Asunnot

Talopaketti – avaimet käteen vai peruspaketti?

(Kuva: Moyan Brenn CC BY 2.0)

Talopaketti on yhä suositumpi tapa hankkia itselleen omakotitalo. Valmistalo on kätevä tapa saada katto pään päälle, mutta on talopaketeissa on eroja. Talopaketti avaimet käteen -paketti ei ole ainoa vaihtoehto. Kilpailutus on myös erittäin tärkeää, koska sillä voi säästää sekä aikaa, rahaa että hermoja.

Kilpailutus hinnoille ja toimitussisällöille

Talopakettia hankkiessa ei voi kyllin korostaa eri talotehtaiden ja mahdollisten rakennusyritysten kilpailutusta. Talotehdas vastaa talon asentamisesta, mikäli se kuuluu toimitukseen eikä siitä tehdä erillistä sopimusta. Muussa tapauksessa paketin ostaja hankkii myös urakoitsijayrityksen itselleen. Talopaketteja kilpailuttaessa kannattaa katsoa hinnan lisäksi myös siihen, mitä on ostamassa. Talotehtaat myyvät erilaisilla valmiusvaihtoehdoilla olevia paketteja. Avaimet käteen -vaihtoehdon lisäksi on olemassa esimerkiksi kuten suojaan sateelta -toimituksia ja peruspaketteja.

Talopaketin kilpailuttaminen

(Kuva: Linus Bohman CC BY 2.0)

(Kuva: Linus Bohman CC BY 2.0)

Talopaketin kilpailutus vie aikaa mutta on sen arvoista. Helpoin tapa saada eri vaihtoehdot samalle viivalle on valmiin pohjapiirroksen toimittaminen kilpailutettaville yrityksille. Muuten eri pakettien viidakossa risteillessään voi olla aika pian ulalla. Kannattaa tutkailla eri tarjouksissa ainakin hintaa, materiaaleja ja toimituksen kattavuutta. Valmis pohjapiirros voi olla omiin luonnoksien perusteella tehtävä tai sitten esimerkiksi valmispakettien joukosta sopivin. Usein pohjapiirroksista ei kuitenkaan löydy välttämättä juuri täsmälleen omiin tarpeisiin – tai tontin vaatimuksiin – sopivaa piirrosta, minkä vuoksi muutoksia tarvitaan.

Aikataulut ja kustannusarviot

Talopakettia hankkiessaan kannattaa tehdä mahdollisimman tarkka aikataulusuunnitelma ja kustannusarvio. Erilaisista laskentaohjelmista on apua, mutta niilläkään ei välttämättä saa täysin tarkkaa summaa. Avaimet käteen -vaihtoehto on toki yksinkertaisin, koska siinä tietää kustannukset ja valmistumisaikataulun etukäteen. Usein siihenkin tosin tulee päälle viemäri- ja sähköliittymät ja perustusten tekemiset.

Talopaketin kaikki kulut

Omakotitalon hinta koostuu siis talopaketin lisäksi tontin ostamisesta tai vuokraamisesta, rakennuslupakustannuksista, rakennustyön ja tarvikkeiden kustannuksista ja liittymismaksuista esimerkiksi sähköverkkoon liityttäessä. Perustalopaketin hinnan kertomalla kolmella tai neljällä saa kokonaiskustannusarvion.
Suosituimpia talopakettien tarjoajia ovat Kastelli, Jukkatalo, Kannustalo sekä hirsitalosta haaveilevalle Kontio.

Muista kilpailuttaa rakennusfirmat (Kuva: Angie Harms CC BY-ND 2.0)

Muista kilpailuttaa rakennusfirmat (Kuva: Angie Harms CC BY-ND 2.0)

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia