Sisustaminen

Saunan sisustus -lisää väriä ja tunnelmaa

(Kuva: Thomas Wanhoff CC BY-SA 2.0)

Saunaan saa uutta ilmettä muuttamalla sen sisustusta. Saunan sisustus muuttuu uudeksi esimerkiksi värjäämällä saunan lauteet ja hankkimalla laadukkaat laudeliinat, löylykiulut ja saunakosmetiikan. Vielä ripaus saunatuoksua, vaikkapa uutuustuoksua kuten salmiakkia tai turkkilaisen saunan tuoksua kiukaalle ja nauttimaan.

Saunan värjäys

Mikäli saunan väri on kulahtanut, sen voi muuttaa helposti värjäämällä. Kalliiseen lauteiden vaihtamiseen ei tarvitse ryhtyä, koska sävyttävillä saunavahoilla värin vaihto onnistuu helposti. Viime aikojen trendivärin mustan lisäksi sävyvaihtoehtoja on esimerkiksi harmaa ja valkoinen. Myös helmiäissävyjä on saatavilla: hohdetta voi vielä korostaa valaistuksella. Vahat myös suojaavat lauteita. Ennen vahakäsittelyä sauna tulee pestä huolellisesti saunanpesuaineella. Vahakäsittelyn jälkeen sauna tulee usein myös esilämmittää ja tuulettaa hyvin ennen löylyjä.

Kiviseinää ja saunanhenkeä

Saunatyyny pitää rentoutumisesta huolen (Kuva: Thomas Wanhoff CC BY-SA 2.0)

Saunatyyny pitää rentoutumisesta huolen (Kuva: Thomas Wanhoff CC BY-SA 2.0)

Saunaan on saatavilla myös muunlaisia sisustusratkaisuja. Esimerkiksi valmiilla kiviseinä-elementeillä saa koristeltua kiukaan taustan tai vaikkapa tehtyä huomioseinän. Elementit voi laittaa suoraan saunapaneloinnin päälle. Myös perinteisemmät saunanhenget ja saunatontut sopivat varsinkin mökkisaunan tunnelmaan. Saunanhenki asetetaan kiukaan päälle ja kun siihen kaadetaan vettä, alkaa saunanhenki ”puhelemaan”. Tämän sanotaan tuottavan onnea niin saunojille kuin saunan ympäristöönkin.

Laudetyynyt, vastat ja lämpömittarit

Saunan lampunvarjostimella saa mukavan hämyisen tunnelman (Kuva: Serg CCC BY 2.0)

Saunan lampunvarjostimella saa mukavan hämyisen tunnelman (Kuva: Serg CCC BY 2.0)

Myös lämpömittarin voi valita saunan tyyliin sopivaksi. Saunoihin on saatavilla myös kosteusmittareita optimaalisesta ilmankosteudesta pitäville. Löylykiulun uusimisella saa myös uutta ilmettä saunaan. Nykyisin on saatavilla myös valaistuja kiuluja, jotka joko upotetaan lauteeseen tai asennetaan saunan päälle. Laudetyynyillä ja saunahatuilla saa rentoiluun uuden ulottuvuuden. Vasta kuuluu suomalaiseen saunaan, mutta perinteisen koivuvastan pariksi astetta eksoottisempaa tunnelmaa luomaan sopii vaikkapa eukalyptus-vasta.

Saunan valaistus ja äänentoisto

Saunaa rakentaessa valaistuksella ja saunakaiuttimilla saa lisätunnelmaa saunaan. LED-valonauhan epäsuora valo sopii hyvin hämyiseen tunnelmaan. Saunakaiuttimet ovat vedenpitävät ja niillä saa vaikkapa rentoutusmusiikin soimaan löylyn sihahduksien kaveriksi.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia