Asuminen

Siivousvinkit – tehokas ja nopea siivoaminen

(Kuva: Kate Ter Haar CC BY 2.0)

Siivoaminen on monille pakollinen paha, vaikka osa siivoamisesta nauttiikin. Kätevät siivousvinkit auttavat siivoamaan tehokkaammin ja nopeammin niin, että aikaa jää enemmän muuhunkin – kuten siististä kodista nauttimiseen. Siivoamisesta voi myös oppia pitämään, kun muuttaa siivoustottumuksiaan ja hankkii kunnon siivoustarvikkeet.

Järjestys kunniaan

Koti on helpompi pitää siistinä siten, että pitää järjestystä yllä myös muina päivinä kuin siivouspäivinä. Kun jokaisella tavaralla on oma paikkansa, on kodin järjestystä helpompi pitää yllä. Mikäli tavarat eivät meinaa löytää paikkaansa, mieti onko sinulla liikaa tavaraa. Kun pitää tavaramäärän inhimillisenä, löytää jokainen esine oman paikkansa helpommin. Näin siivouspäivinä voi keskittyä itse siivoamiseen, eikä tavaroiden järjestelyyn.

Pullot palautukseen & kengät ojennukseen

(Kuva: Lory Lindner CC BY-SA 2.0)

(Kuva: Lory Lindner CC BY-SA 2.0)

Kotiin ei kerry likaa niin paljon, kun hankkii eteiseen kunnon kynnysmaton ja pitää kengät eteisessä. Myös kierrättettävät asiat, kuten vanhat lehdet ja palautuspullot jäävät helposti lojumaan lattioille ja pöydille – niistä eroon hankkiutuminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa lisää kodin siisteyttä.

Siivoa vähän, mutta usein

Siivoaminen on miellyttävämpää, kun siivoaa tasaisin väliajoin ja jakaa tehtäviä eri päiville. Mikäli on aina siivonnut ainoastaan suursiivouksia tekemällä, ei ihmekään, ettei imurin varteen tarttuminen kiinnosta. Tehokkain tapa pitää koti siistinä on siivota aiheutunut sotku samantien. Kun syntyneen tahran siivoaa heti, se ei odota siivouspäivänä pinttyneenä painajaisena.

Kun astiat tiskaa samantien tai tiskikoneen tyhjentää heti pesun jälkeen, ei keittiöön pääse syntymään kaaosta. Myös vessan lavuaarin pyyhkiminen heti kasvojen tai hampaiden pesun jälkeen pidentää siisteyttä kodissasi. Viikottainen supersiivous pysyy loitolla tai ainakin helpompana projektina, kun imuroi ja pyyhkii pölyjä muutaman minuutin kerrallaan, muutaman kerran viikossa.

Siivous sujumaan kunnon välineillä & asenteella

(Kuva: Judith Doyle CC BY-ND 2.0)

(Kuva: Judith Doyle CC BY-ND 2.0)

Kunnon siivousvälineet hankkimalla siivoaminen taas sujuu miellyttävämmin ja nopeammin. Jos imurinjohdon irroittelu ja kiinnittely kyllästyttää, hanki langaton imuri. Monet sanovat imuroivansa useammin langattoman imurin hankittuaan. Jos huonekalujen siirtely tuskastuttaa, laita esimerkiksi tuolin jalkojen alle huopapalat, niin ne liikkuvat helpommin & eivät naarmuta lattioita.

Avuksi voi ottaa myös psykologian: siivoamisen aikana voit viihdyttää itseäsi kuuntelemalla hyvää musiikkia ja ahkeroinnin jälkeen palkita itsesi esimerkiksi hyvällä ruoalla, kimpullisella lempikukkiasi tai jaksolla suosikkisarjaasi. Kun ehdollistat itsesi yhdistämään alitajunnassasi siivoamisen johonkin hyvään asiaan, sujuu seuraavat siivouskerrat helpommin.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia