Asuminen

Terassin rakennus – lisähuone kesäkotiin

(Kuva: Chun Kit To CC BY-SA 2.0)

Mikä olisikaan ihanampaa kuin kuumana kesäpäivänä viettää aikaa ikiomalla terassilla? Terassi on ihana kesäinen olohuone niin pienellä kuin suurellakin pihalla. Tuumasta toimeen: terassin rakentaminen onnistuu aloittelijaltakin hyvillä ohjeilla ja vinkeillä.

Ennen terassitarpeiden ostoa kannattaa tarkistaa, tarvitseeko terassi rakennusluvan. Usein talon yhteyteen rakennettava terassiin ei lupaa yleensä tarvitse, mutta varminta on tarkistaa tilanne. Terassi kannattaa yleensä rakentaa tuulettuvaksi rakenteeltaan, mutta maavarainenkin terassi on mahdollista tehdä.

Terassin rakentaminen: perustukset

Terassin paikka kannattaa valita auringon paistamissuunnan mukaan. Terassin teko alkaa perustuksien luomisesta. Mikäli terassi on pieni eikä maa roudi sen alla, voi terassin tehdä ilman betonivalettua pohjaa. Mikäli maapohja routii tai on pehmeää, kannattaa perustuksien tekoon pyytää apua ammattilaiselta. Mikäli betonia ei tarvitse, aloitetaan urakka tasoittamalla maa ja levittämällä sille kerros hiekkaa, sepeliä tai soraa. Terassin puumateriaalin pitää kestää säänvaihtelut, joten kannattaa valita paine- tai lämpökyllästettyä puuta materiaaliksi.

Perustuksiin tarvitaan kevytsoraharkkoja, soraa ja kattohuopaa. Pohjalle laitetaan kattohuopaa ja kevytsoraharkot. Harkkojen alta kaivetaan vielä maata pois, jonka tilalle laitetaan soraa ja tiivistetään tärylevyllä, jotta kosteus ei pääse nousemaan harkon kautta runkopuihin.

Terassin runko

Muista valita säänkestävät puut terassiin (Kuva: Jan-Erik Finnberg CC BY 2.0)

Muista valita säänkestävät puut terassiin (Kuva: Jan-Erik Finnberg CC BY 2.0)


Runko tehdään myös säänkestävästä puusta. Rungon ulkokehän puut asetetaan paikoilleen ja naulataan kiinni. Puutavara voi olla leveydeltään esimerkiksi 150 mm ja paksuudeltaan 50 mm. Rungon välipalkkien paikat laitetaan tasaisin välein, piirretään merkit ja kiinnitetään.

Terassin kansi

Kansilaudat kiinnitetään rungon päälle haponkestävillä tai ruostumattomilla nauloilla. Lautojen väliin jätetään pieni rako, noin viisi millimetriä. Kaikkien lautojen päät hiotaan. Terassin aidan voi ostaa valmiina aitaelementtinä tai tehdä itse. Aidan kaiteen puutavara on leveydeltään 95 mm ja paksuudeltaan 28 mm. Pystykaide taas on leveydeltään samoin 95 mm ja paksuudeltaan 45 mm. Pystykaide kannattaa kiinnittää kolmella ruuvilla, jotta se pysyy varmasti.

Terassille mars!

Kukat nauttivat ulkosalla olosta (Kuva: lil'bear CC BY 2.0)

Kukat nauttivat ulkosalla olosta (Kuva: lil’bear CC BY 2.0)


Sitten vain sopivat terassikalusteet uudelle terassille ja nauttimaan kesästä. Terassilämmitin on oiva apuväline, mikäli haluaa pidentää terassin käyttöaikaa myöhään syksyyn asti.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia