Sisustaminen

Sisustus

sisustus-koti

Sisustaminen on tärkeä osa kodin viihtyvyyttä ja monet näkevätkin sen eteen paljon vaivaa. Sisustaminen kannattaa tehdä huone kerrallaan, mutta kuitenkin miettiä kodin yhteneväistä ilmettä jonkin verran. Sisustamiseen ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa, vaan kaikki sisustavat siten, minkä itse kokevat kaikkein tarpeellisimmaksi. Pyrkimys kuitenkin on, että sisustus olisi samaan aikaan sekä viihtyisä että käytännöllinen ja asunnossa asuvien henkilöiden mieleen. Löydät paljon vinkkejä sisustukseen ja sisustustavaraa edullisesti netistä eri verkkokaupoista.

Erilaisia tapettivaihtoehtoja kodin eri tiloihin

Satiinitapetti, Wallcover.com

Satiinitapetti, Wallcover.com

Monesti sisustuksen suunnittelu lähtee tapetoinnista. Tapetit vaikuttavat todella paljon huoneen yleisilmeeseen ja niillä pystyy luomaan erilaisia vaikutelmia. Tapetit saa hankittua pienellä vaivalla suoraan netistä. Jos mahdollista, kannattaa ensin tilata kotiin ilmainen mallipala, jonka avulla näkee, sopiiko haluttu tapetti juuri sinne, minne se on ajateltu.

Netistä tilattuna tapetit saa edullisemmin ja valikoima verkkokaupoissa on suurempi kuin liikkeissä. Tapettien valintaan vaikuttaa olennaisesti se tila, johon tapetti on tulossa. Lisäksi tapetteja on olemassa erilaisia, kuten paperitapetit, kuitutapetit ja vinyylitapetit. Keittiössä vinyylitapetti voi olla paras valinta, koska on helppo putsata, kun taas kuitutapetti on helpoin kiinnittää.

Tapeteilla pystyy helposti luomaan huoneisiin myös yksityiskohtia. Esimerkiksi yhden seinän tapetoiminen eri värillä tai kuosilla tekee jo paljon, jos muut seinät ovat valkoiset. Netistä löydät helposti kaikenlaiset erikoistapetit, kuten kohokuvio- tai metallinhohtoiset tapetit, sekä upeat kuvatapetit, jolloin tapetit on tehty aidoista valokuvista.

Sisustustarroilla uutta ilmettä helposti

Seinätarra tekstillä, Walldecor.fi

Seinätarra tekstillä, Walldecor.fi

Tapetoinnille yksinkertaisempi ja edullisempi vaihtoehto ovat erilaiset sisustustarrat. Sisustustarrat ovat nousseet viime aikoina suureen suosioon, koska ovat niin helppokäyttöisiä. Niillä saa lisättyä sisustukseen yksityiskohtia ja luotua omaa persoonallista tyyliä. Netissä on lukuisia sisustustarroja myyviä verkkokauppoja, joiden valikoimista löytyvät kaikenlaiset tarrat kodin jokaiseen tilaan ja monenlaiseen makuun.

Sisustustarrat tarkoittavat yleisimmin seiniin kiinnitettäviä suurehkoja tarroja, joissa esiintyvät erilaiset sitaatit, sananlaskut ja muut tekstit. Ne voivat olla tekstien lisäksi myös erilaisia kuvia useasta eri aihepiiristä. Seinätarrojen lisäksi on olemassa myös ikkunatarroja, peilitarroja ja ulos laitettavia sisustustarroja. Pienet sisustustarrat voit kätevästi kiinnittää erilaisiin esineisiin, kuten keittiön purkkeihin ja laatikoihin.

Verhot luovat tehokkaasti tunnelmaa

Pienet asiat tekevät yleensä todella paljon, kun puhutaan sisustamisesta. Kodin tekstiileillä saa uutta ilmettä aikaan nopeasti ja pienellä vaivalla. Yksi tärkeimmistä kodin tunnelman luojista ovat verhot. Verhoja on olemassa paljon erilaisia ja kannattaakin aina huonekohtaisesti miettiä, millaiset verhot sopivat parhaiten. Myös ikkunan mallilla ja koolla on vaikutusta siihen, millaiset verhot valitaan. Yleisimmin käytössä ovat erilaiset sivuverhot, jotka ovat monikäyttöiset ja sopivat monenlaisiin tiloihin ja ikkunoihin. Niiden lisäksi on olemassa paneeliverhot ja verhokapat, sekä erilaiset rullaverhot ja pimennysverhot.

Vallila Laulu-verho, Stockmann

Vallila Laulu-verho, Stockmann

Verhojen materiaali, koko, väri ja malli vaikuttavat huoneen yleisilmeeseen. Esimerkiksi keittiössä toimivat yleensä parhaiten vaaleat verhot, koska huoneen halutaan olevan valoisa. Olohuoneessa tummat ja raskaat verhot luovat arvokkaan ja majesteettisen vaikutelman, kun taas vaaleat ja pirteän väriset verhot toimivat raikkaana kontrastina isoille huonekaluille.

Verhojen tilaaminen netistä on yksinkertaista ja nopeaa. Saat helposti kaikki suosikkiverhot suoraan verkkokaupoista ja säästät kustannuksissa. Jos innostut itse tekemään verhot, voit myös tilata erilaiset verhokankaat, jolloin sinulla on käytössäsi vieläkin laajempi valikoima erilaisia vaihtoehtoja.

Huonekalut määrittelevät huoneen tyylin ja käyttötarkoituksen

Stig A hylly, Huippukaluste.fi

Stig A hylly, Huippukaluste.fi

Sisustus ei ole mitään ilman kunnon huonekaluja. Huonekalujen valinta riippuu paljon siitä, minkä kokoiseen huoneeseen niitä ollaan laittamassa ja mikä huone on kyseessä. Huonekalut ovat yleensä kaikkein kallein osa sisustusta, varsinkin jos seinien tapetointi on jo suoritettu tai sitä ei tehdä ollenkaan.

Edullisemmin huonekalut saa tilattua suoraan netistä eri verkkokaupoista. Valikoima on laajempi kuin huonekaluliikkeissä ja kaikki verkkokaupat tarjoavat kotiinkuljetuksen, joten ei tarvitse murehtia, miten raskaat sohvat, hyllyt ja sängyt saa kuljetettua kotiin. Netistä löydät myös eri suunittelijoiden tekemät design-huonekalut, joita voisi muuten olla vaikea saada Suomesta. Huonekalujen laatuun kannattaa panostaa, koska niiden halutaan kestävän useita vuosia.

Huonekalut määrittelevät yleensä pitkälti sen, miten huone sisustetaan loppuun ja minkä tyylistä ratkaisua etsitään. Antiikkihuonekalut luovat aivan erilaisen vaikutelman kuin esimerkiksi modernit mustat tai valkoiset kalusteet.

Lastenhuoneessa käytännöllisyys ja viihtyvyys ovat tärkeitä

Hello Kitty -säilytyslaatikko, Lekmer

Hello Kitty -säilytyslaatikko, Lekmer

Lastenhuoneen sisustus riippuu yleensä paljon siitä, minkä ikäinen lapsi on kysessä ja onko hän tyttö vai poika. Sisustuksessa pyritään siihen, että lapsi viihtyisi huoneessa ja haluaisi myös viettää siellä aikaa. Kuitenkin lastenhuoneen sisustuksen täytyy olla käytännöllinen, sillä varsinkin leikki-ikäisillä lapsilla on paljon leluja ja muuta tavaraa ja niiden järjestyksessä pitäminen voi olla vaikeaa. Oikeanlaisten säilytysratkaisujen löytäminen on olennainen osa lastenhuoneen sisustusta.

Lastenhuoneen sisustuksen päättää yleensä lopulta vanhempi, mutta lapsen mielipiteellä on kuitenkin merkitystä. Siksi kannattaakin panostaa erityisesti värimaailmaan ja erilaisiin lasta miellyttäviin asioihin. Lastenhuoneen sisustuksella voi myös opettaa ja aktivoida pientä lasta.

Olohuone on koko perheen yhteinen tila

Sohva, Laulumaa

Sohva, Laulumaa

Olohuone on yksi kodin tärkeimmistä huoneista, koska se on yleinen oleskelutila ja paikka, jossa yleensä vietetään aikaa koko perheen voimin. Olohuoneen halutaan olevan viihtyisä paikka, jossa voi rentoutua. Koska olohuoneen kalusteet ovat perinteisesti suuria, asettaa pienempi tila helposti omat haasteensa. Olohuonetta sisustaessa pitääkin ottaa huomioon mm. pistokepaikat, koska viihdelaitteet pitää sijoittaa niiden mukaan ja se vaikuttaa puolestaan esim. tv-tason ja sohvan kokoon ja sijaintiin.

Olohuoneen sisustuksessa voi käyttää paljon mielikuvitusta ja pienillä asioilla saa tehtyä suuriakin muutoksia tunnelmaan ja yleisilmeeseen. Siksi tekstiileillä ja pienillä koriste-esineillä, sekä tauluilla ja mahdollisilla seinätarroilla onkin merkittävä rooli olohuonetta sisustaessa. Kannattaa myös kiinnittää erityistä huomiota valaistukseen ja hyödyntää kaikki luonnonvalo, joka ikkunoista tulee.

Keittiössä yksinkertainen on kaunista

Keittiön sisustuksessa eniten merkitsee tilan hyödyllinen käyttäminen ja yleinen viihtyvyys. Keittiössä vietetään normaalisti paljon aikaa ja tärkeää on, että siellä pystyy rauhassa laittamaan ruokaa ja suorittamaan muita toimia. Keittiön sisustuksen on siis oltava erityisen käytännöllinen.

Ruokapöytä, Laulumaa

Ruokapöytä, Laulumaa

Käytännöllisyyttä lisätään korostamalla keittiön valoisuutta ja hankkimalla asianmukainen valaistus työtasojen yläpuolelle. Keittiössä ei yleensä ole muita merkittäviä huonekaluja kuin ruokapöytä ja tuolit. Niiden valinnassa kannattaa ottaa huomioon käytössä oleva tila ja keittiön yleinen tyyli. Yleensä vaalea keittiö on valoisa, joten vaaleiden värien ja pintojen suosiminen voi auttaa valaistuksen lisäämisessä ja tilaan saadaan näin enemmän avaruutta.

Keittiön viihtyvyyteen voi vaikuttaa helposti, kun yhtenäistää asioita. Esimerkiksi hankkimalla toisiinsa sopivia esineitä ja tekstiilejä, sekä hyödyntämällä tehokkaasti erilaisia purkkeja ja laatikoita saa paljon järjestelmällisemmän keittiön ja työskentely siellä helpottuu. Yksinkertaiseen keittiöön voi tuoda lisäsäväystä pienillä yksityiskohdilla.

Makuuhuoneen sisustus – levon ja uudistumisen ehdoilla

Makuuhuone on nimensä mukaisesti ennen kaikkea rauhoittumiseen ja lepäämiseen tarkoitettu huone. Pienissä asunnoissa makuuhuoneeseen voi toki lisätä myös työnurkkauksen tarvittaessa, mutta makuuhuoneen materiaali-, valaistus- ja huonekaluvalinnoissa kannattaa panostaa siihen, että huone ei ole liian levoton. Siisteydestä huolehtiminen on myös tärkeää optimaalisten unien takia.

Kylpyhuoneessa valaistus ja pienet yksityiskohdat ratkaisevat

Kylpyhuone on yksi kodin haastavimmista tiloista sisustaa. Monet kylpyhuoneet ovat ahtaita ja on otettava huomioon, että vesikalusteita ei voi siirtää, ellei sitten tee suurempaa remonttia. Kylpyhuoneen sisustuksen avaintekijä onkin tehokkaasti hyödynnetty tila. Säilytysratkaisut on mietittävä tarkasti ja kolot ja nurkat käytettävä hyödyksi.

Kylpyhuoneissa ei aina ole ikkunoita, joten valaistukseen ja avaramman tilan tuntuun kannattaa panostaa. Peilit ja erilaiset vaaleat pinnat tekevät kylpyhuoneesta helposti suuremman näköisen. Lisäksi esineillä, kuten pyyhkeillä, purkeilla ja laatikoilla saa helposti esteettisemmän ja samalla käytännöllisen lopputuloksen.

Saippuapumppu, Room21

Saippuapumppu, Room21

Eteinen on kodin käyntikortti

Eteisen sisustamisessa korostuu valaistuksen ja toimivien säilytysratkaisujen tärkeys. Pienestäkin eteisestä saa tilaihmeen oikealla suunnittelulla. Eteisen sisustukseen kannattaa panostaa, koska se kertoo myös muusta asunnosta ja sen asukkaista.

Pieneenkin asuntoon mahtuu paljon

Pienikin asunto saa tilan tuntua kun kiinnittää huomiota materiaaleihin ja käyttää päätään esimerkiksi säilytysratkaisuissa. Kaikki pinnat kannattaa ottaa käyttöön. Isompaan asuntoon ei ole pakko muuttaa, mikäli kokeilee erilaisia tilansäästämisratkaisuja.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia