu sellainen henkilö, joka maksaa asunnossaan tehdystä remonttityöstä. Käytännössä siis kuka tahansa, joka palkkaa remonttiyrityksen tekemään kotinsa remontin, on oikeutettu saamaan kotitalousvähennyksen. Vähennys on aina henkilökohtainen, joten pariskunta voi saada asuntonsa remontista vähennystä yhteensä kummankin osapuolen vähennysten määrän.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia