Sisustaminen

Skandinaavinen sisustus – selkeitä linjoja, vaaleita pintoja

(Kuva: Mikhail Golub CC BY 2.0)

Skandinaavinen sisustus on selkeää, jossain määrin jopa minimalistista. Vaaleat ja hillityt värit, luonnonvalo sekä pohjoismaisen ja suomalaisen designin käyttö sopii skandinaaviseen kotiin. Myös luonnonläheisyys ja erilaisten kontrastien käyttö niin materiaaleissa kuin väreissäkin on pohjoismaalaisen sisustuksen tukipilareita. Tässä artikkelissa tutkitaan lähemmin skandinaavista sisustustyyliä.

Vaaleat värit & luonnonvalo

Luonnonvalo päästetään oikeuksiinsa korostamalla sitä vaaleilla väreillä. Skandikoditkin ovat myös värikkäitä, mutta usein kodin suuret pinnat pidetään vaaleina. Vaalea puulattia on pohjoismaalaisinta tunnelmaa omimmillaan, yhdistäen luonnonmateriaalin ja vaalean sävyn. Vaaleat pinnat auttavat valoa pääsemään asuntoon myös pitkän talven ja syksyn aikana.

Selkeälinjaisuus & vähäeleisyys

Luonnonmateriaali ja toiminnallisuus näkyy pienissäkin yksityiskohdissa (Kuva: Elin B CC BY 2.0)

Luonnonmateriaali ja toiminnallisuus näkyy pienissäkin yksityiskohdissa (Kuva: Elin B CC BY 2.0)

Less is more -iskulause sopii pohjoismaalaiseen kotiin. Skandikodit eivät ole täynnä pieniä koriste-esineitä vaan esillä olevat tavarat ovat tarkkaan harkittuja. Sama pätee myös pohjoismaalaiseen ja suomalaiseen muotoiluun. Muodot ovat selkeitä, antaen tilaa esineen käyttötarkoitukselle. Toiminnallisuus näkyy esimerkiksi huonekaluissa ja valaisimissa.

Luonnonmateriaalit

Luonnonmateriaalit näkyvät paitsi lattiassa ja muissa kodin pääpinnoissa, mutta myös tekstiileissä. Pellava, puuvilla, villa ja hamppu tuovat mukavaa pehmeyttä ja luonnonläheisyyttä sisustukseen. Myös nahka eri sävyissään on hyvä valinta. Puu on yleisin huonekalujen ja muiden sisustuselementtien rakennusmateriaali. Erityisesti koivu on pohjoismaalainen valinta vaaleutensa vuoksi.

Klassikot

Skandikodeissa vilahtelee klassikkosuunnittelijoiden tuotoksia. Valaisimet, astiat ja huonekalut ovat yleisimpiä tapoja hankkia kotiin klassista skandinaavista muotoilua. Astiakaapissa majailee Iittalaa, tuoli on Artekin ja pöydällä komeilee Savoy-maljakko.

Kontrastit

Kontrastien käyttö sopii skandikodin vaaleuteen. Tummat, rauhalliset sävyt siellä täällä vaaleuteen yhdistettynä sekä luonnonmateriaalien parina käytetyt metalli ja lasi rikkovat sopivasti harmoniaa. Myös klassikkosuunnittelijoiden, kuten Eero Aarnion ja Alvar Aallon kädenjälki yhdistettynä nuorten suunnittelijoiden tuotoksiin tuo kotiin sopivaa särmää.

Matot mummolatyyliin

Vaalea yleisilme maustettuna väreillä luo pohjoismaalaista tunnelmaa (Kuva: Ella's Kitchen Company Limited CC BY 2.0)

Vaalea yleisilme maustettuna väreillä luo pohjoismaalaista tunnelmaa (Kuva: Ella’s Kitchen Company Limited
CC BY 2.0)

Vanha kunnon ryijymatto tai räsymatto sopii muuten moderniin tyyliin. Kodikasta ja lämminhenkistä tunnelmaa tuovat matot myös lämmittävät varpaita pitkän talven aikana. Matto toimii väripilkkuna muuten vaaleasävyisessä kodissa – ja jälleen kerran – on luomassa kontrastia skandikotiin.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia