Remontointi

Seinäpaneeli – vaivatta uusi ilme kotiin

Tumma paneeli on tyylikäs valinta (Kuva: Texture X CC BY 2.0)

Jos kodin seinäpinnat kaipaavat uudistusta, on seinäpaneeli hyvä ratkaisu. Panelointi onnistuu perustyökaluilla, se on helppo ja nopea tapa uusia seinät ja vaihtoehtoja eri väreistä ja muodoista löytyy pilvin pimein.

Paneeli on hyvä valinta akustiikan ja sisäilman laadun kannalta. Puupinnan ansiosta paneloidussa tilassa ei kaiu ja akustiikka on parempi. Puu parantaa ilmanlaatua siten, että se sitoo kosteutta ja vapauttaa kosteuden takaisin, kun sisäilma kuivuu. Puu myös lämmittää talvella ja on viileä kesällä. Seinäpaneelit voi myös laittaa maalatun tai tapetoidun seinän päälle ilman sen kummempia alkukäsittelyjä.

Lukuisia sävyvaihtoehtoja

Vaalea paneeli perinteikkäälle (Kuva: Texture X CC BY 2.0)

Vaalea paneeli perinteikkäälle (Kuva: Texture X CC BY 2.0)

Monelle tulee ensimmäisenä mieleen paneelista kesämökki ja vaalea, vaakapaneloitu seinä. Paneeli on toki perinteikäs vaihtoehto seinän verhoiluun, mutta nykyään paneeleista löytyy vaihtoehtoja niin perinteiseen kuin moderniinkin makuun. Sisustuspaneeli on vaihtoehto perinteisen karttajalle. Sisustuspaneeleita löytyy vaaleasta tummaan ja joukossa on myös erikoissävyjä kuten vaikkapa helmiäisharmaa, joka kimmeltää ja muuttaa sävyään valaistuksen mukaan. Sävyn valinnassa kannattaa kuitenkin miettiä tilaa, sillä ahdas ja pieni tila vaikuttaa entistä pienemmältä tummin sävyin sisustamalla.

Hirsipaneeli vai jalopuupaneeli?

Perinteinen paneeli tehdään usein männystä, kuusesta tai tervalepästä, mutta myös jalopuut ovat enenevissä määrin paneelien materiaalina. Esimerkiksi saarni on tyylikäs vaihtoehto paneeliin.

Pystypaneeli vai sittekin vaakaan?

Puolipaneeli tuo kivaa tunnelmaa pieneen tilaan (Kuva: Brian Moloney CC BY 2.0)

Puolipaneeli tuo kivaa tunnelmaa pieneen tilaan (Kuva: Brian Moloney CC BY 2.0)

Paneelin ilmeeseen voi vaikuttaa myös sillä, laittaako paneelin vaaka- vai pystysuoraan vai vinottain. Vaakapaneeli madaltaa ja leventää korkeaa tilaa, pystypaneeli taas kaventaa ja nostaa korkeutta. Puolipaneeli antaa tilan tuntua, ja syvyyttä huoneeseen saa laittamalla päätyihin pystypaneelin ja sivuille vaakapaneelin.

Paneelin pintakäsittely ja kiinnitys

Paneeli voidaan pintakäsitellä, mikä suojaa puuta kulumista, tummumista, kastumista ja likaantumista vastaan. Pintakäsittelyllä voidaan myös muuttaa paneelin ilmettä uuteen suuntaan. Paneloinnissa kannattaa miettiä myös sitä, haluaako naulanpäät tai ruuvit näkyviin vai ei. Piilonaulaus on yksi tapa kiinnittää paneeli, missä puupintaa ei vahingoiteta.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia