Sisustaminen

Hyvä tyyny: sijoitus, joka kannattaa

(Kuva: Wicker Paradise CC BY 2.0)

Hyvä tyyny on tärkeä satsaus, sillä se tukee niin päätä kuin niskaakin. Oikeanlainen tyyny vaikuttaa myös unenlaatuun: hyvällä tyynyllä nukkuukin paremmin kuin aikansa eläneellä muinaistyynyllä. Tyynyä valitessa kannattaa ottaa huomioon juuri omat mieltymykset ja tarpeet. Nukutko parhaiten korkealla untuvatyynyllä, vai miellyttääkö sinua eniten matala, ergonominen tyyny?

Mikäli niska joutuu yöllä rasitukselle, voivat nivelsiteet venyä, niskan nikamien pikkunivelet jopa lukkiutua ja niskan lihasten pituuskin muuttua. Niskakivut säteilevät helposti päähän ja hartioihin. Hyvä tyyny auttaa niskavaivoissa ja on välttämätön varsinkin istumatyötä tekeville.

Tyyny kyljellään nukkuville

(Kuva: meaduva CC BY-ND 2.0)

(Kuva: meaduva CC BY-ND 2.0)

Tyynyä valitessa kannattaa pohtia nukkuma-asentoasi. Varsinkin paljon kyljellään nukkuvalle on korkea tyyny yleensä parempi vaihtoehto. Mikäli joudut laittamaan käden tyynyn alle nukkuessasi, on tyynysi todennäköisesti liian matala. Korkea tyyny pitää niskan suorassa asennossa, eikä päästä päätä retkahtamaan epäluonnolliseen asentoon. Kyljellään nukkujan valinta on siis korkea tyyny, jonka täyte on sopivan kiinteää, jotta se ei päästä päätä vajomaan liikaa.

Tyyny selällään nukkuville

Eniten selällään nukkuvien tyynyt voivat olla matalempia. Tyynyn tulisi kuitenkin tukea etenkin kaularangan aluetta niin, että kaularangan luonnollinen notko säilyy. Oikea valinta voisi olla erikoismuotoiltu, luonnonlateksista tai vaahtomuovista tehty tyyny, sillä ne tukevat niskaa ja kaularankaa hyvin selällään nukkuessa.

Tyyny mahallaan nukkuville

TEMPUR Millennium -tyyny sopii niin kyljellään kuin selälläänkin nukkuville (Kuva: Kazuhiro Keino CC BY 2.0)

TEMPUR Millennium -tyyny sopii niin kyljellään kuin selälläänkin nukkuville (Kuva: Kazuhiro Keino CC BY 2.0)

Mahallaan nukkuville tulee ensimmäisenä sanoa, että älä tee niin. Kaularanka kiertyy kyseisessä asennossa liikaa ja hermot joutuvat puristuksiin & venyvät. Mikäli muuten nukkuminen on kuitenkin mahdotonta, kannattaa tyynyksi valita mahdollisimman pehmeä ja matala tyyny.

Tyyny asentoaan vaihtaville

Mikäli vaihdat asentoasi yhtä mittaa yön aikana tai et osaa sanoa, nukutko mieluummin kyljelläsi vai selälläsi, kannattaa valita tyyny joka pysyy menossasi mukana. Muotoillut terveystyynyt ovat omiaan eri nukkumisasennoissa viihtyville. Muotoiltujen tyynyjen klassikkomerkki on todennäköisesti TEMPUR, jonka valikoimasta löytää muotoillut tyynyt niin selällään kuin kyljelläänkin nukkuville. TEMPUR-tyynyjen laadukkuus liittyy niiden ainutlaatuiseen täytteeseen, joka reagoi nukkujan lämpöön. Täyte muotoutuu pään ja niskan mukaan, jokaiselle sopivaksi.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia