Sisustaminen

Työhuoneen sisustus – toimiston sisustaminen viihtyisäksi

Järjestys lisää viihtyvyyttä (Kuva: Sean MacEntee CC BY 2.0)

Työhuone sopii niin etätyön tekoon, opiskeluun kuin askarteluunkin sopivalla sisustuksella. Järjestys, ergonomia ja valaistus ovat tärkeimmät muistettavat asiat toimistoa sisustaessa. Kotitoimisto muuntuu viihtyisäksi kiinnittämällä huomiota myös värimaailmaan.

Työhuoneen perusteet: Työpöytä ja -tuoli

Kaikki alkaa työpöydän ja -tuolin valinnasta. Mikäli työpöydälle tarvitsee tilaa tietokoneen lisäksi myös käsinkirjoittamiseen tai vaikkapa askarteluun, kannattaa perinteisen työpöydän hankinnan sijaan miettiä esimerkiksi L-kirjaimen muotoisen pöydän hankintaa, jolloin toinen pöydän ”siipi” on varattu tietokoneelle ja toinen käsinkirjoittamiselle.

Hyvä työergonomia kunniaan

Työpöydän ja -tuolin valinnassa tulee kiinnittää huomiota hyvään työergonomiaan. Niska ja hartiat kiittävät, kun työasento on kunnossa. Kyynärvarsien tulee olla joko pöydällä tai tuolin käsinojilla, jotta hartiat pysyvät rentona. Tietokoneen näytön tulee olla edessä, katseen vaakatason alapuolella. Tuolin tulee tukea ristiselkää, jalkojen olla maassa tai jalkatuella.

Riviin – järjesty!

Koristeellinen ja runsaskin voi olla järjestyksessä (Kuva: burrs&berries CC BY-ND 2.0)

Koristeellinen ja runsaskin voi olla järjestyksessä (Kuva: burrs&berries CC BY-ND 2.0)


Järjestys pitää mielen virkeänä ja keskittyneempänä työhön, kun sekasotku ei vie huomiota pois työstä eikä tarvittavia tavaroita ja papereita tarvitse etsiä kaaoksen keskeltä. Irtopaperit kuuluu mappeihin pöydiltä ajelehtimasta, kirjat kirjahyllyyn. Säännöllisin väliajoin kannattaa käydä paperit ja kirjat läpi ja kierrättää tarpeettomat tapaukset. Mikäli kirjarivit kaatuilevat, kannattaa hankkia kirjatuki. Kynille voi hankkia oman telineen ja pikkutavaroille säilytysrasioita.

Harmoniaa yhteisestä värimaailmasta

Tärkeintä on saada turhat tavarat ja paperit pois lojumasta. Osan tavaroista voi säilöä myös ovellisten kaappien tai laatikoiden kätköihin, mikä rauhottaa työympäristöä sekä suojaa tavaroita pölyltä. Säilytystavaroiden tulee olla samaa sarjaa tai sävymaailmaa, niin yleisilme pysyy harmonisena. Toimistossa on hyvä olla myös paperiroskis, niin roskia ei tarvitse kuljetella toisiin huoneisiin tai tiloihin päivän aikana.

Värit, valaistus ja äänieristys kuntoon

Työhuoneen tunnelmaan, valaistukseen ja äänieristykseen kannattaa myös panostaa. Jos mahdollista, työhuoneen seiniä voi vahvistaa melun minimoimiseksi. Väreillä voi luoda erilaisia tunnelmia: ruskea, vihreä ja harmaa luovat turvallisen ja rauhallisen tunnelman, oranssi taas piristää mieltä. Viherkasveilla saa tilaan viihtyisyyttä. Ne myös puhdistavat ilmaa. Myös riittävä valaistus on tärkeä asia: tarpeeksi kirkas yleisvalaistus ja kohdevalaistus, esimerkiksi pöytälamppu, maksaa itsensä takaisin viihtyvyyden muodossa.

Työhuoneen siistinä pito

Kun työhuone on kunnossa, voi keskittyä ylläpitämään sen siisteyttä. Kirjahylly kannattaa imuroida vaikkapa viikkosiivouksen yhteydessä ja pyyhkiä kunnolla pölystä kerran vuodessa. Myös tietokone kannattaa suursiivota aika ajoin: turhat tiedostot pois. Konekin toimii sutjakammin & järjestelmällisyyden avulla tarvittavat tiedot löytää nopeammin koneen uumenista. Tietokoneen siistimiseen ulkoapäin sopii hyvin mikrokuituliina. Myös koneen ulkokuoret kannattaa irrottaa välillä ja imuroida tuulettimet sekä kotelon sisäosat varovasti.

Värikkäät yksityiskohdat ja harmoninen tausta luovat dynaamisen työympäristön (Kuva: Nick Keppol CC BY 2.0)

Värikkäät yksityiskohdat ja harmoninen tausta luovat dynaamisen työympäristön (Kuva: Nick Keppol CC BY 2.0)

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia