Asuminen

Yrttien kasvatus – mausteita omasta takaa

(Kuva: Suzette - www.suzette.nu CC BY 2.0)

Yrtit tuovat kivoja vivahteita kesäkeittiöön. Yrttien kasvatus sisällä onnistuu, kunhan valitaan tarpeeksi valoisa paikka kasveille. Yrttien kasvatus parvekkeella on mahdollista myös, kunhan kasveja ei pääse kiusaamaan kova tuuli tai liian paahtava aurinko. Seuraavilla vinkeillä saat yrttitarhasi kukoistamaan.

Yrttien kasvatus: yleisohjeita

Yrttejä tulee kastella tarpeeksi, aina kun multa on pinnalta kuivaa. Paras kasteluaika on heti aamusta ja mikäli haluaa hemmotella yrttejään, voi niitä suihkia sumutepullolla. Yrtit tarvitsevat valoa viidestä kuuteen tuntia päivässä. Kasvit tarvitsevat ravinteikkaan maaperän. Lannoittamalla koko kasvukauden ajan (kolmeviikkoisesta alkaen) esimerkiksi kanankakalla tai merileväliuoksella saat yrttisi voimaan hyvin. Yrttejä tulee myös saksia säännöllisesti latvasta, eli latvoa.

Yrttien kasvatus siemenestä

Minttu sopii etenkin lampaan kanssa ja teehen (Kuva: F_A CC BY 2.0)

Minttu sopii etenkin lampaan kanssa ja teehen (Kuva: F_A CC BY 2.0)

Siemenistä asti kasvattaminen on edullisempaa kuin valmiiden taimien ostaminen. Lisäksi pääsee testaamaan omia puutarhurin taitojaan ja parhaimmillaan oppimaan uutta. Siemenet laitetaan esimerkiksi viilipurkkiin tai muuhun astiaan, johon saa tehtyä reikiä liiallisen kosteuden valumiseksi ulos. Siementen päälle laitetaan hieman lannotteita sisältävää taimi- tai kylvömultaa.

Kastelu hoidetaan alhaaltapäin, laittamalla taimiastia puoliksi huoneenlämpöiseen veteen. Vesi ei saa nousta kuin puoliväliin taimiastiaa. Jos taimia kastellaan ylhäältäpäin, siemenet voivat lähteä vaeltamaan astian reunoille. Astia peitetään muovilla, muoviin tehdään reikiä ja astiat viedään lämpimään kasvupaikkaan, esimerkiksi kylpyhuoneen lattialle.

Kun siemenet ovat itäneet, astiat siirretään valoisalle paikalle ja muovipeite poistetaan. Kun taimiin ilmestyvät ensimmäiset lehdet, siirretään taimet salaojitettuihin multaruukkuihin. Multa saa nyt olla kylvömultaa ravinteikkaampaa. Kolmen viikon kuluttua voidaan aloittaa säännöllinen lannoitus.

Yrttien kasvatus sisällä

Yrttien kasvatus sisällä esimerkiksi keittiössä tai ikkunalaudalla onnistuu, kunhan huolehtii, että yrtit saavat tarpeeksi valoa ja vettä. Kasvit tarvitsevat myös tarpeeksi lämpöä. Mikäli valoa ei ole tarpeeksi, voi harkita lisävalon hankintaa. Parhaat ikkunat yrttien kasvatukseen ovat itä- ja länsisuunnissa. Etelänpuoleisella ikkunalla tulee välillä avata ikkuna, etteivät yrtit paahdu liikaa.

Yrttien kasvatus parvekkeella

Basilikan tuoksuvat lehdet ovat tärkeä osa italialaista keittiötä (Kuva: Christoph Zurnieden CC BY 2.0)

Basilikan tuoksuvat lehdet ovat tärkeä osa italialaista keittiötä (Kuva: Christoph Zurnieden CC BY 2.0)

Mikäli parveke on todella tuulinen tai paahteinen, parvekkeella kasvatus ei välttämättä onnistu. Lasitetulla parvekkeella tulee muistaa avata ikkunat välillä, jotta yrtit eivät tukehdu paahteeseen. Yrttien kasvatus parvekkeella onnistuu, kun ilma on tarpeeksi lämmin. Yrtit tulee totuttaa eli karaista ulkoilmaan vähitellen. Mikäli yöt ovat kylmiä, tulee yrtit siirtää sisälle.

Erilaisia yrttejä

Yleisimpiä ja helppohoitoisimpia yrttejä ovat basilika, korianteri, persilja, rakuuna, ruohosipuli, sitruunamelissa ja tinjami.

Basilikan kasvatus

Basilika viihtyy sisäkasvatuksessa: avomaahan sitä ei kannata istuttaa kuin ainoastaan aivan eteläisimmässä Suomessa ja silloinkin harson alla, sillä basilika palelee jo +5 asteessa. Lämmin ja tuuleton paikka on basilikalle mieleen. Ilmava ja lannoitettu multa sopii basilikalle.

Korianterin kasvatus

Korianteri sopii erityisesti aasialaisiin ruokiin (Kuva: Joi Ito CC BY 2.0)

Korianteri sopii erityisesti aasialaisiin ruokiin (Kuva: Joi Ito CC BY 2.0)

Tyyni ja lämmin paikka on korianterille sopivin. Kylmät ja kosteat kesät eivät ole korianterin mieleen.

Persiljan kasvatus

Parsilja on parhaimmillaan osittain varjossa, tarpeeksi kasteltuna, lannoitettuna ja saksittuna.

Rakuunan kasvatus

Rakuuna tarvitsee aurinkoa! Ravinteikas ja kalkkipitoinen multa on rakuunalle sopivin. Venäläinen rakuuna voi kasvaa puolitoistametriseksi, ranskalainen rakuuna on pienempi, mutta vaativampi hoidettava.

Ruohosipulin kasvatus

Ruohosipuli pitää puolivarjosta. Kasvi tarvitsee etäisyyttä muista kasveista vähintään 15 cm. Tarvitsee paljon vettä ja ravinteita ruukkukasvatuksessa.

Sitruunamelissan kasvatus

Sitruunamelissa kasvaa parhaiten puolivarjossa. Se menestyy myös parvekekasvatuksessa hallaöiden mentyä ohi.

Tinjamin kasvatus

Tinjami tarvitsee etenkin aurinkoa ja lämpöä. Kasvupaikan pitää lämmetä nopeasti. Tinjami ei pidä liiallisesta kosteudesta.

Kokemukset, palautteet ja muut kommentit

Ei vielä kommentteja.

Lisää kommentti tai kokemuksia