Asuminen

Sähkösopimus: sähkön kilpailutus – Löydä halvin sähkön hinta

sahkon-hinta-sahkoverkko

Jokaisessa asunnossa on oltava voimassa oleva sähkösopimus, jonka mukaan sähkön jakelu ja hinnoittelu tapahtuvat. Sähköä tarjoavat lukuisat eri tahot, joten sähkövertailu ja hintojen seuranta kannattaa tehdä säännöllisesti, jotta löydettäisiin omiin tarpeisiin parhaiten sopiva sähkö. Sähkön hinta voi vaihdella merkittävästikin ja sähkön kilpailutus onkin oiva keino löytää halvin sähkö.

Sähkön kilpailutus

(kuva: Htm CC-BY-SA)

(kuva: Htm CC-BY-SA)

Sähköyhtiöitä on olemassa lukuisia ja näin ollen sopivan sähkön löytäminen voi tuntua haastavalta. Sähkön kilpailutus on fiksuin tapa löytää edullisin sähkö, joka vastaa parhaiten oman kodin ja arjen tarpeita. Nykyään kilpailutus on äärimmäisen helppoa, sillä netistä löytyy useita eri palveluita sen tekemiseen. Sähkön kilpailutus kannattaa tehdä aina, kun muutetaan uuteen asuntoon ja uusi sähkösopimus pitää tehdä. Myös vakituisesti jossain asunnossa asuvan kannattaa säännöllisesti kilpailuttaa sähkö ja näin ollen saada sille paras mahdollinen hinta.

Sähkön hintavertailu – työkalu

Tällä työkalulla sähkön hintavertailu onnistuu helposti. Sen avulla voit myös tehdä helposti sopimuksen parhaaseen hintaan sähkönmyyjien kanssa. Halvin sähkö löytyy syöttämällä vertailuun oma vuosikulutustaso, jotta voit verrata paljonko maksat sähköstä käyttämilläsi kWh tasoilla.

Sähkön hinnan vertailu netissä

Vertailutyökalumme on helpoin tapa vertailla sähkön hinta netissä.
Ylipään netissä toimivat palvelut ovat erinomainen tapa suorittaa sähkövertailu ja löytää halvin sähkö. Palvelut laskevat sähkön kulutustietojen mukaan parhaat vaihtoehdot ja sähkötarjoukset. Tarjouksia on usein olemassa jo valmiiksi eri sähköyhtiöiltä ja kilpailutuspalvelun avulla voidaan helposti valita itselle paras sähkötarjous. Sähkön kilpailutus netissä kannattaa, koska palvelut ovat maksuttomia ja antavat tärkeää tietoa sähkön hinnoista eri aikoina.

Energiavirasto tarjoaa myös sähkön kilpailutuksen osoitteessa sahkonhinta.fi, mutta sen kautta vertailu on hieman haastavampaa. Palvelun käyttäminen on sinäällään helppoa ja alkaa oman asuinpaikkakunnan postinumeron syöttämisellä. Tämän jälkeen valitaan alueen sähkönsiirtoyhtiöistä sopivin, jos useampi on tarjolla. Palvelu kysyy riittävän yksityiskohtaisesti tietoja kotitalouden sähkön käytöstä ja hakee sitten edullisimmat vaihtoehdot. On järkevää tehdä itse sähkösopimus sähkön kilpailutuspalvelun kuten Sähkömittari.fi kautta, jolloin saat vähintään yhtä hyvän tarjouksen kuin sähköyhtiön omilla sivuilla olisi tarjolla. Vaikka tiedot lomakkeeseen täytetään Sähkömittari -palvelussa, niin itse sopimus muodostuu aivan perinteiseen tapaan sähköyhtiön kanssa.

Sähkösopimus

Jokaisen kuluttajan on tehtävä sähkösopimus omaan asuntoonsa. Sähkönsiirtosopimus tehdään aina paikallisen siirtoyhtiön kanssa, mutta sähkönmyyntisopimuksen, eli sopimuksen sähköenergiasta voi tehdä haluamansa sähköyhtiön kanssa. Sähköyhtiöt tarjoavat yleensä erilaisia sähkösopimusvaihtoehtoja. Sähkösopimus voi olla jatkuva tai määräaikainen.

sahkon-hinta-tuulivoima

Jatkuva eli toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on voimassa niin kauan, kunnes se erikseen irtisanotaan. Tällöin sähkön hinta ei ole kiinteä, vaan saattaa muuttua sopimuksen aikana, kunhan myyjä ilmoittaa muutoksesta vähintään 30 päivää ennen. Kumpikin osapuoli voi irtisanoa sähkösopimuksen, kunhan sitä ennen on riittävän pitkä varoitusaika. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hyvä puoli on, että kuluttaja voi koska tahansa muuttaa sähkösopimustyyppiä tai vaihtaa sähköyhtiötä. Lisäksi kuluttaja hyötyy, jos sähkön hinta yhtäkkiä laskee merkittävästi. Huonona puolena puolestaan voidaan nähdä se, että sähkön hinta voi heitellä paljonkin, kun se ei ole kiinteä.

Määräaikainen eli kiinteä sähkösopimus on jatkuvan sopimuksen vastakohta. Määräaikaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta ei muutu siitä, miksi se on sopimuksessa määritelty. Määräaikaisen sopimuksen kesto on tyypillisesti 1-2 vuotta. Sopimusta ei voida irtisanoa kummankaan osapuolen toimesta ilman hyvää syytä. Jos kuluttaja muuttaa asunnosta toiseen, voi hän kuitenkin halutessaan irtisanoa määräaikaisen sähkösopimuksen. Määräaikainen sopimus on hyödyllinen, koska sähkön hintaan eivät vaikuta markkinahintojen muutokset, eikä kuluttajan näin ollen tarvitse seurata sähkön hinnan muutoksia. Huonona puolena voidaan nähdä se, että kuluttaja ei myöskään pääse hyötymään siitä, jos sähkön hinta yhtäkkiä laskeekin erityisen paljon.

Sähkötyyppejä on olemassa paljon erilaisia sähköyhtiöstä riippuen. Yleissähkö sopii useimpiin kotitalouksiin ja erilaisia yleissähköön perustuvia sähkösopimuksia tarjotaankin paljon. Yleissähkö on paras vaihtoehto, jos pääosa sähkön käytöstä ajoittuu päiväsaikaan. Yleissähkölle vastineeksi on olemassa Yösähkö tai Aikasähkö, jolloin vähintään puolet sähkön käytöstä ajoittuu yöaikaan. Yöllä sähkö on edullisempaa kuin päivällä. Tämä sähkötyyppi on erityisen kätevä niille, jotka käyttävät sähkölämmitystä.

Kausisähkö ottaa yösähkön tavoin huomioon sähkön hintojen erot eri ajankohtina. Sähkö on edullisempaa kesällä kuin talvella. Tämäkin vaihtoehto toimii parhaiten kotitalouksissa, joissa käytetään sähkölämmitystä. Usein saatavilla on myös tuntisähkö, joka on täysin sidoksissa sähkön markkinahintojen vaihteluun ja seuraa niitä. Sähkö voi siis olla parhaimmillaan todella edullista, kun taas välillä hinta voi nousta ikävän ylös.

Vihreä sähkö on varsinkin nykyään monien sähköyhtiöiden tarjoama sähkövaihtoehto. Tällöin sähkö on tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla, jotka saastuttavat mahdollisimman vähän. Tyypillisesti sähköyhtiöt tarjoavat sähköä, jotka on tuotettu mm. näillä energiamuodoilla: tuulivoima, vesivoima, maalämpö ja aurinkoenergia.

Löydä halvin sähkön hinta

Shoes in Wire

Halvin sähkön hinta löydetään parhaiten, kun tiedetään, miten paljon sähköä omassa taloudessa kuluu ja mistä kaikista tekijöistä sähkön hinta muodostuu. Kokonaishintaan vaikuttavat sähkön myyntihinta, sähkön siirtohinta ja verot. Sähkön myyntihinta ja siirtohinta muodostuvat molemmat kahdesta osasta. Niistä maksetaan kuukausittain kiinteä perusmaksu, sekä kulutusmaksu, joka määräytyy sen mukaan, paljonko sähköenergiaa kulutetaan.

Sähkön myyntihinta on se osa sähköstä, jonka kuluttaja pystyy kilpailuttamaan. Myyntihintaan vaikuttavat eniten ostokustannukset ja tuotantokustannukset. Tuotantokustannuksissa eniten vaikuttaa polttoaineen hinta. Pohjoismaissa sähkön ostohinta määräytyy sähköpörssissä Nord Poolissa. Tästä syystä esimerkiksi tuntisähköä käyttävä pysyy perillä sähkön hintamuutoksista, kun seuraa Nord Poolin markkinahintoja. Kokonaisuudessaan sähkön myyntihinta kattaa vain alle puolet koko sähkölaskusta.

Sähkön siirtohinta tarkoittaa sitä hintaa, mikä maksetaan sähkön tuomisesta sähköverkon kautta kotitalouksiin. Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa, koska siirtopalvelu on aina paikallisen sähköyhtiön tarjoama palvelu. Näin ollen sähkön hintaan vaikuttaa jonkin verran se, missä päin Suomea asuu. Sähkön siirron osuus sähkölaskusta kattaa suunnilleen yhtä suuren osan kuin ostetun sähköenergian osuus. Sähkön siirtohintaan vaikuttavat mm. sähköverkon rakentamiskulut, ylläpitokustannukset ja kantaverkon käytöstä maksettavat kustannukset.

Sähköverot muodostuvat sähkön kulutuksen mukaan. Verot maksetaan sekä sähköenergiasta että sähkön siirrosta. Sähkötuotteiden arvolisävero on aina sama 24% ja lisäksi sähkön siirtohintaan lisätään sähkövero, sekä huoltovarmuusmaksu.

Jotta löydetään halvin sähkön hinta, suoritetaan sähkön kilpailutus. Sähkön kilpailutus koskee vain sähkön myyntihintaa eli varsinaista sähköenergiaa, sillä siirtohintaan ja veroihin ei voi vaikuttaa. Halvin sähkön hinta löytyy, kun otetaan huomioon kaikki sähkön hintaan vaikuttavat tekijät ja niiden osuus varsinaisesta sähkölaskusta. Useilla paikkakunnilla sähkön siirto maksaa enemmän kuin toisilla, joten tällöin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota sähkön myyntihintaan ja valita edullisin vaihtoehto.

Löydä halvin sähkö tästä ja tee sopimus helposti parissa minuutissa >>

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia